Insula Creta - Ghid turistic - Infoturism.ro: oferte last

Insula Creta - Ghid de calatorie Cum ajungi Creta este cea mai mare insula a Greciei, plajele sale insorite, numeroasele statiuni, cat si vestitele mo...

17 downloads 710 Views 3MB Size
Insula Creta - Ghid de calatorie

in

Cum ajungi

Creta este cea mai mare insula a Greciei, plajele sale insorite, numeroasele statiuni, cat si vestitele monumente transformand-o intr-o atractiva destinatie de vacanta.

fo

Cea mai cunoscuta statiune din Creta este Heraklion, o statiune agitata, perfecta pentru cei care viseaza la o vacanta activa, plina de nepravazut. Daca decideti sa va petreceti sejurul in Heraklion, atractiile turistice sunt la tot pasul, facandu-va partasi la cultura si istoria grecilor. Alte statiuni care atrag numerosi turisti sunt: Hersonissos, Malia, Rethymnon, Amoudara, Gournes, Gouves, Elounda si Agios Nikolas.

tu

Cu avion Avionul este cea mai rapida cale de a ajunge in Insula Creta si de a va bucura de vacanta bine-meritata. Cursele charter pleaca de pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, iar durata cursei este de 2 ore. Cu autocar Agentiile de turism asigura transportul cu autocarul pana in insula Creta. Chiar daca drumul este lung si anevoios, diferenta dintre avion si autocar ajunge si pana la 300 euro. Traseul pe care il pracurge autocarul este: Bucurest - Giurgiu – Bulgaria – Atena, Pireu – transfer si cazare pe feribotul care ajunge in Heraklion, a doua zi dimineata.

ris

Cu masina personala Daca alegeti sa plecati cu masina personala, aveti de parcurs 1271 km, iar durata estimata este de aproximativ 26 ore. Traseul porneste din Bucuresti si continua pe ruta Giurgiu – Ruse – Sofia – Lefkonas – Salonic – Atena – Creta.

.ro

m 1 / 14

.ro

m ris tu

fo in

2 / 14

Cand sa vizitezi Insula Creta are o clima mediteraneana, cu ierni blande si veri calduroase. In timpul verii, temperatura depaseste adeseori 35 grade Celsius, crema cu factor mare de protectie fiind nelipsita din geanta de voiaj.

in

In lunile racoroase (ianuarie, februarie, martie) temperaturile nu depasesc 15 grade Celsius, aceasta perioada fiind perfecta pentru turistii care vor sa exploreze muntii din Creta. In lunile aprilie, mai, septembrie si octombrie, vremea este foarte placuta, cu temperaturi ce nu depasesc 25 grade Celsius, perfecta pentru plimbari sau plaja. Daca in lunile de primavara, apa este prea rece pentru scaldat, in septembrie si octombrie, turistii inca se aventureaza in valurile apei cristaline.

.ro

m

ris

tu

fo 3 / 14

Unde sa te cazezi Majoritatea agentiilor de turism ofera pachete turistice complete cu bilet de avion, cazare 7 nopti si masa: mic dejun, demipensiune sau all inclusive (destul de rar). In Creta exista hoteluri pentru toate bugetele: de la hoteluri modeste, cu camere simple pana la hoteluri de 5*, unde luxul este uimitor.

in

Hotelul Blue Palace 5* se afla la 3 km de statiunea Elounda, iar satul de pescuit Plaka este la 500 de metri. Restaurantul hotelului a fost premiat in numeroase randuri pentru preparatele sale, iar piscinele cu vederi uimitoare, centrul spa cu facilitati de lux sunt doar cateva dintre atuurile acestui hotel. Hotelul Blue Palace 251 camere spatioase, elegant decorate, dotate cu TV LCD, balcon cu vedere la mare, baie din marmura, cosmetice de lux, aer conditionat, telefon. Hotelul ofera turistilor cazare in vile cu piscina privata, al caror pret de cazare porneste de la 700 euro/noapte.

fo

Hotelul Candia Park Village 4* se afla pe malul marii, in statiunea Agios Nikolas. Hotelul pune la dispozitia turistilor 2 plaje private cu sezlonguri si umbrele gratuite, 3 piscine, jacuzzi, loc de joaca pentru copii, restaurant si terasa in aer liber, teren de tenis, baschet sau windsurfing. Hotelul are 222 camere, unele dintre cu vedere la mare. Camerele sunt dotate cu TV, aer conditionat, baie cu dus sau cada, uscator de par, halat de baie si papuci confortabili, seif, balcon sau terasa, chicineta, frigider.

tu

Hotelul King Minos Palace 4* se afla in statiunea Hersonissos si se bucura de review-uri excelente pe site-urile de specialitate. Preturile mici, locatia perfecta, la 200 m de plaja si camerele confortabile recomanda acest hotel pentru a vacanta reusita. Dintre facilitatile hotelului amintim de: restaurant cu terasa, 3 baruri, loc de joaca pentru copii, casa de schimb valutar, cabinet medical, Internet cafe, masaj si piscina. Hotelul King Minos Palace are 132 camere si 6 apartamente. Camerele sunt dotate cu baie cu dus sau cada, aer conditionat, tv satelit, telefon, frigider si seif.

ris

Hotelul Olympic 3* se afla in centrul statiunii Heraklion, la 50 m de statia de autobuz. In jurul hotelului se afla numeroase atractii turistice: palatul Knossos (4 km), Muzeul Arheologic (400 m) si Muzeul de Istorie (600 m). Hotelul are numeroase faciltati pentru a va face vacanta cat mai placuta: receptie 24h, casa de schimb valutar, Internet cafe, room service, agentie de turism, piscina in aer liber si restaurant. Hotelul are 73 camere spatioase dotate cu aer conditionat, detector de fum, podele din lemn, acces Internet, telefon, seif, minibar, baie cu dus sau cada si pat pentru sugari (la cerere). Hotelul Coral 3* se afla in centrul statiunii Agios Nikolas, la mica distanta de plaja. Hotelul dispune de piscina cu vederi asupra golfului Bay Mirabello, restaurant, bar, receptie 24h, sala de fitness, sala de conferinte, inchirieri masini si parcare. Hotelul are 165 camere recent renovate, dotate cu aer conditionat, baie cu dus sau cada, uscator de par, balcon cu vedere la mare, tv, telefon.

.ro

m 4 / 14

.ro

m ris tu

fo in

5 / 14

Unde sa mananci In ceea ce priveste arta culinara, Creta ofera turistilor amatori de noutate o multime de surprize placute. Mancarurile din peste si din carne de miel sunt specialitatile zonei. La acestea se aduga numeroase preparate din carne de porc si salate traditionale.

in

Foarte multe feluri de mancare traditionala si bauturi specifice zonei sunt servite intr-o atmosfera specifica localurilor grecesti, muzica fiind un element nelipsit. In Heraklion, servirea mesei este un adevarat moment de relaxare care trebuie savurat, mai ales daca optati pentru o terasa cu vedere spre mare.

fo

In Creta exista numeroase restaurante ce ofera turistilor si localnicilor diverse preparate: de la souvlaki (fast food), la taverne unde se serveste doar peste si fructe de mare, psistarie (restaurante cu preparate la gratar), restaurante cu mancare traditionale pana la pizzerii. De obicei, terasele cu vedere spre mare au preturi foarte mari, asa ca nu ar strica sa verificati meniul afisat la intrarea in restaurant. Odata asezati la masa, puteti sa va delectati cu preparatele grecesti. Incepeti cu delicioasele aperitive: salata horiatiki (rosii, castraveti, masline si branza feta), tarama (icre de peste), melitzanosalata (salata de vinete), sadziki (sos facut din iaurt, castraveti si usturoi), saganaki (branza prajita), capari (salata de capere), spanakopita (placinta cu spanac), tiropita (placinta cu branza), kreatopita (placinta cu carne).

tu

Grecia este cunoscuta pentru minunata sa branza. Aici veti gasi numeroase sortimente, insa cea mai populara ramane branza feta. Nu ezitati sa gustati si mizithra, kasseri, kefalotyri (branza sarata folosita la paste) si graviera. Foarte popular este gyro, saorma greceasca. Foarte gustos, gyro se diferentiaza de saorma prin ingredientele care se gasesc doar in Grecia. Sovlaki (frigarui grecesti) este un alt preparat care se gaseste peste tot in Rhodos.

ris

Pestele si fructele de mare ocupa un loc privilegiat in bucataria greceasca. Cele mai multe restaurante si taverne care servesc preparate din peste se gasesc in zonele Hadjikyriakio, Peiraiki, Passalimani, Kastela si Mikrolimano. Recomandarile noastre sunt: restaurantul Diasimos si taverna Margaro.

m

Alte preparate traditionale ce merita incercate sunt: patsa (ciorba din intestine de porc sau vita), stifado (tocanita din carne de iepure sau vita, cu ceapa si sos de rosii), dolmades (sarmale), mousaka (musaca), pastitsio (un fel de lasagna), fricasse (tocanita de miel cu spanac, oua si lamaie) etc. Grecii sunt mari amatori de dulciuri, de aici si marea varietate de produse: baklava, cataif, yaourti me meli (iaurt cu miere), milopita (placinta cu mere), karydopitas (bomboane cu nuci si migdale), inghetata cu diverse arome. Ouzo este bautura traditionala greceasca si merge cel mai bine cu fructele de mare, in compania familiei sau a prietenilor apropiati. Ouzo este un lichior de culoare alba, cu aroma de migdale. Metaxa este o alta bautura la fel de populara ca si ouzo, supranumita "elixirul vietii", "nectarul zeilor" sau "taria binecuvantata". Grecii au cateva sortimente de bere foarte bune, iar vinul grecesc este recunoscut la nivel mondial pentru aroma sa deosebita.

.ro

Chiar daca statiunea Elounda este renumita pentru hotelurile sale de lux, restaurantele si cafenele nu au tarife exorbitante. Drept dovada este restaurantul Porto Rino, unde un meniu complet nu depaseste 16 euro. Mancarea proaspata si delicioasa, staff-ul prietenos si atmosfera placuta recomanda acest restaurant.

Restaurantul Castelvecchio se afla in centrul vechi al statiunii Rethymnon, pe un deal de langa Fortareata, de unde privelistea este uimitoarea. Mancarea este foarte buna, portiile sunt generoase, iar lista de vinuri este impresionanta. Pentru a fi siguri ca gasiti o masa, cel mai bine ar fi sa faceti o rezervare. In Hersonissos va recomandam restaurantul Votsalo. Preturile sunt medii, dar mancarea traditionala si cea internationala sunt extraordinare.

6 / 14

.ro

m ris tu

fo in

7 / 14

Obiective turistice Heraklion este capitala insulei Creta, fiind cel mai important si populat oras. Heraklion este un oras modern, plin de viata, cu numeroase monumente arheologice martore la schimbarile economice, culturale si spirituale. Centrul vechi al orasului este un punct forte, ce merita vizitat. Zidurile venetiene, dar si zona moderna care se imbina armonios cu istoria centrului vechi ofera un spectacol vizual placut.

in

Daca nu va place agitatie specifica orasului Heraklion, puteti opta pentru una dintre statiunile Cretei, unde linistea, calmul si relaxarea sunt esentiale. Cele mai frumoase sunt: Hydra, unde masinile sau aeroportul nu au acces. Pe aceasta insulita puteti ajunge cu feribotul, costul unei calatorii fiind de 20 de euro.

fo

Statiunea Agios Nikolas se afla la 65 km de Heraklion, in golful Merabello. Statiunea este construita in jurul lacului Agios Nikolas, atractie care continua sa impresioneze turistii. Agios Nikolas este o statiune mica, preferata de turistii care cauta liniste si relaxare. Daca doriti sa va petreceti noaptea in cluburile din acest orasel, veti fi dezamagiti de oferta. Pentru o viata de noapte palpitanta, indreptati-va spre statiunile Hersonissos, Malia sau Platanias.

tu

Statiunea Gournes se afla la 15 km de Heraklion. De dimensiuni reduse si cu putine posibilitati de distractie, in Gournes veti gasi hoteluri simple, vile de inchiriat, toate la preturi rezonabile. In statiune nu exista, banci, bancomate sau farmacii, dar veti gasi cateva taverne traditionale, magazine cu suveniruri, mini-market-uri si 2 benzinarii. In Gournes se afla cateva plaje cu nisip fin si apa limpede. Sezlongurile, umbrelele si cateva barulete cochete populeaza plajele statiunii.

ris

Statiunea Gouves se afla la 18 km de Heraklion, langa Gournes. Aici se afla cateva resort-uri populare, printre care Kato Gouves si Pano Gouves. Aici veti gasi hoteluri de toate categorii, o strada principala cu taverne, terase, restaurante, magazine cu suveniruri, un teren de minigolf, bancomate, farmacii, inchirieri masini sau biciclete, centru de scuba diving. In Kato Gouves se afla una dintre cele mai frumoase strazi pentru promenada din Creta: strada Possidonos, lunga de 3 km este pavata cu lampi elegante si se intinte de la hotelul Creta Sun pana la campingul Gouves. Statiunea este foarte populara datorita plajelor frumoase, cu nisip fin.

m

Hersonissos se afla la 26 km de Heraklion si este cea mai cautata destinatie de vacanta din Creta. Hersonissos este locul ideal pentru tinerii care vor sa se distreze si care vor sa se bronzele pe plajele insorite. Tot aici, chiar si familiile cu copii se vor simti bine. Micutii se vor distra copios in cele 2 parcuri acvatice din statiune, iar adultii se pot relaxa la una dintre terasele din zona. Magazine cu bijuterii si imbracaminte, baruri, cluburi de noapte, restaurante traditionale – pe toate le veti gasi in Hersonissos. Turistii care vor sa petreaca in Hersonissos, dar isi doresc cazare intr-o zona linistita, se pot orienta spre satele traditionale Koutouloufari, Piskopiano si Ano Hersonissos, situata la 2 km de centrul distractiei.

.ro

Chania este cea mai pitoreasca statiune din Creta, fiind inconjurata de muntii Madares si de apa cristalina. Al doile oras populat din insula, Chania si-a conservat cladirile istorice si monumentele din perioada turca si venetiana. Statiunea este formata din 2 parti, care se imbina armonios: orasul nou si orasul vechi. In partea veche, veti descoperi o atmosfera romantica, cu stradute pavate, restaurante traditionale si hoteluri intime. In Chania puteti vizita fortareata Firkas, Muzeul Maritim, Portul Venetian si Zidurile Bizantine.

O alta statiune populara este Rethymnon. Fascinant este centrul vechi al statiunii, unde se afla cladiri cu arhitectura venetiana, case turcesti, iar principala strada, Ruga Maistra, se afla paralel cu marea. Astazi, centrul vechi al Rethymnon este un muzeu in aer liber, cu monumente din secolele trecute. Aici veti putea vizita Fortareata Venetiana, Portul Venetian Rethymnon, Loggia, fantana Rimondi si moschea Nerantze. Foarte frumoasa este si insula Sifnos, unde se ajunge cu feribotul din Pireus. In urma cu 2.500 de ani o asezare foarte importanta, Sifnos este acum una din cele mai atragatoare insule, cu sate albe, livezi de maslini si plaje de vis. Pe insula se afla 52 de turnuri din vremurile glorioase, 365 de bisericute si multe mori de vant. Cea mai scumpa statiune este Elounda, un fost sat de pescari, acum resedinta celor mai luxoase vile si hoteluri din Creta.

8 / 14

Cel mai cunoscut punct turistic din Heraklion este Palatul Knossos. Vechi de peste doua milenii, Palatul Knossos a fost resedinta legendarului Rege Minos, fiind situat intr-o vale din apropierea raului, la doar 5 km de orasul Heraklion. Palatul se afla la 5 km de Heraklion si este cel mai important sit arheologic din Creta. Palatul Knossos poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 08.00 – 20.00 (1 aprilie – 30 septembrie) si 08.00 – 17.00 (1 octombrie – 31 martie). Pretul unui bilet este de 6 euro (adulti), 3 euro (elevi si studenti).

in

Muzeul Arheologic Heraklion este unul dintre cele mai importante muzee ale Greciei. Muzeul este localizat in centrul orasului si are in patrimoniu artefacte vechi de peste 5.500 de ani, din perioada neolitica, minoica pana in perioada romana. Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 13.30 – 20.00 (luni) si 08.30 – 20.00 (marti – duminica). Pretul unui bilet este de 6 euro (adulti), 3 euro (elevi si studenti). De asemenea, este disponibil un pachet ce costa 10 euro si include accesul la Muzeul Arheologic si Palatul Knossos.

fo

Zidurile Venetiene reprezinta cel mai formidabil proiect al dominatiei venetiene. Construite intre secolele XVI – XVII, Zidurile au o lungime de 3 km si 4 porti de acces: poarta Lazaretto, poarta Pantocrator sau Panigra (cunoscuta azi ca poarta Chania) si poarta Jesus (poarta noua). Bastionul Martinego este cel mai inalt punct al monumentului, loc in care Zidurile formeaza un triunghi cu o vedere superba asupra Insulei Creta. In acest loc se afla mormantul lui Nikos Kazantzakis, cel mai important scriitor al Greciei, autorul cartii Zorba Grecul.

tu

In partea de vest a portului din Heraklion se afla fortareata Koules, una dintre principalele atractii ale insulei. Construita in timpul dominatiei venetiene, fortareata a fost folosita ca scut pentru apararea portului si a orasului. Co forma simpla, in forma de patrat, fortul Koules are ziduri groase de 8 m, iar inaltimea variaza intre 1.30 m si 3 m. Fortareata Koules poate fi vizitata in fiecare zi, intre orele 08.30 – 15.00 (iarna) si intre 08.30 – 19.00 (vara, in fiecare luni este inchis). Pretul unui bilet este de 2 euro (adulti) si 1 euro (elevi si studenti).

ris

Biserica Agios Minas se afla in Heraklion, in piata Agia Ekaterini. Construita intre anii 1862 – 1895, biserica este una dintre cele mai impresionante, datorita marimii si pozitiei. In partea de vest a bisericii, se afla o bisericuta veche, ornata cu icoane de lemn din secolul XVIII. Alte biserici frumoase din Heraklion sunt: biserica St. Titus, St. Catherine si St. Marks. Acvariul Thalassocosmos se afla in apropiere de prefectura orasului Heraklion, langa fosta Baza Americana Gournes. Cu o suprafata de 6.000 m2, aici veti gasi peste 200 de specii acvatice din Marea Mediterana: caluti de mare, broaste testoase, corali albi sau negri, raci, peste scorpion, pisici de mare, rechini, etc. Programul de vizitare este 09.30 – 21.00 (mai – septembrie) si 09.30 – 17.00 (octombrie – aprilie). Pretul unui bilet este de 8 euro (adulti), 6 euro (copii cu varsta intre 5 -17 ani, adulti peste 65 ani, studenti, familiile cu 4 sau mai multi copii, persoanele cu dificultati). Copiii sub 5 ani beneficiaza de intrare gratuita.

m

Muzeul de Istorie Heraklion este gazduit intr-o cladire eleganta, construita in stilul neoclasic. Muzeul are o suprafata de 1.500 m2 si 22 camere in care sunt expuse pretioase artefacte din Perioada Bizantina pana la cel De Al Doilea Razboi Mondial. Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 09.00 – 17.00 (aprilie – octombrie, duminica este inchis), 09.00 – 15.30 (noiembrie – martie, duminica este inchis). Copiii sub 12 ani beneficiaza de intrare gratuita, adultii platesc 5 euro, iar elevii si studentii platesc 3 euro.

.ro

Muzeul Arheologic Chania se afla in statiunea Chania, langa prefectura. Din patrimoniul muzeului fac parte exponate din perioada romana, vase si sculpturi din piatra, bijuterii din aur, monede, mozaicuri etc. Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 08:30 – 15:00 (1 noiembrie – 31 martie, luni este inchis) si 08:30 – 19:30 (1 aprilie – 31 octombrie, luni este inchis). Pretul unui bilet este de 2 euro (adulti) si 1 euro (elevi si studenti).

Insula Creta este foarte apreciata pentru plajele sale si pentru apa de un albastru ireal. In partea de nord, plajele sunt aglomerate, cu sezlonguri, umbrelute, salvamari, baruri pe plaja si centre unde se practica sporturi acvatice. In partea de sud a insulei veti gasi plaje ascunse printre stanci, putin populate de turisti. Oficial, nudismul nu se practica pe plajele din Creta sau Grecia, insa exista cateva locuri unde va puteti lafai la soare in costumul lui Adam sau al Evei. In partea de nord a insulei, in statiunea Hersonissos, langa hotelul Kreta Maris se afla o plaja

9 / 14

de nudisti, insa intimitatea nu este garantata. Alte plaje pentru nudisti se afla in Paleochora, Sougia, Samaria Gorge, Glyka Nera, etc. Festivaluri si sarbatori Carnavalul din Rethymnon se desfasoara de mai bine de un secol, incepand cu anul 1915. Festivalul incepe la sfarsitul lunii februarie, iar timp de 3 saptamani, strazile orasului sunt pline de oameni costumati in vestminte de epoca, peruci elaborate si machiaje colorate. In cadrul carnavalului au loc spectacole de teatru, show-uri de muzica si obiceiuri grecesti.

in

Desi are la activ doar 2 editii, Festivalul Vinului Rethymnon isi doreste sa devina un eveniment cu traditie, prin care sa ofere producatorilor locali sansa de a-si face cunoscute vinurile parfumate. In timp ce va delectati cu o carafa de vin, puteti asculta muzica greceasca. De asemenea, pentru ca atmosfera sa fie cat mai placuta, trupe de dansatori profesionisti danseaza pe acordurile muzicii traditionale. Festivalul dureaza 5 zile si se desfasoara intre 23 – 28 iulie.

.ro

m

ris

tu

fo

Festivalul Renasterii a ajuns la cea de-a 24-a editie si are loc in luna iulie, in statiunea Rethymnon. In cadrul festivalului, au loc piese de teatru, spectacole de muzica si expozitii de arta.

10 / 14

Shopping Ca in toate statiunile estivale, si in Insula Creta oferta este foarte variata: de la traditionalii magneti pentru frigider, ulei de masline, cosmetice cu extract de masline, miere greceasca, vinuri grecesti pana la legendarul ouzo, aici veti gasi tot ce va trece prin cap. In privinta hainelor, oferta este destul de limitata si scumpa. Tricourile cu insemnele Greciei sunt cele mai cumparate articole vestimentare.

in

In statiunea Chania veti descoperi cateva magazine cu articole din piele lucrate manual: incaltaminte, haine moderne sau clasice, cutite cu maner din piele fina. Bijuteriile ocupa si ele un loc important pe piata din Creta. Cele mai frumoase bijuterii le veti gasi in magazinele din statiunile Chania si Rethymnon. Carpetele si covoarele cu fire din matase sunt obiecte foarte apreciate de turistii care ajung in Creta. Obiectele de decor din ceramica se numara si ele printre suvenirurile preferate ale vizitatorilor.

.ro

m

ris

tu

fo 11 / 14

Viata de noapte Cele mai atractive statiuni pentru o viata de noapte palpitanta sunt Malia si Hersonissos, unde barurile, cluburile si terasele sunt pline de petrecareti. Daca terasele se aglomereaza o data cu lasarea serii, cluburile de noapte se umplu abia dupa ora 01.00. Si in statiunile Iraklio, Hania si Rethymnon, viata de noapte este fascinanta: baruri cu muzica live, seri grecesti sau cluburi cu cea mai noua muzica atrag mii de turisti.

in

Cele mai populare localuri din Heraklion sunt: Best Seller Bar, Fougaro Lobby Club, Privilege Club, Proxenio Cafe, Status Club, Totem Cafe Club si Yacht Club. In Hersonissos va recomandam: Temple Bar, New York Club, NRG Club, BIO BIO, Aria Club, Amnesia Club, Cameo Club, Nostos Bar, Status Club, Havana Club si Saloon Club Bar.

fo

In Rethymnon, in voga sunt: Juke Box Club, Blue Bar, Campai Music Bar, Cactus Beach Bar, Astro, Paralia Living Room si Cul de Sac. In Chania, tinerii se distreaza in: Jimmy Bar, Nota Bene, Elmondo Bar, Club Ekentro, Splendid Dancing Bar, Venue Club, Tropicano Club, Mylos Club, Privilege Club, Seven Club si 2Lux.

.ro

m

ris

tu 12 / 14

Transport intern Insula Creta are 3 aeroporturi: Heraklion, Chania si Sitia. Primele 2 sunt destinate curselor internationale, iar Chania se axeaza doar pe cursele interne. Cursele charter care pleaca din Romania aterizeaza pe aeroportul Heraklion. De aici, agentiile de turism asigura transferul la hotelul ales cu autocare echipate cu aer conditionat.

in

Autobuzele sunt o modalitate comoda de a vizita statiunile Insulei Creta. In Heraklion exista 3 statii de autobuz care fac legatura cu statiunile Chania si Rethymnon, iar pretul unui bilet este de 1 euro. Daca nu va simtiti confortabil in mijloacele de transport in comun, puteti opta pentru o masina inchiriata, o bicicleta sau ATV. Nu uitati sa va luati cu dvs permisul de conducere, fara de care nu puteti inchiria o masina sau ATV.

.ro

m

ris

tu

fo

Taxiurile raman cea mai rapida modalitate de a ajunge in alte statiuni sau pe plajele cu nisip fin. In fiecare statiune, exista cel putin o companie de taxi. Cel mai recomandat ar fi sa comandati un taxi la receptia hotelului.

13 / 14

Sfaturi utile Creta are multe plaje frumoase in partea de nord si sud a insulei. Unele plaje sunt cu nisip, iar unele dintre ele sunt stancoase, de aceea este recomandat sa purati papuci cu talpa groasa.

in

Pe plajele mari sunt salvamari, iar cele mici au steaguri cu sistem de avertizare: steag rosu: “nu intra in apa”; steag portocaliu: “intra in apa, dar stai aproape de mal”; steag verde: “intra in apa” Daca mergeti insotiti de copii, cea mai simpla modalitate de a-i tine ocupati si fericiti este la parcurile acvatice. In Creta exista 4 atractii de acest fel: Star Beach si Aqua Plus se afla in statiunea Hersonissos, Watercity in statiunea Anopolis (14 km de Heraklion) si Limnopoulis se afla in apropiere de Chania.

fo

Cand vizitati o biserica sau o manastire nu aveti voie sa purtati pantaloni scurti, costum de baie sau maiouri, palarii. De asemenea, este interzis sa faceti fotografii. Apa de la robinet nu este buna de baut, de aceea este recomandat sa cumparati apa imbuteliata de la super market. Nai inseamna da in limba greceasca, iar ohi inseamna nu; anikto inseamna deschis, kleisto – inchis.

tu

Signomi – imi cer scuze; efharisto – multumesc; kalimera – buna dimineata; kalispera – buna ziua; kalinihxta – buna seara. Pe plajele aglomerate este interzis sa lasati cateii sa faca baie in mare. Amenda variaza intre 50 – 150 euro. Pe plajele mai putin populate, cainii au voie sa se balaceasca in voie.

.ro

m

ris 14 / 14 Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)