Agricultura ecologica Apicultura ecologica - LACON Institut

Produsul agricol ecologic este baza pentru obtinerea de produse organice sănătoase şi de înaltă calitate. Autoritatea legislativă adoptă toate regleme...

21 downloads 456 Views 190KB Size
Agricultura ecologica Produsul agricol ecologic este baza pentru obtinerea de produse organice sănătoase şi de înaltă calitate. Autoritatea legislativă adoptă toate reglementările privind producţia, prelucrarea şi etichetarea produselor ecologice în Regulamentul Organic, Regulamentul Comisiei (CE) nr. 834/2007 şi normele de aplicare insotitoare, Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Solul fertil, mentinut prin punerea în aplicare a rotaţiei diversificate a culturilor şi cresterea animalelor bine adaptate la condiţiile locale, oferă substanţe nutritive pentru plante sănătoase, puternice, formand astfel baza pentru agricultura ecologica. Măsurile de prevenire, cum ar fi alegerea soiurilor adecvate, servesc la protejarea plantelor împotriva bolii. Standardele ridicate de bunăstare a animalelor, accesul regulat la suprafete in aer liber sau păşuni, hrănirea cu furaje ecologice, practici de creşterea a animalelor care duc la cresterea imunităţii naturale şi utilizarea de plante şi medicamente homeopate dau siguranta consumatorulul că produsul agricol este produs la o inalta calitate. Conversia catre agricultura ecologică începe cu înregistrarea fermei pentru procesul de control cu LACON. În acest moment, întreaga operaţiune agricola cu toate liniile sale de producție este documentată într-o descriere a intreprinderii şi LACON va înregistra ferma, la fel si autoritatea competentă. Auditorul LACON efectuează o inspecţie anunţata o dată pe an şi se pot efectua inspecții suplimentare ne-anuntate pe durata anului, in cursul carora seminţele, materialul de înmulţire, fertilizarea, masurile de protecţie a plantelor, achiziţionarea de animale, furajarea şi intretinerea animalelor, echilibrarea cantităţilor şi etichetarea produselor ecologice sunt verificate. Derogările permise de la anumite reglementari ale Regulamentului Organic sunt, de asemenea, verificate de auditorul LACON.

Apicultura ecologica Apicultura ecologica necesită păstrarea coloniilor de albine în condiții adecvate speciei, folosind soiuri de albine rezistente, construirea de locuinţe realizate din substanţe naturale cu reziduuri de miere in faguri şi pereţii de mijloc din ceară de la unităţi de producţie ecologică şi prin utilizarea acizilor organici sau a uleiurilor esenţiale pentru diminuarea bolii produse de acarianul varroa. Stupii trebuie să fie plasati astfel încât plantele furnizoare de nectar şi polen, pe raza de zbor a coloniilor de albine sunt pe terenuri lucrate ecologic sau din culturi ecologice şi/sau plante sălbatice, care nu pun în pericol calitatea ecologica a produselor apicole. Dacă hrănirea este necesara pentru supravietuirea unei colonii de albine, albinele trebuie să fie hrănite cu miere de la o unitate ecologica, zahăr ecologic sau sirop organic. Toate activităţile referitoare la colonia de albine trebuie documentate cum sunt extragerea mierii, hrănirea, diminuarea acarianului varroa. Hărţile cu locatiile stupilor sunt păstrate şi trebuie să fie disponibile pentru inspecţie. Produsele apicole pot fi comercializate cu referinta la Productie ecologica dacă producţia a fost compatibila cu regulamentele organice pentru cel puţin un an.

Producţia, depozitarea, comercializarea şi Import Întregul lanţ alimentar legat de produsele ecologice a fost inclus în procesul de control. Produsele ecologice pot fi identificate prin etichetarea ecologica corecta. Prin urmare, LACON certifică companiile care se ocupă cu fabricarea, depozitarea, transportul, comercializarea si importul. Dar mai intai LACON va înregistra procesatorul sau vanzatorul la autoritatea competentă. Procedura începe cu o descriere a companiei care de asemenea arata posibilitatea de separare corectă în spaţiu sau timp a productiei ecologice de producţia convenţională. Descrierea trebuie să includă procesele implicate în producţie, ingredientele folosite şi etichetarea tuturor produselor ecologice. Auditorul LACON verifică descrierea şi respectarea cerinţelor din Regulamentul Organic. Asemenea descrieri se cer de asemenea pentru toate procedurile efectuate de către companiile de marketing şi de import. Noi efectuam o inspecţie anunţata o dată pe an; în plus pot fi efectuate, de asemenea, inspecţiile inopinante. În timpul inspecțiilor, vom verifica achiziţiile, depozitarea, procesele de producţie, reţete, balanta cantităţilor, etichetarea, măsurile preventive pentru a evita contaminarea sau amestecarea.

LACON GmbH c/o Mrs. Gheorghe Sucursala Bucuresti RO-ECO-010 Oras POPESTI-LEORDENI, Soseaua. OLTENITEI, nr. 17 l, Bl. 11, Ap. 6, Judetul ILFOV Tel: +40 (0) 724 248 435 Email: [email protected]