SEMINARUL TEOLOGIC LICEAL ORTODOX “CHESARIE EPISCOPUL” BUZAU Aleea Episcopiei, nr.1, 120050 Buzau www.seminarulteologicbuzau.ro
[email protected]
RAPORT FINAL PROGRAM „SCOALA ALTFEL” 1. Titlul Proiectului/Proiectelor: Programul “Scoala altfel” la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Buzau 2. Numarul de activitati derulate: 23 3. Tipul de activitati derulate1: culturale, artistice, sportive, cetatenie democratica, voluntariat, vizite de studiu 4. Resursele implicate (numar cadre didactice, numar elevi, parinti etc.): 24 cadre didactice, 202 elevi, 14 parinti 5. Parteneri implicati (numele institutiei): Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, Primaria municipiului Buzau, Catedrala arhiepiscopala “Inaltarea Domnului” din Buzau, Fundatia pentru copii ”Sf. Sava de la Buzau”, ”Liceul de muzica din Serres, Grecia, Liceul Pedagogic din Buzau, Liceul Ortodox “Sf. Epifanie al Ciprului” Ratesti, Scoala generala cu clasele I-VIII nr. 11 din Buzau, Colegiul National ”B.P. Hasdeu” Buzau 6. Spatii de desfasurare a activitatilor (in cazul in care au fost si altele, in afara unitatii de invatamant): Obiective culturale si religioase din municipiul Buzau, din judetul Buzau, din Bucovina, Maramures si Transilvania si din Grecia continentala. 7. Obiectivele urmarite:
a. dezvoltarea unor abilitati si competente complementare celor formate prin procesul instructiv-educativ formal: muzicale, artistice, critice, oratorice, persuasive, de orientare, gospodaresti ; b. cultiva pretuirii si dragostei de frumos a elevilor fata de monumentele religioase, istorice si culturale vizate, fata de valorile comune ale Ortodoxiei, fata de morala crestina, sensibilizarea la conceptul de cetatenie europeana; c. exploatarea pedagogica a unor materiale neconventionale: filme artistice, afise, pliante albume, ghiduri de calatorie, brevete de inventie; d. stimularea interesului pentru problematica spiritualitatii ortodoxe, prin dezbatere si discutii si exemple de buna practica. 8. Modalitati de evaluare a activitatilor: a. Chestionare si concursuri b. Portofolii tematice, jurnale si albume de fotografii c. Acorduri de parteneriat d. Articole de revista si comunicate de presa 9. Rezultate inregistrate: Elevii au dovedit un viu interes pentru activitatile alese in prealabil si s-au implicat activ in diverse tipuri de proiecte propuse. Au intrat in contact cu alti colegi din tara si din strainatate, au putut face comparatia cu un alt sistem educational european, si-au pus in valoare spiritul de echipa, competitional si gospodaresc, anexele scolii au fost reamenajate, au fost redactate mai multe eseuri, jurnale de calatorie, realizate albume foto si oua incondeiate, fiind publicate si cateva articole in presa locala si centrala.
1
Enumerarea tipului de activitati (ex. Culturale, artistice, sportive, cetatenie democratica, voluntariat etc.)
ANALIZA SWOT: a. Puncte tari: Participarea la activitati a unor elevi din clase diferite, a unor parinti si a diferitilor profesori a favorizat cunoasterea acestora intre ei si optimizarea relatiilor inter-umane si profesionale, a consolidat comunitatea educativa. iar activitatile inedite au dovedit preocupari si abilitati neexploatate pe deplin la orele de curs; Diversitatea propunerilor de activitati, organizate de profesorii coordonatori; Buna organizare logistica, materiala, pedagogica si stiintifica a tuturor activitatilor; Multitudinea rezultatelor si produselor finale; Premiile obtinute la olimpiadele nationale; Realizarea de noi parteneriate locale si europene. b. Puncte slabe: Inscrierea unui numar inegal de elevi la activitatile propuse zilnic; Implicarea efectiva moderata a parintilor si a comunitatii locale in activitatile efectuate; Nedetalierea intalnirilor si desfasurarii programului cu unii parteneri; Diseminarea redusa in presa si pe website-ul liceului. c. Oportunitati: Potentialul turistic si religios ridicat la municipiului Buzau; Buna colaborare cu autoritatile locale, cu prestatori de servicii turistice locali si europeni si cu diferite asezaminte religioase/monahale; Parteneriatul multilateral Comenius ”L’Orient et l’Occident: la fusion de deux mondes”; Exemplele de buna practica in domeniul voluntariatului si administrativ, oferite de profesorii liceului; d. Amenintari: Lipsa precizarilor metodologice referitoare la unele activitati de lunga durata; Lipsa sincronizarii cu programul altor parteneri; Lipsa unor fonduri materiale pentru accesibilizarea unora dintre activitati cat mai multor elevi; Relativizarea implicarii in anumite activitati de catre elevi, din cauza organizarii Programului ”Scoala altfel” inaintea vacantei de Pasti; 10. Recomandari, sugestii: Accesarea unor programe cultural-artistice de anvergura (concerte, spectacole de teatru, opera, balet), prin intermediul I.S.J. Buzau; Programarea saptamanii „Scoala altfel” intre Semestrul I si Semestrul al II-lea. Posibilitatea finantarii unor activitati cu bani de la Minister si surse extrabugetare, in urma unor proiecte depuse in prealabil. Evaluarea activitatii elevilor prin calificative trecute in catalog, care sa stimuleze implicarea acestora in initierea si desfasurarea lor. Organizarea unor activitati ”altfel” si pentru comunitatea profesorilor. 11. Anexe: CD - fotografii, filme, copii ale parteneriatelor institutionale; modele de buna practica etc..
Nume si prenume Director/Semnatura/ Stampila
Consilier educativ,
Pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa
Pr. prof. Cristian Marius Dima
________________________________
_________________________
Nota: Raportul completat va fi transmis inspectorului educativ (pana la data de 10.05.2012), in vederea centralizarii datelor si a selectarii exemplelor de buna practica pentru cuprinderea lor in raportul privind starea invatamantului.