Modul II Nr - abc-darulsanatatii.ro

muscular. Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - Bună tuturor! Azi am luat-o şi pe Eli cu mine la sala de sp...

13 downloads 729 Views 4MB Size
Modul II Nr.4

Structura sistemului muscular

Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

- Bună tuturor! Azi am luat-o şi pe Eli cu mine la sala de sport. Vin aici de câteva ori pe săptămână. Mă joc cu alţi copii de vârsta mea, ne antrenăm şi facem exerciţii fizice.

- Bună prieteni! Pur şi simplu, eram curioasă foc să văd ce face Dani aici.

Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

- Uite câte aparate ciudate, oare cum se folosesc? Şi la ce sunt bune? - Ne ajută să ne dezvoltăm armonios, să fim sănătoşi şi voioşi. - Şi putenici? - Sigur că da. Când vom creşte mari vom fi puternici pentru că ne atrenăm corpurile şi în special muşchii. Ştiai, Eli, că indiferent de puterea muşchilor noştri, cu toţii avem acelaşi număr de muşchi? - Bănuiam eu... - Peste 600 în total! - Oh! Cu adevărat impresionant! - Ştii câţi muşchi are faţa noastră? - Păi să tot fie vreo... hmm... chiar nu ştiu! - Faţa are nici mai mult nici mai puţin de 34 de muşchi. Şi să nu uităm de limbă. Şi ea este tot un muşchi. Şi încă ce muşchi! Este cel mai puternic din corpul uman. Şi pentru a face un singur pas folosim aproximativ 200 de muşchi. Iar corpul nostru utilizează 300 de muşchi care îl ţin în poziţie dreaptă şi stabilă. Dacă toţi cei 600 de muşchi ai corpului nostru s-ar încorda în acelaşi timp şi în aceeaşi direcţie, omul ar putea ridica o greutate enormă, de 25 de tone!! - Fooooarte interesant!

Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

Structură şi rol

Muşchii fac de toate – pompează sângele în organism, ne ajută să ne mişcăm, să zâmbim şi chiar să vorbim. De fapt, toate activităţile noastre sunt posibile datorită muşchilor, chiar dacă noi nu ne dăm seama de aceasta.

Muşchii feţei

Muşchii sunt făcuţi din fibre, din zeci de mii de fibre. Există mai multe tipuri de muşchi: muşchi netezi, muşchiul cardiac şi muşchi scheletici.

Muşchii braţului

Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

1. Muşchii netezi – se găsesc în tot corpul nostru. Din ei sunt facuţi pereţii vaselor de sânge şi datorită lor burtica digeră mâncarea, fiindcă aceşti muşchi se găsesc în pereţii stomacului şi ai intestinelor. Ei se mai găsesc şi în alte locuri, precum în ochi sau în vezica urinară! Muşchii netezi sunt involuntari; ei sunt comandaţi direct de creier, fără ca noi să ne dăm seama de activitatea lor. Mai puţin atunci când sughiţăm, moment în care muşchii nostri netezi îşi fac simţită prezenţa. Dar, cum noi nu îi putem comanda, nu putem să ne oprim din sughiţ până ce muşchiul care determină sughiţul nu se relaxează.

2. Muşchiul cardiac – muşchiul inimii. Cea mai mare parte din inimă este, de fapt, un muşchi, de altfel cel mai important din organism. El se strânge când pompează sângele în organism şi se relaxează pentru a permite sângelui care circulă prin corp să intre în inimă.

Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

3. Muşchii scheletului – sunt cei la care ne gândim de fapt atunci când spunem muşchi. Aceştia sunt muşchii care se exersează şi se dezvoltă prin sport. Ei sunt voluntari, adică activitatea lor este controlată de corpul nostru. Ei nu se mişcă decât în urma comenzilor noastre. Comanda o dă creierul. Muşchii scheletici au foarte multe forme şi mărimi. Unii dintre cei mai mari, sunt muşchii spatelui datorită cărora ne menţinem poziţia dreaptă. Alţi muşchi, deşi nu sunt foarte mari, fac o mulţime de lucruri uimitoare. De pildă, muşchii gâtului - datorită lor putem să întoarcem capul aproape în toate direcţiile, să îl aplecăm înainte şi înapoi şi să îl ţinem drept. Mai sunt şi muşchii feţei fără de care nu am putea zâmbi sau nu ne-am putea încrunta.

Sfaturi pentru copii În timpul vostru liber încercaţi să vă antrenaţi cât mai des muşchii care la vârsta voastră sunt încă în formare. Alergatul, săritul şi mersul cu bicicleta vă întăresc muşchii. De fapt, orice activitate fizică – de la dans, fotbal, patinaj sau înot, contribuie la dezvoltarea sănătoasă a muşchilor voştri. În plus, mâncaţi sănătos pentru că hrana echilibrată şi variată, bogată în proteine, vitamine şi minerale, ajută la întărirea muşchilor.

Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

Pe înţelesul tuturor Fibre: Formaţie cu aspect de fir care alcătuieşte un ţesut organic. Involuntar: Care este făcut fără voie, neintenţionat. Voluntar: Care acţionează de bună voie, din proprie iniţiativă.

Să ne jucăm şi să învăţăm! Colorează imaginea şi povesteşte ce activităţi fizice faci săptămânal, la joacă sau la ora de educaţie fizică. Ce jocuri îţi plac cel mai mult?

Descarcă jocul de pe www.abc-darulsanatatii.ro/intra-in-aventura/, secţiunea Downloads

Modulul IV Menţinerea sănătăţii

Modulul III Funcţionarea corpului uman

Modulul I Igiena şi alimentaţia sănătoasă

Modulul II Structura corpului uman

Intră în aventură pe site-ul

www.abc-darulsanatatii.ro Învaţă despre universul corpului uman, joacă-te şi câştigă premii!

www.facebook.com/AbcDarulSanatatii

Publisher: Farmaciile DONA, S.C SIEPCOFAR S.A Adresa redacţiei: Str. Şcolii nr. 7, Popeşti Leordeni, Jud. Ilfov, tel.: 021-361.46.90, [email protected] www.farmaciiledona.ro

Project Manager „ABC-Darul Sănătăţii”: Farm. drd. Georgeta Ionică