HVC LOKALE ENERGIE - hvcgroep.nl

De dienstverlening die HVC Lokale Energie u kan bieden, gaat veel ... van deze energie kunt u als gemeente of waterschap dus flinke stappen zetten...

33 downloads 418 Views 2MB Size
HVC LOKALE ENERGIE DUURZAME ENERGIE DICHTERBIJ

1

HVC LOKALE ENERGIE

DUURZAME ENERGIE DICHTERBIJ

2

Bloembollenveld Noord-Holland

3

LIGT U OP KOERS IN UW LOKALE ENERGIETRANSITIE? Uw energie- en klimaatdoelstellingen behalen of, nog beter, overtreffen? Ontdek uw mogelijkheden met HVC Lokale Energie. Wij leggen contact met energiecoöperaties en helpen u met oplossingen op maat om uw lokale energietransitie te versnellen. Denk aan het bieden van middelen en uitvoeringskracht om uw duurzaamheidsprogramma te realiseren. In deze brochure leest u meer over de vele manieren waarop wij u kunnen helpen bij de invulling en uitvoering van uw duurzaamheidsbeleid.

4

Cruiseschip in haven Amsterdam

5

HVC LOKALE ENERGIE SAMEN WERKEN AAN EEN CIRCULAIRE ECONOMIE HVC Lokale Energie is een strategische pijler binnen HVC, in het leven geroepen om gemeenten en waterschappen nog efficiënter en effectiever te helpen bij het versnellen van hun energietransitie. Als betrokken partner ontzorgen wij aandeelhouders bij hun verduurzamingsbeleid met een breed palet aan diensten. Van advisering met energievisies en routekaarten tot het samenwerken met energiecoöperaties en de ontwikkeling van duurzame energieprojecten. Denk aan de aanleg van windparken en systemen voor zonne-energie of het beheer van gerealiseerde duurzame energieprojecten.

VOORBEELDFUNCTIE Als onderdeel van een nutsbedrijf heeft HVC Lokale Energie een voorbeeldfunctie in het realiseren van duurzame ontwikkeling. Ons hoofddoel is dan ook om, samen met

6

onze aandeelhouders en de aanwezige energiecoöperaties, het aantal duurzaam opgewekte megawatts in het gebied te maximaliseren en de CO2-uitstoot te verlagen. Een duidelijke en zichtbare impact op verduurzaming staat tenslotte aan de basis van een circulaire economie waarin materiaalhergebruik wordt gemaximaliseerd en waardevernietiging geminimaliseerd.

TOEGEVOEGDE WAARDE Verduurzaming blijkt voor veel van onze aandeelhouders een uitdaging. Door het gebundeld aanbieden van onze kennis, middelen en uitvoeringskracht kunnen we snel inspringen op uw specifieke behoefte. Of het nu gaat om het aanreiken van haalbare oplossingen, de participatie in een duurzaam energieproject of het volledig uit handen nemen ervan. HVC Lokale Energie kan u op alle fronten helpen

bij het vormgeven van uw energiebeleid en het behalen van uw duurzame energiedoelstellingen.

WAAROM KIEZEN VOOR HVC LOKALE ENERGIE? • Betrouwbare partner dichtbij • Nutsbedrijf zonder winstoogmerk • Praktische en haalbare oplossingen op maat, zowel in beleidsadvies als projecten • Ervaren projectontwikkelaars zon, wind, warmte • Flexibele partner met betrekking tot burgerparticipatie

Rotonde Alkmaar

7

GEMINI: WIND OP ZEE HVC is mede-eigenaar van Gemini, een offshore windpark op de Noordzee ten noorden van de Groningse kust. Met een totale capaciteit van 600 MW is dit windpark momenteel het grootste van Europa. De in totaal 150 windturbines leveren een jaarlijkse CO2-reductie op van 1,25 miljoen ton. Dit is te vergelijken met de CO2-uitstoot van circa 300 duizend personenauto’s die elk 25.000 kilometer per jaar rijden. De opgewekte elektriciteit komt natuurlijk ook beschikbaar voor onze aandeelhouders. Met ons aandeel van 10% kunnen we omgerekend zo’n 78.500 huishoudens van groene stroom voorzien. HVC heeft recht op 15% groene energie, voldoende voor circa 120.000 huishoudens per jaar.

ZON OP DAK BASISSCHOLEN Wat is energie en hoe kunnen we de zon of wind benutten? Door daken van basisscholen te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen wordt lokale energie direct zichtbaar voor jong en oud. Via de Energiecoöperatie Dordrecht heeft HVC al diverse schooldaken benut voor zonne-energie.

8

Mahonie, Dordrecht

Offshore windpark Gemini, Noordzee

9

GROENE ENERGIE UIT BETROUWBARE BRON De dienstverlening die HVC Lokale Energie u kan bieden, gaat veel verder dan alleen beleidsadvies. Juist ook ontwikkeling, realisatie en exploitatie zijn belangrijke zaken waarmee we u kunnen ondersteunen bij het bereiken van lokale verduurzaming. Bij veel aandeelhouders vervullen we inmiddels al een actieve rol bij het ‘groen’ kleuren van hun gemeente met betrouwbare energiebronnen. HVC heeft ruime ervaring met wind- en zonne-energie en energie uit restwarmte.

10

Westfrieseomringdijk, Schagen

11

ONZE DUURZAME ENERGIEBRONNEN WINDENERGIE

HAAL UW WINST UIT WIND Benieuwd wat windenergie oplevert? Wij hebben kennis van en ervaring met de volledige windketen: van eerste verkenning en ontwikkeling tot en met realisatie en exploitatie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om grond ter beschikking te stellen aan een ontwikkelaar van een windmolen of -park. Dit levert u direct duurzaamheidswinst op in de vorm van CO2-reductie. Wilt u dat ook de stroom of revenuen terugvloeien naar uw gemeente en de gemeenschap? Dan kunt u ook zelf, of in samenwerking met HVC Lokale Energie, een windturbine of windpark ontwikkelen. Vervolgens kunt u winddelen beschikbaar stellen voor inwoners en hen zelf laten participeren.

12

ZONNE-ENERGIE

VAN ONBENUTTE VLAKTES NAAR DUURZAAMHEIDSMETERS Met de plaatsing van zonnepanelen werkt u zichtbaar aan uw duurzaamheidsambities. De installatiekosten zijn laag en eenmaal geplaatst, heeft u er nog nauwelijks omkijken naar. De meeste gemeenten en waterschappen beschikken over vele vierkante meters onbenut dakoppervlak en groenstroken. Hoeveel potentie heeft uw werkgebied? HVC Lokale Energie biedt u de mogelijkheid om op leegstaande daken en weides stroom op te wekken. Zonder investeringen en zonder aanspraak te maken op uw begroting. Wij zetten onze expertise graag in om u te adviseren over de meest effectieve zonprojecten.

WARMTE

BENUT UW RESTWARMTE MAXIMAAL Van alle in Nederland gebruikte energie is zo’n 40% bestemd voor warmtevoorziening. Met de verduurzaming van deze energie kunt u als gemeente of waterschap dus flinke stappen zetten. Bijvoorbeeld door restwarmte te benutten, biomassacentrales in te zetten of warmte uit de aardbodem te halen (geothermie). Benieuwd welke warmteprojecten u duurzaam vooruit kunnen helpen? Of wilt u een bestaand warmtenet optimaliseren? HVC Lokale Energie onderzoekt graag met u de mogelijkheden. Ook kunnen we u bijvoorbeeld helpen bij de interpretatie van een rapportage over een nieuw te ontwikkelen warmtenet.

WINDENERGIE IS ONMISBAAR

Windenergie is onmisbaar voor de energietransitie in Nederland. Het feit dat het in ons land vaak waait, maakt een windturbine als productiemiddel effectief. Het is een schone bron die nooit opraakt en levert direct duurzaamheidswinst op. HVC realiseerde al diverse windprojecten, waaronder windturbines in Alkmaar, Burgerveen, Middelharnis en Kralingseveer. De kracht van deze projecten is de samenwerking met onze aandeelhoudende gemeenten en waterschappen.

Windturbine windpark Sortiva, Alkmaar

13

ZONNEPARK CRAYESTEIN VAN STORTPLAATS NAAR BRON VAN GROENE ENERGIE

Zonnepark Crayestein is een omvangrijk energieproject dat voortkomt uit de gemeentelijke ambitie van Dordrecht om in 2050 energieneutraal te zijn. Iedere Dordtenaar kan via Crayestein straks een zonnepaneel ‘adopteren’ of een aandeel kopen in het Zonnepark. Het Zonnepark wordt gerealiseerd door de Energie Coöperatie Dordrecht (ECD), een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht en HVC. Het park zal bestaan uit ruim 11 duizend zonnepanelen. De jaaropbrengst is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van zo’n 800 woningen en de jaarlijkse CO2-reductie bedraagt 1500 ton.

14

Stortplaats Crayestein Dordrecht

GEOTHERMIE IN HET WESTLAND: HOE DIEPER, HOE WARMER

Trias Westland boort als eerste in Nederland naar een diepte van 4 kilometer. Hier bevindt zich een interessante aardlaag waar veel warmte beschikbaar is, de zogeheten triaslaag. Bijzonder aan dit project is de samenwerking en het eigenaarschap van de tuinders via een eigen coöperatie. Het is onze droom dat een groot deel van het project gedragen gaat worden door belanghebbenden; de glastuinbouwers. De deelnemende tuinders zijn voor 15 jaar mede-eigenaar op basis van een kostprijsmodel. Er ontstaat een geothermiebedrijf van én voor de ondernemers in de Westlandse glastuinbouw.

Glastuinbouw in Westland

15

DUURZAME ENERGIE: OP WEG NAAR EEN ZICHTBAAR RESULTAAT ROUTEKAART U heeft uw klimaatdoelstelling in beeld en wilt meters maken? HVC Lokale Energie biedt u inzicht. Vanuit een nulmeting rekent HVC Lokale Energie verschillende scenario’s door. Aansluitend zetten we de resultaten af tegen de doelstellingen en monitoren we het energieverbruik. Zo krijgt u een nauwkeurig beeld van uw lokale energieverbruik en duurzaamheidsresultaten. Deze gegevens vormen tegelijkertijd de basis voor de ontwikkeling van eventuele nieuwe, haalbare energieprojecten. Van de windturbine op het bedrijventerrein tot het zonnepaneel op het dak van het boerenbedrijf. Omdat participatie van bedrijven en inwoners hierbij essentieel is, werkt HVC Lokale Energie samen met lokale energie-initiatieven.

16

ORGANISEREN PARTICIPATIE HVC Lokale Energie heeft inmiddels bewezen een belangrijke bijdrage te kunnen leveren bij de totstandkoming van energieprojecten, waarin bedrijven en inwoners participeren. Dit kan door inwoners te laten delen in de opbrengst van zonne-energiecentrales en windturbines. HVC Lokale Energie speelt graag een actieve rol in het stimuleren van duurzame energie-initiatieven. Een rol die we ook bij u, op kleine of grotere schaal, kunnen vervullen. Of het nu alleen gaat om het aanvragen van SDE+ subsidies, het ontwikkelen van een haalbare duurzame routekaart of het compleet uitvoeren van uw duurzaamheidsbeleid. Denk aan de bouw van windparken, zonneweiden en de aanleg van warmtenetten.

VOORBEELDEN SAMENWERKINGEN

Het feit dat u met HVC Lokale Energie kunt samenwerken, met of zonder het opzetten van een aparte juridische structuur, maakt samen werken aan duurzaamheid nog aantrekkelijker.

HVC LOKALE ENERGIE HELPT ONDER MEER MET: • • • • • •

Burgerparticipatie Aanvragen SDE+ subsidies Ontwikkelen routekaart Omgevingscommunicatie Educatie Projectrealisatie

Wij bieden onze aandeelhouders de mogelijkheid zich volledig te laten ontzorgen bij de uitvoering van hun duurzaamheidsbeleid, maar er zijn ook andere samenwerkingsvormen mogelijk. Zo vervult HVC Lokale Energie bij Energie Coöperatie Dordrecht en Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar (DECRA) een actieve rol bij het stimuleren van duurzame energieinitiatieven. Energie Coöperatie Dordrecht (ECD) ECD is in 2012 opgericht door gemeente Dordrecht en HVC. De coöperatie, waarbinnen HVC verantwoordelijk is voor de uitvoering, richt zich op energiebesparing, de productie van duurzame energie en het leveren van energie. Hierbij vormen Dordtse huishoudens een belangrijke doelgroep. Samen met burgerinitiatief Drechtse Wind wil ECD windenergieprojecten realiseren waarin Dordtenaren kunnen participeren. Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar (DECRA) DECRA is een in 2014 gelanceerd revolverend fonds waarin HVC participeert met de gemeenten Alkmaar, Bergen,

Castricum en Heerhugowaard. Doel van de coöperatie is het aanjagen van duurzame energieprojecten in de regio, om vervolgens behaalde winsten te investeren in nieuwe energieprojecten. Alle leden legden een startbedrag in. HVC levert technologische kennis en ervaring met duurzame energieprojecten. Een van de investeringen van het stimuleringsfonds is de windturbine op het bedrijventerrein in Alkmaar die jaarlijks 4000 mensen van groene stroom voorziet.

BURGERPARTICIPATIE: SAMENWERKING EN BETROKKENHEID Wij zien lokale energiecoöperaties als cruciale schakel in het energie- en klimaatbeleid van gemeenten. Coöperaties staan zowel dichtbij de inwoner als de gemeente. Ze bouwen op ‘het vertrouwen van elkaar kennen’ en kunnen draagvlak creëren voor het beleid onder inwoners en bedrijven. HVC Lokale Energie zoekt daarom altijd naar manieren om met coöperaties samen te werken. Hierbij ligt onze toegevoegde waarde onder meer in professionaliteit en uitvoeringskracht, de ontwikkeling van financiële participatiemodellen en haalbaarheidsstudies op het gebied van zon, wind en warmte.

EDUCATIE BEWUSTWORDING DOOR VOORLICHTING HVC heeft jarenlange ervaring met educatie. Het educatiepakket Watt ‘n Zooi biedt inzicht in het afvalhergebruik, de ontwikkeling van afval naar grondstof en de opwekking van duurzame energie. Op dit moment ontvangt HVC zo’n 5.500 basisschoolleerlingen per jaar in de afvalenergiecentrales en milieustraten. De focus van het educatieprogramma is door de jaren heen verschoven. Van voorlichting over afvalverbranding naar het belang van afvalscheiding, hergebruik en duurzame energie. Op termijn gaan we duurzame energie ‘tastbaar’ maken door ook excursies te organiseren naar bijvoorbeeld een windmolen of zonnepark.

HVC LOKALE ENERGIE ONDERSTEUNT ENERGIECOÖPERATIES BIJ ONDER ANDERE: • H  et organiseren van (financiële) participatie • H  et realiseren van duurzame energieprojecten • S  troomproduct en levering met eigen label

17

ENERGIEVISIES EN ROUTEKAARTEN GEMEENTEN

18

Voor gemeente Hoorn stelden we zowel een geactualiseerde energievisie als een routekaart naar duurzaamheid op. Dit leidde tot ‘Puur Hoorn’, een programma met als doel een klimaatneutrale stad. Door het energieverbruik en de CO2emissies van de afzonderlijke projecten te monitoren, krijgt de gemeente inzicht of ze op koers ligt ten aanzien van de klimaatdoelstelling.

HOOGHEEMRAADSCHAP HOLLANDS NOORDERKWARTIER EIGEN DAKEN BENUTTEN EN EEN VOORBEELDFUNCTIE VERVULLEN

Op verzoek van het energieoverleg van de Drechtsteden hebben we voor alle aandeelhoudende gemeenten een routekaart opgesteld. Zo schetsten we voor het hele gebied de effecten van energiebesparings- en duurzame energiemaatregelen. Alle in kaart gebrachte opties laten zien wat op korte termijn haalbaar is en geeft tegelijkertijd een doorkijk naar 2020.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verduurzaamde de eigen hoofdlocatie door gebruik te maken van zonne-energie. Met de plaatsing van zonnepanelen werkt het hoogheemraadschap zichtbaar aan haar duurzaamheidsambities en vervult tegelijkertijd een voorbeeldfunctie. Als partner realiseerden we niet alleen dit zonproject, we nemen ook het beheer en de monitoring voor onze rekening. Knooppunt Ridderkerk

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard

19

20

Halmaheiraplein, Dordrecht

ZON OP DAK SPORTGEBOUWEN

ZONNE-ENERGIE OP BOERDERIJDAKEN

Naast Dordrecht heeft HVC ook in de gemeenten Almere en Zwijndrecht diverse gemeentelijke gebouwen van zonnepanelen voorzien, waaronder scholen en sportgebouwen. De installatie van de panelen wordt afbetaald met de duurzame energieopbrengst. Op deze manier brengt HVC de lokale energietransitie stap voor stap dichterbij.

HVC Lokale Energie heeft zo’n 32 projecten in de portefeuille waarbij we daken van agrarische bedrijven van zonnepanelen hebben voorzien. Beesel, Burgerbrug, Grubbenvorst, Kamperland en Veghel het zijn voorbeelden van hoe duurzaamheid kan werken voor een boerenbedrijf. Met een gezamenlijk vermogen van 3,2 MWp kunnen ruim 880 huishoudens van groene stroom worden voorzien.

Boerderij, Zuidschermer

21

HVC DE DUURZAME AFVALBEHEERDER EN ENERGIEPRODUCENT HVC is een toonaangevend nutsbedrijf van en voor gemeenten en waterschappen. Belangrijkste taak is deelnemende overheden (momenteel 52) te helpen met het realiseren van hun doelstellingen op het gebied van hergebruik van grondstoffen, afvalbeheer en duurzame

energie. HVC kiest voor oplossingen met een zo hoog mogelijk milieurendement tegen verantwoorde kosten, waarbij de financiële opbrengsten terugvloeien naar de maatschappij. Hierbij zijn innovatie, creativiteit en samenwerking belangrijke kernwaarden. Als maatschappelijk

betrokken organisatie hecht HVC daarnaast veel waarde aan educatie en open communicatie over haar activiteiten en milieuprestaties. HVC is opgericht in 1991 en behoort inmiddels tot de top 6 van meest duurzame energiebedrijven van Nederland.

ROUTE NAAR HET REALISEREN ONZE DUURZAME VAN LOKALE ENERGIE ENERGIEBRONNEN STRATEGIE HVC heeft ruime ervaring met duurzame energie, waaronder wind- en zonneenergie ener energie uitom restwarmte. Omdat Wat is nodig de klimaatwe alsdoelstelling nutsbedrijf streven naar een te behalen? circulaire economie, zetten we onzeer kennis Welke keuzes kunnen en ervaring belangeloos in om te helpen worden gemaakt? uw duurzaamheidsambities waar te maken.

VOORBEREIDING uw gemeente en de gemeenschap? Dan kunt u ook zelf, of in samenwerking met een partner, een windturbine of windpark project, Ontwikkelen ontwikkelen. En bijvoorbeeld winddelen traject en vergunning beschikbaar stellen voororganiseren burgers of hen participatie. zelf laten participeren.

Advies en onderzoek.

WINDENERGIE: HAAL UW WINST UIT WIND Benieuwd hoeveel windenergie u kan opleveren? Wij kunnen u alles vertellen REALISEREN PROJECT over de volledige windketen: van eerste verkenning en ontwikkeling tot en Betrekken met realisatie en exploitatie. Zo is het omwonenden en ter bijvoorbeeld mogelijk om grond beschikking bouw te stellenproject. aan een ontwikkelaar van een windmolen of –park. Dit levert u direct duurzaamheidswinst op in de vorm van CO2-reductie. Wilt u dat ook de stroom of de revenuen terugvloeien naar

22

FINANCIERING SDE-aanvraag, projectfinanciering of opzetten revolving fund.

23

24

Zonnepanelen in Stad van Zon

LEVERING GROENE ELEKTRICITEIT

WARMTENET ALKMAAR EN DORDRECHT

HVC streeft naar zoveel mogelijk hergebruik van afval én energieopwekking uit duurzame bronnen zoals biomassa, wind en zon. Naast het realiseren van duurzame energieprojecten verkoopt HVC ook duurzame energie aan huishoudens in Nederland via het merk KringloopEnergie. Ook levert HVC deze groene elektriciteit aan aandeelhouders: gemeenten en waterschappen. Wilt u ook onze duurzaam opgewekte energie afnemen? Dat kan via KringloopEnergie.nl.

In Dordrecht en de regio Alkmaar levert HVC warmte uit niet-herbruikbaar afval. Warmte die anders verloren gaat. Met de warmte die vrijkomt bij de verbranding van het restafval verwarmen we, via het warmtenet, woningen en gebouwen. Zo besparen deze gemeenten veel energie en leveren ze tegelijkertijd een significante bijdrage aan de verduurzaming. Elke aansluiting levert tot 75% schonere energie op, wat gelijk staat aan de plaatsing van 22 zonnepanelen of 14.000 niet gereden autokilometers. Warmtenet Alkmaar, Uitenboschstraat

25

UW CONTACT VOOR DUURZAAMHEID Wij praten graag met u verder over hoe u duurzame energie concreet kunt vormgeven en lokaal kunt invullen. En natuurlijk de vele manieren waarop HVC Lokale Energie u daarbij kan ondersteunen. Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend van gedachten wisselen? Bel dan 072-5411 311 of stuur een e-mail naar [email protected].

26

Zonnepanelen op flatgebouw, Zaandam

27