Modul IV
Nr.4
Bolile sistemului muscular
Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
Prieteni, bine v-am găsit! Să vă povestesc ce mi s-a întâmplat săptămâna trecută:
Am fost la sala de sport şi în loc să ascult de domnul instructor, m-am luat după copiii mai mari de acolo şi am facut febră musculară. Voi ştiti ce este febra musculară? Ei bine, ea este o stare de durere a muşchilor corpului şi câteodată poate persista câteva zile în şir.
Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
Acum că am simţit pe pielea mea cum este să ai febră musculară, vă pot spune ca nu e foarte amuzant. Uite ce trebuie să faceţi pentru a nu păţi şi voi la fel: Cel mai important este, ca înaintea unei activitaţi fizice intense, să vă încalziţi corpul. Intensitatea exerciţiilor nu trebuie crescută brusc. Asiguraţi-vă că beţi apă în cantitaţi corespunzatoare şi consumaţi puţine grăsimi.
Dacă aţi ajuns din greşeală în situaţia mea, trebuie în primul rând să evitaţi efortul fizic până când muşchii se refac după ce au fost intens solicitaţi. Pentru asta ei au nevoie de odihnă. Masajul uşor şi băile calduţe sunt de mare ajutor.
Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
Dacă efortul fizic este foarte mare, pot apărea complicaţii mai serioase decât febra musculară.
Când muşchiul este contractat sau suprasolicitat, de obicei datorită unor mişcări bruşte sau neobişnuite, o parte din ţesutul său fin se rupe. Muşchiul afectat se contractă şi, datorită sângerării în interiorul ţesutului, se umflă. El devine sensibil, apoi doare şi nu-şi mai poate îndeplini funcţia pe deplin.
Muşchiul trebuie înfăşurat sau fixat cu bandaj şi odihnit până când durerea dispare şi sensibilitatea revine la normal.
Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
Afecţiuni ale muşchilor
Ruperea musculara Ruperea musculara este atunci când fibra musculară se rupe într-o cantitate atât de mare încât se întrerupe continuitatea muşchiului. Aceasta este o rană deosebit de gravă şi necesită intervenţia medicului specialist. Cârceii Cârceii sunt dureri musculare. Acestea sunt puternice contracţii involuntare ale unuia sau mai multor muşchi ce devin tensionaţi şi tari. Unul dintre motivele pentru care se manifestă cârceii este lipsa de apă, adică deshidratarea organismului. Suprasolicitarea, loviturile, efortul muscular şi menţinerea aceleiaşi poziţii un timp mai îndelungat pot determina apariţia acestor crampe musculare. Cârceii nu sunt o problemă medicală gravă, dar sunt neplăcuţi şi dureroşi de aceea este bine să-i evităm.
Ruperea musculara
Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
Sfaturi pentru copii L-am întrebat şi pe doctorul pediatru despre cum putem preveni sau combate febra musculară si cârceii. Iata ce sfaturi mi-a dat:
Hidrataţi-vă, beţi multă apă! Când faceţi sport, aveţi grijă să vă întindeti bine atât înainte, cât şi după exerciţiul fizic. Încercaţi
să nu mâncaţi peste măsură. Asiguraţi-vă că alimentele consumate vă oferă aportul necesar de calciu, magneziu, potasiu, zinc, vitamina C, B6, D şi E (portocale, kiwi, caise, banane, cereale şi pâine neagră). Când apare cârcelul, puneţi mai întâi o compresă cu apă rece pe locul dureros pentru a relaxa musculatura, dupa care o compresă caldă pentru a înlătura durerea.
Proiect susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
Şi totuşi, dacă sportul ne dă atâtea bătăi de cap, oare nu este mai bine să nu mai facem nimic? Sigur că nu! Sportul ne face tuturor foarte mult bine. Copiii care practică regulat o activitate fizică cresc armonios pentru că sportul întăreşte oasele şi muşchii, îmbunătăţeşte activitatea inimii şi a plămânilor şi creşte nivelul de energie. Totodată, sportul ne ajută să ne coordonam mai bine mişcările şi să devenim mai rezistenţi la efort (de exemplu, putem alerga mai mult). În plus, organismul nostru devine mai rezistent la infecţii, iar noi ne simţim mai încrezători. Iar pentru asta nu trebuie să facem neaparat sport de performanţă. Orice tip de exerciţiu este bun: mersul pe jos, alergatul, fotbalul, înotul sau chiar joaca cu ceilalţi copii în parc. Trebuie însă să ştim că nu orice activitate este indicată pentru toată lumea. Noi putem să credem că suntem „sănătoşi tun”, iar la efort inima să ne bată foarte tare sau alte organe ale corpului nostru să nu facă faţă. De aceea, înainte de a începe să practicăm un sport, trebuie să ne supunem unui examen fizic, adică o vizită la medic, care ne măsoară înalţimea şi greutatea, pe care le compară cu datele normale pentru copiii de vârsta noastră. Medicul ne ia şi tensiunea, ne ascultă plămânii şi ne palpează abdomenul. Se uită în urechi, nas şi gât şi verifică vederea. De asemenea, ne testeaza cât suntem de puternici şi flexibili.
Acum este momentul să discuţi cu medicul despre orice te îngrijorează. Şi să nu îţi fie frică să discuţi cu el, chiar dacă suferi de o boală cronică. Aproape toţi copiii, chiar şi cei bolnavi de astm, diabet sau alte boli cronice, pot găsi un sport care să li se potrivească.
Modulul IV Menţinerea sănătăţii
Modulul III Funcţionarea corpului uman
Modulul I Igiena şi alimentaţia sănătoasă
Modulul II Structura corpului uman
Intră în aventură pe site-ul
www.abc-darulsanatatii.ro Învaţă despre universul corpului uman, joacă-te şi câştigă premii!
www.facebook.com/AbcDarulSanatatii
Publisher: Farmaciile DONA, S.C SIEPCOFAR S.A Adresa redacţiei: Str. Şcolii nr. 7, Popeşti Leordeni, Jud. Ilfov, tel.: 021-361.46.90,
[email protected] www.farmaciiledona.ro
Project Manager „ABC-Darul Sănătăţii”: Farm. drd. Georgeta Ionică