˜a, te putem ajuta cu ceva. - Asociatia Anais

˜a, te putem ajuta cu ceva. ANAIS îți oferă consiliere psihologică gratuită și informații utile pe care e mai greu să le obții fără un pic de ajutor...

7 downloads 257 Views 2MB Size
Da, te putem ajuta cu ceva. Ai fost diagnosticată cu cancer la sân sau de col uterin? ANAIS îți oferă consiliere psihologică gratuită și informații utile pe care e mai greu să le obții fără un pic de ajutor.

ANAIS este o asociație umanitară și principala noastră misiune este să contribuim la apărarea drepturilor celor care nu se pot apăra singuri. Eforturile noastre se îndreaptă în special asupra copiilor și femeilor, dar și a familiilor nevoiașe și a altor categorii defavorizate. Facem asta prin educație, consiliere, asistență juridică și psihologică, sprijin material și moral, acțiuni și politici publice dezvoltate în parteneriat cu autoritățile. Acordăm o atenție specială sprijinirii femeilor. Asta pentru că noi credem că gradul de civilizație a unei societăți este direct proporțional cu statutul femeii în respectiva societate. În loc să ținem discursuri, preferăm să punem degetul pe rană și să facem lucruri concrete. Nu ne ferim de schimbat scutece, de pus bandaje, curățat podele sau de îmbrățișat bolnavi de cancer.

Da, te putem ajuta cu ceva.

01

editorial. de ce mi se întâmplă tocmai mie?

Probabil că ți-ai pus de mii de ori această întrebare fără răspuns. Realitatea e că nu ți se întâmplă numai ție. În România, sunt zeci de mii de femei care suferă de cancer de col uterin sau de cancer la sân. Zeci de mii de femei care își pun aceeași întrebare și trec prin aceleași suferințe, greutăți și nopți nedormite ca și tine. Cunosc personal o foarte mică parte din ele din acțiunile pe care le-am făcut până acum împreună cu colegii mei și colaboratorii noștri de la Asociația ANAIS. Mi-au povestit cum e să stai pe un pat de spital, să nu știi ce se va întâmpla cu tine și să nu-ți explice nimeni nimic. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am implicat și mai mult în acțiunile de sprijin și informare pentru femeile diagnosticate cu cancer. Le oferim consiliere psihologică gratuită prin ședințe individuale sau grupuri de terapie suport și toate informațiile de care au nevoie pentru a merge mai departe.

02

Majoritatea femeilor cu care am vorbit nu își cunosc drepturile. Foarte puține știau, de exemplu, că fiind diagnosticate cu cancer au dreptul la ajutoare bănești din partea statului. În paginile broșurii găsești toate datele de care ai nevoie pentru a obține acești bani. Revenind la întrebarea din titlu, aș vrea să te rog să nu te mai chinui să-ți dai singură răspunsul. Și pentru început, să lași un specialist să te ajute, care ar putea să-ți explice de ce aceasta este o întrebare pusă greșit, o întrebare-capcană. Dar vino să afli mai multe la ședințele de consiliere psihologică gratuită pe care ți le oferim. Suntem alături de tine și te așteptăm să vii alături de noi. Sună oricând la 0733 948 296.

Mihaela Mangu

Președinte Asociația ANAIS

Da, te putem ajuta cu ceva.

03

“Nu poți să-ți tratezi corpul fără să-ți tratezi mintea.” Dana Ilie

este psiholog clinician specialist și unul dintre colaboratorii ANAIS cu care te poți întâlni la ședințele de consiliere psihologică sau la grupurile suport. În urmă cu 25-30 de ani, cancerul era considerat o boală “ucigașă”. Acum este doar o boală gravă, iar lupta cu aceasta este de cele mai multe ori un drum anevoios, dar nu imposibil de parcurs. Te simți neputincioasă, furioasă, speriată, dezarmată? Ai insomnii, te concentrezi cu dificultate, ești lipsită de energie, te doare sufletul? Poți diminua sau îndepărta aceste stări cu ajutorul psihologului. Dacă te decizi să vii la ședințele de consiliere psihologică organizate de ANAIS, te pot însoți în procesul tău de vindecare, ajutându-te să-ți (re)descoperi resursele interioare, energia, precum și calea spre un echilibru interior.

04

Iată mărturia unei paciente cu care lucrez, diagnosticată cu cancer la sân, care a combinat tratamentul chirurgical cu chimioterapia și cu psihoterapia. Am rugat-o să scrie câteva rânduri pentru femei ca tine, care trec prin aceeași situație ca ea și care încă nu au aflat cum le pot ajuta ședințele de consiliere psihologică. Mesajul este pentru tine: “Poți să treci peste asta, poți să învingi! Nu trebuie să disperi, și spun asta deși optimismul îmi este străin. Dar nu poți să-ți tratezi corpul fără să-ți tratezi mintea, sufletul. Pentru că mintea trebuie să fie sănătoasă. Am descoperit asta când m-am îmbolnăvit din nou. Când am început să mă gândesc mai atent la ceea ce simt, am avut o revelație… ” (A. A., 43 ani)

tratează-ți întâi mintea

Da, te putem ajuta cu ceva.

05

În cazul unei boli precum cancerul, nu există emoții „potrivite” sau „nepotrivite”. Există numai emoții.

Iuliana Călinescu

psiholog și unul dintre colaboratorii ANAIS cu care te poți întâlni la ședințele de consiliere psihologică sau la grupurile suport. “Ai cancer!” Sunt două cuvinte pe care ai fi vrut să nu le auzi niciodată. Însă chiar și acum, când viața devine brusc nedreaptă cu tine, tot tu decizi ce urmează mai departe. Viața înseamnă alegere. Poți să alegi să te lași strivită de această situație sau poți să-ți găsești forța de a merge mai departe, să-ți domini boala și să-ți redobândești viața.

Tu decizi dacă lupți sau capitulezi! Da, cancerul e o boală cumplită care atacă nemilos şi uneori chiar iremediabil. În faţa morţii, psihicul uman este foarte sensibil şi mulţi pacienţi clachează. Prezenţa unui psiholog alături te poate ajuta enorm, dar sunt puține femeile care înțeleg cât de important este să apeleze la ajutorul unui specialist, să vină la ședințele de consiliere psihologică. Lipsa de informare e sursa celor mai grave tulburări. Sau informațiile înțelese greșit. În clipa când persoana află corect despre ce este vorba, starea emoțională se îmbunătățește vizibil. Este ca și cum s-ar face lumina.

06

Cred în consilierea psihologică adaptată fiecărui caz în parte. Nu există o rețetă, ne adaptăm fiecărei paciente în parte. Unele paciente se simt mai bine practicând tehnici de relaxare, altele participând la grupuri de suport care încurajează exprimarea emoțională. Sau tehnicile cognitive care pot modifica percepția bolii, a tratamentelor, a riscului operator, a imaginii corporale, tehnici comportamentale care să reducă efectele secundare adverse ale tratamentului, tehnici de relaxare și de control ale durerii pentru diminuarea reactivității emoționale și a durerii fizice, consilierea stilului de viață sănătos și a reinserției familiale și socio-profesionale.

lupți sau capitulezi?

Medicii oncologi recomandă consilierea psihologică. Specialiștii oncologi sunt astăzi de părere că o combinație între tratamentul standard (chirurgie, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie etc.) și cel suportiv (paleativ, psihologic, psihoterapeutic, alimentație, exerciții fizice) oferă cele mai mari șanse de a menține calitatea vieții pacientului. Furia, frica, mila față de ei înșisi, sentimentul că pierd controlul asupra propriei vieți, sunt emoții extrem de puternice care pot bloca puterea organismului de a lupta cu boala. Ce le spun mereu pacienților mei este că în cazul unei boli precum cancerul, nu există emoții „potrivite” sau „nepotrivite”, „mature” sau „imature”; există numai emoții. Dacă nu știi încă, învață să decizi ce faci cu ele. Psiholog Iuliana Călinescu

Da, te putem ajuta cu ceva.

07

răspunsuri Sigur îți pui multe întrebări. Sperăm să găsești mai jos măcar câteva răspunsuri. Iar pentru restul întrebărilor pe care le mai ai, îți stăm oricând la dispoziție. Sună-ne la 0733 948 296 În ce constă ajutorul ANAIS? Ajutorul nostru constă în terapie psihologică gratuită prin ședințe de consiliere psihologică individuală sau participarea la întâlniri la grupurile de terapie-suport. Ședințele noaste sunt adresate în special femeilor diagnosticate cu cancer la sân sau de col uterin dar, în limita locurilor disponibile, putem oferi consiliere psihologică și femeilor care suferă de alte tipuri de cancer. În plus, îți putem explica într-un limbaj simplu și clar toate dispozițiile legale care protejează bolnavii de cancer. De ce să vin la consiliere psihologică? Pentru că atunci când suferi de cancer, nu doar trupul suferă, ci și sufletul. Cancerul afectează la fel de dur și corpul și mintea. Consilierea psihologică e terapie pentru suflet. Merită să încerci. Nu te costă nimic. Studii medicale recente o demonstrează: consilierea psihologică poate fi chiar la fel de importantă ca terapia medicală. Ce sunt grupurile suport? Grupurile suport sunt întâlniri care au loc regulat, la care participă grupuri de 5-12 persoane care decid să treacă împreună peste aceeași suferință sub coordonarea unui psiholog. În cazul nostru, la grupurile suport organizate de ANAIS, participă femei diagnosticate cu cancer la sân sau de col uterin. Sunt femei care își spun povestea, vorbesc liber despre temerile și dramele prin care trec, se încurajează, învață să facă față situației, își impărtășesc și învață să-și controleze emoțiile negative.

08

Cum decurge o întâlnire la grupul suport? Nu există un model standard. Cel mai adesea, modul de desfășurare al întâlnirilor se stabilește de comun acord cu participantele și psihologul coordonator, iar întâlnirile dezbat teme stabilite în prealabil, la care ai libertatea să te exprimi liber - să vorbești, să asculți, sa plângi, să râzi sau să taci. Nu te judecă nimeni. Poți fi relaxată, întâlnirile sunt absolut confidențiale și, foarte important, gratuite. Consilierea psihologică mă vindecă de cancer? Din păcate, doar terapia psihologică nu te poate vindeca de cancer. Dar aplicată împreună cu tratamentul recomandat de medicul oncolog, poate fi o armă puternică în lupta ta împotriva bolii. Îmi puteți oferi și ajutoare materiale? Sprijin material nu îți putem oferi, dar îți punem la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține ajutorul acordat de lege. În capitolul următor ai toate datele necesare, inclusiv contactele Caselor de Pensii.

Da, te putem ajuta cu ceva.

09

resurse Noi nu te putem ajuta cu bani. Dar îți putem spune cum poți să-i obții. În caz că nu știai, e dreptul tău să primești un ajutor material din partea statului. Sunt trei tipuri de ajutoare financiare pe care statul le acordă celor diagnosticați cu cancer. Acestea sunt: pensia de invaliditate, indemnizația de handicap și indemnizația pentru însoțitor. Dacă te afli într-una situațiile descrise mai jos, adresează-te instituțiilor abilitate pentru a-ți cere drepturile! Pensia de invaliditate se acordă persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și din cauza cancerului. Nu este necesară realizarea unui anumit stagiu de cotizare pentru a beneficia de o astfel de pensie. Legea ia în considerare trei grade de invaliditate, în funcție de nivelul de diminuare a capacităţii de muncă. Persoanele încadrate în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, și la o indemnizaţie pentru un însoţitor.

Tabel cu gradele de invaliditate. invaliditate de gradul I Pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacității de autoîngrijire. invaliditate de gradul II Pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire. invaliditate de gradul III Pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă. 10

Carmen Nemeș avocat

Cum se acordă gradele de invalidiate? Pentru evaluarea capacității de muncă, cererea și documentele medicale ale solicitantului se depun la Cabinetul de Expertiză Medicală de Muncă din cadrul Casei Teritoriale de Pensii competentă (în funcție de domiciliul solicitantului). În urma examinării clinice și a analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale întocmește un raport de expertiză medicală și emite decizia medicală asupra capacității de muncă. Decizia medicală de încadrare într-un grad de invaliditate se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere.

Cum se obține pensia de invaliditate? Primul pas este întocmirea dosarului de pensionare. Dosarul cuprinde cererea de pensionare împreună cu o serie de acte doveditoare solicitate de lege. Pasul următor constă în depunerea dosarului de pensionare de către solicitant la Casa Teritorială de Pensii din raza domiciliului acestuia. La Casa de Pensii dosarul este examinat de o comisie de specialiști, pasul final fiind eliberarea deciziei de pensioare, urmată de încasarea pensiei.

Dosarul de pensionare trebuie să conţină cel puţin următoarele documente: 1. 2. 3. 4. 5.

6.

7. 8.

cererea de înscriere la pensie de invaliditate; actul de identitate și actele de stare civilă în original și în copie; decizia medicală privind încadrarea în grad de invaliditate emisă de medicul expert al asigurărilor sociale; adeverinţă din care să rezulte încetarea plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă şi cuantumul acesteia; carnetul de muncă (original și copie) și/sau alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate; diplomă de studii (original și copie) şi/sau adeverință din care să rezulte durata normală și perioada studiilor, precum și certificarea absolvirii acestora. Pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituții de învățământ universitar în străinătate este necesară dovada recunoașterii acestora de către statul român; adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă; adeverință privind condițiile de muncă speciale şi/sau deosebite.

Da, te putem ajuta cu ceva.

11

resurse Indemnizaţia pentru însoţitor. Persoanele încadrate în gradul I de invaliditate necesitând asistenţă permanentă din partea unei alte persoane au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor. Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condițiile legii. Este important de știut că indemnizația pentru însoțitor se menține și pe durata pensiei pentru limita de varstă.

Ca să-ți fie mai ușor, ne-am gândit că e bine să ai la îndemână lista Caselor de Pensii din București. CASA LOCALĂ DE PENSII SECTOR 1 Bulevardul Lacul Tei 17, Sector 2, București 020371 tel: 031 805 24 38 fax: 021 212 03 67 e-mail: [email protected] CASA LOCALĂ DE PENSII SECTOR 2 Bulevardul Lacul Tei 17, Sector 2, București 020371 tel: 031 805 24 39 fax: 031 805 24 35 e-mail: [email protected] CASA LOCALĂ DE PENSII SECTOR 3 Calea Vitan 6, Sector 3, București 031296 tel: 021 326 05 62 fax: 021 326 05 59 e-mail: [email protected]

12

CASA LOCALĂ DE PENSII SECTOR 4 Calea Vitan 6, Sector 3, București 031296 tel: 021 326 05 63 fax: 021 326 05 61 e-mail: [email protected] CASA LOCALĂ DE PENSII SECTOR 5 Bulevardul Lacul Tei 17, Sector 2, București 020371 tel: 031 805 24 40 fax: 021 212 03 71 e-mail: [email protected] CASA LOCALĂ DE PENSII SECTOR 6 Drumul Taberei 18, Sector 6, București 061416 tel: 031 432 99 25 centrală: 031 432 99 22/23/24 fax: 031 432 99 21 e-mail: [email protected]

Atunci când primesc acest diagnostic, multe femei sunt copleșite de diverse emoții: șoc, neîncredere, teamă, anxietate, tristețe, mânie sau depresie. Sprijinul prietenilor, familiei și al altor paciente poate fi foarte util. Unele paciente se alătură unui grup de suport sau unei comunități on-line pentru paciente cu cancer la sân sau de col uterin. Alte paciente găsesc sprijin în grupuri care discută despre anumite stadii ale cancerului, de exemplu despre boala metastatică. Acestea simt că temerile le sunt reduse dacă vorbesc cu alte paciente cu cancer, pentru a afla cum și-au înfruntat acestea boala.

Unele femei găsesc mângâiere în spiritualitate. În funcție de religia fiecăreia, pacientele își pot dori să discute cu cineva care să le ajute să înfrunte sentimentele negative pe care le au în legătura cu boala. Alte paciente pot primi consiliere psihologică de la un specialist în domeniu. Pacientele ar trebui să își întrebe medicul dacă acesta le poate ajuta în luarea celei mai bune decizii în acest sens. Deoarece fiecare femeie este diferită, încercați să aflați care este cea mai bună cale de a vă înfrunta boala.

Da, te putem ajuta cu ceva.

13

resurse Indemnizația de handicap Anumite forme de cancer pot reprezenta criterii medicopsihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap în conformitate cu legislația în vigoare. De asemenea, persoanele cu handicap grav au dreptul, în baza unei evaluări sociopsihomedicale, la un asistent personal. Care sunt pașii pentru obținerea indemnizației de handicap? Pentru a fi evaluate, persoanele sau reprezentanții legali a căror suferință se încadrează în criteriile prevăzute de lege trebuie să depună un dosar la Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (SECPAH) din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de pe raza domiciliului. Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (SECPAH) verifică și analizează dosarul persoanei solicitante, care trebuie să conțină toate documentele prevăzute de lege și, în termen de 5 zile lucrătoare, comunică persoanei în cauză data planificată la care aceasta urmează a se prezenta în vederea evaluării. În cazul unui dosar incomplet, SECPAH solicită completarea dosarului cu documentele necesare. Ulterior, se va realiza evaluarea complexă a persoanelor adulte, în termen de 60 de zile de la data înregistrării cererii și a documentelor la SECPAH. În cazul persoanelor nedeplasabile, evaluarea complexă se va efectua la domiciliul/reședința persoanei în cauză, în baza scrisorii medicale și a anchetei sociale.

14

Ce acte cuprinde dosarul pentru indemnizația de handicap? 1. cererea de evaluare complexă; 2. documente de identitate copie și original; 3. documente medicale: referat privind situația medicală prezentă, întocmit de medicul specialist, scrisoare medicală-tip de la medicul de familie, copii de pe biletele de externare, dacă este cazul și investigații paraclinice solicitate de Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (SECPAH)); 4. ancheta socială efectuată de serviciul social specializat din cadrul Primăriei în a cărei rază are domiciliul sau reședința persoană cu handicap; 5. adeverința de salariat - în cazul salariaților, copie a deciziei de pensionare și, respectiv, talon de pensie, în cazul pensionarilor sau adeverința conform căreia persoana nu are niciun venit, în cazul persoanelor fără venituri. SECPAH poate solicita completarea dosarului şi cu alte documente.

Adrese utile pentru obținerea indemnizației de handicap. Direcții de Asistență Socială și Protecția Copilului / Servicii de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Sector 1 București Bd. Mareșal Averescu 17 tel: 021 222 77 73; Sector 2 București Calea Moşilor 229 tel: 031 405 89 98; Sector 3 București Blvd. 1 Decembrie 1918 12-14 tel: 0372 126 100, 021 340 15 95, 021 341 07 12, 021 341 07 13; Sector 4 București Șos. Olteniței 252-254, parter tel: 0372 756 313, 0372 756 314; Sector 5 București Bdul Regina Elisabeta 29-31 tel: 021 310 17 31; Sector 6 București Str. Floare Roşie 7A (zona Militari Apusului) tel/fax: 021 410 30 20.

Da, te putem ajuta cu ceva.

15

În loc de concluzie, îți dăm doar 5 din cele mai importante motive pentru care merită să participi la întâlnirile de consiliere psihologică.

1 2

Sunt absolut gratuite. În condițiile în care o ședință de terapie la cabinete particulare poate costa sume importante de bani. Te pot ajuta să lupți mai bine cu boala. Te pot ajuta să te simți mai bine din punct de vedere mental. Și mai puternică.

3 4 5

Nu te mai simți singură. Aici te întâlnești și discuți cu femei care trec prin aceleași probleme ca și tine.

Te ajută să-ți înțelegi boala și să depășești mai ușor momentele dificile prin care treci.

Nu ai nimic de pierdut.

0733 948 296 Sună-ne și programează o întâlnire.

Te așteptăm cu drag!

16

parteneri

0733.948.296 | [email protected] | www.asociatia-anais.ro