Îndrumator metodic pentru setul de clasa pregătitoare - Editura Diana

de cuvinte formate dintr-o singură silabă (sac, urs, arc, pix). Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile și se va scrie în casetă c...

2 downloads 428 Views 31MB Size
2 UNITATEA I – LA ȘCOALĂ CLR – EVALUARE INIȚIALĂ  Comunicare orală – Inițiere de dialoguri  Intuirea și analiza imaginii:

– localizare în spațiu și în timp; – discuții despre trăirile emoționale din prima zi de școală.  Exerciții de formulare de întrebări și răspunsuri: Ce credeți că le-a spus doamna învățătoare elevilor? De cine sunt însoțiți copiii? Ce oferă elevii doamnei învățătoare?

 Formulare de întrebări și răspunsuri:

Unde sunt primiți elevii? Cum arată sala de clasă? Ce obiecte se întâlnesc în sala de clasă?  Se vor face exerciții de prezentare a propriei persoane și de recunoaștere a numelui celorlalți colegi.  Discuții despre jocurile desfășurate în timpul pauzelor.

 Exerciții de pronunțare a unor sunete și depistarea copiilor cu

deficiențe în pronunțarea unor sunete.  Exerciții de încercuire a unor imagini în funcție de cerința dată.

3

   

Comunicare orală – „Știu să mă comport!” Exersarea unor reguli de comportament civilizat. Jocuri de exersare a unor reguli de comportament. Exerciții de indentificare și de colorare a frunzei din dreptul imaginii unde este prezentat un comportament corect.

 Exerciții de recunoaștere a culorilor.  Jocuri de orientare și evitare a obstacolelor.  Exerciții de identificare a unor simțuri prin exersarea unor

jocuri.

 Comunicare orală – Inițiere de dialoguri pe tema „Cel mai iubit

personaj”.  Recunoașterea unor personaje din povești cunoscute copiilor.  Selectarea unor imagini pentru a completa propoziții.

4 MEM – EVALUARE INIȚIALĂ  Activități de cunoaștere și de evaluare a competențelor     

matematice, dobândite la grădiniță. Recunoașterea și colorarea unor fructe de toamnă. Identificarea cifrelor. Recunoașterea unor figuri plane. Identificarea culorilor curcubeului și recunoașterea culorilor. Jocuri matematice.

 Clasificarea și gruparea unor obiecte.  Realizarea de corespondențe între anumite elemente.  Exerciții de sincronizare în timpul cântării vocale.

 Realizarea corespondenței element cu element.  Recunoașterea și colorarea unor imagini.  Interpretarea unor cântece din povești cunoscute copiilor.

   

Recunoașterea unor simțuri și a organelor corespunzătoare. Realizarea corespondenței între organ și simț. Descoperirea unor reguli de realizarea a corespondenței. Desenarea în oglindă a unor imagini date.

5 DP – EVALUARE INIȚIALĂ

 Fiecare elev se va prezenta în fața clasei.  Se vor realiza exerciții de recunoaștere a numelui colegului de bancă și a altor colegi.  Joc: „Cine ești?” – Un elev va prezenta în fața clasei un coleg, descriindu-l fără a-i menționa

numele. Ceilalți colegi vor spune numele colegului prezentat.  Li se va cere elevilor să precizeze numărul băncii în care stă un anumit coleg.

6 CLR – COMUNICARE ORALĂ  Comunicare orală – Inițiere de dialoguri  Intuirea și analiza imaginii:

 

  

– exerciții / joc de exersare a unor formule de salut în contexte diferite (Sărut mâna! Bună ziua! Salut!); – prezentarea altor forme de salut și a contextului în care se folosesc. Colorarea personajului potrivit din imagine. Exerciții de exersare a unor formule de salut, în contexte diferite. Jocuri de rol: „La telefon”, „La bibliotecă”, „Vin de la școală”. Exerciții de realizare a corespondenței între formula de salut și imaginea corespunzătoare. Exerciții de colorare a personajului potrivit. Poezia „Melcul școlar”, de Vasile Versavia.

 Comunicarea orală – Inițiere de dialoguri  Se va citi fiecare formulă de salut, de către cadrul didactic, iar

elevii vor realiza corespondența între personajul respectiv și imaginea corespunzătoare formulei de salut.  Se vor colora imaginile.  Elevii vor participa la jocuri de rol, cu titlurile: „La școală”, „La telefon”, „Vin de la școală”, „La bibliotecă”.

 Comunicare orală – Inițiere de dialoguri  Elevii vor realiza dialoguri în diferite contexte, pe baza

imaginilor prezentate.  Se vor exersa reguli de comunicare eficientă, civilizată.  Se vor iniția jocuri de rol: „La doctor”, „În parc”, „La

cumpărături”, „O zi în familie”.  Elevii vor colora doar imaginile care prezintă situațiile de

comportament în care s-au regăsit la un moment dat.  Prezentarea unor experiențe trecute sau prezente.

7

Comunicare orală – Inițiere de dialoguri Elevii vor recunoaște obiectele și le vor identifica și în clasă. Discuții despre caracteristicile fiecărui obiect identificat. Se va descoperi drumul care duce de la fiecare obiect la o casetă în care se va scrie numărul corespunzător.  După exerciții de dezvoltare a mușchilor mici ai mâinii se vor trasa, după contur, linii oblice pe spații de dimensiuni diferite.    

 Comunicare orală – Inițiere de dialoguri  Cadrul didactic va citi fiecare cerință a fluturașilor.  Elevii vor răspunde la întrebări despre caracteristicile

obiectelor, formulate de cadrul didactic.  Se vor desena obiectele solicitate.  Elevii vor descifra mesajul următoarelor ghicitori:

„Ciupercă uscată, În cui agățată.” (pălăria) „Am un ciocănaș de piele Cu două găurele.”

„Una numai cuvântează, Doi se uită și veghează, Alte două care-au rămas Stau și-ascultă, fără glas.” (gura, ochii și urechile)

(nasul)  Se va trasa după contur semnul grafic „Grup de două liniuțe

oblice, cu punct”.

8 MEM – ORIENTARE SPAȚIALĂ ȘI LOCALIZĂRI ÎN SPAȚIU. CORPUL OMENESC  Elevii vor recunoaște diferite obiecte din clasă și vor identifica

   

poziția lor în spațiu (deasupra, dedesubt, lângă, în stânga-în dreapta). Se va identifica poziția obiectelor prezentate în imagini. Elevii vor colora obiectele, conform sarcinilor formulate de către cadrul didactic. Se va utiliza calculatorul pentru vizualizarea unor deplasări în plan. Se vor realiza exerciții practice de poziționare a unor obiecte, după sarcinile formulate de cadrul didactic.

 Se vor realiza exerciții de poziționare a obiectelor în spațiu, în

raport cu alte obiecte precizate.  Elevii vor reprezenta obiecte prin desene, în funcție de poziția

indicată.  Se va scrie ca element grafic, linia verticală (pornind de sus

în jos).

 Se va trasa după contur și se va colora imaginea unei moriști.  Elevii vor trasa după contur și se vor scrie linii verticale, pe

spații de dimensiuni diferite.

9  Se vor realiza exerciții practice de identificare a părților

corpului omenesc, cu evidențierea rolului fiecăreia.  Elevii vor identifica, pe imagine, numărul fiecărei părți

componente și vor scrie cifra corespunzătoare.  Se va realiza un colaj care reprezintă corpul omenesc.

 Se vor observa imaginile și se vor formula întrebări și

răspunsuri cu ajutorul cuvintelor „în față – în spate”, „în – pe”.  Jocuri de indentificare a obiectelor din realitatea imediată sau

din imagini, în funcție de poziția pe care o au față de reper.  Elevii vor trasa după contur și vor scrie semnul grafic „Linia

orizontală”.

10 DP – EVALUARE INIȚIALĂ  Intuirea și analiza imaginii  Se vor formula întrebări de genul:

Ce observi în imagine? Cu ce scop au fost construite aceste clădiri? Care sunt diferențele dintre ele? Cu ce clădire se aseamănă cea în care locuiești? În ce zone se întâlnesc, în mod frecvent, blocurile? Dar casele?  Elevii își vor descrie locuințele.  Cadrul didactic va prezenta pe planșe sau la calculator imagini în care apar clădiri cu destinații diferite (biserică, poștă, spital, case, blocuri, vile, bănci, școli etc.), iar elevii le vor identifica doar pe cele în care se poate locui.  Ghicitori: „Am o cloșcă: Noaptea strânge puii Și ziua-i risipește.” (casa) „Am o gospodină din patru pereți, Împărțită-năuntru în mai multe părți Și deasupra o pălărie.” (casa)

 Probă practică: Vizualizarea în oglindă a elementelor

corporale și denumirea acestora.  Elevii vor desena autoportretul.  Se va realiza de către fiecare elev un album cu fotografii reprezentând diferite momente din evoluția personală.

11 CLR – RECUNOAȘTE OBIECTELE!  Comunicare orală – Inițiere de dialoguri  Se vor formula întrebări și răspunsuri despre asemănările și

deosebirile dintre obiecte (formă, culoare, mărime etc).  Cadrul didactic va prezenta carduri cu imagini ale unor obiecte,

iar elevii le vor denumi. Pe baza imaginilor prezentate, elevii vor formula răspunsuri care presupun alegere duală („Este plantă sau animal?”).  Se va trasa după contur semnul grafic „Semicercul”.

 Se va prezenta povestea „Ridichea uriașă” și se vor purta

discuții pe baza textului audiat.  Elevii vor identifica personajele, vor povesti anumite secvențe

și vor desena personajul preferat.  Cadrul didactic va citi propozițiile prezentate în auxiliar, iar

elevii o vor identifica pe cea formulată pe baza imaginii.  Se va trasa după contur, ca element grafic, „Cercul”.

12

 Comunicare orală  Se vor formula întrebări și răspunsuri pe baza imaginii:

Despre ce este vorba în imagine? Ce loc din natură prezintă imaginea? Ce fac cei doi copii? Recunoști plantele de pe lac? Ce poartă copiii pe cap?  Observarea, recunoașterea, executarea unor comenzi simple (Privește imaginea! Ascultă mesajul! Fii atent la identificarea răspunsului adevărat sau fals!).  Se va trasa după contur și se va scrie semnul grafic „Semiovalul cu deschizătura spre stânga și spre dreapta”.

 Cadrul didactic le va prezenta elevilor carduri cu imaginile

diferitelor obiecte, iar aceștia le vor sorta după criterii date (animale, plante, oameni, lucruri).  Pe baza imaginii se vor formula întrebări de genul: Unde se află copiii? Ce animale se observă în imagine? Care sunt jocurile preferate ale copiilor?  Audiție muzicală: „Puișorii”, de G. Vieru (Youtube).

13 CLR – FIȘĂ DE LUCRU •Unește și colorează corespunzător:

14 MEM – ORIENTARE SPAȚIALĂ ȘI LOCALIZĂRI ÎN SPAȚIU CORPUL OMENESC  Elevii vor identifica obiectele din imagini și poziția acestora

(orizontal, vertical, oblic).  Se vor rezolva exerciții de grupare a obiectelor după criterii

date.  Va fi utilizat calculatorul pentru vizualizarea unor deplasări în

plan.  Joc: „Găsește obiectul” (Cadrul didactic va descrie câte un

obiect din clasă, iar copilul îl va denumi după caracteristicile prezentate).  Elevii vor trasa după contur și vor scrie semnul grafic „Linia oblică.”

 Se vor observa imaginile și se vor formula întrebări și

răspunsuri cu ajutorul cuvintelor: „aproape – departe”, „sus – jos”.  Se va identifica poziția pe care o ocupă diferite obiecte în spațiu, în raport cu alte obiecte precizate și se colorează imaginile, după criteriile precizate de cadrul didactic.  Joc: „Spune unde am ascuns obiectul” (Cadrul didactic ascunde un obiect și spune „Foc” atunci când elevul este aproape de obiect și „Apă” când se îndepărtează de obiect).  Elevii vor trasa după contur și vor scrie semnele grafice „+” și „=”.

15  Elevii vor observa imaginile și vor compara corpurile folosind

cuvintele: „lung – scurt”, „înalt – scund”, „lat – îngust”, „gros – subțire.”  Se vor colora imaginile după criteriile precizate de cadrul didactic.  Exerciții de identificare a unor reguli și de continuare a șirurilor respective.

 Se verifică competențele dobândite, privind poziția obiectelor

în spațiu.  Cadrul didactic citește fiecare sarcină de lucru, iar elevii vor lucra independent.

 Se verifică competențele dobândite, privind corpul omenesc și

simțurile.  Elevii vor realiza corespondența între imaginile care prezintă fiecare parte a corpului omenesc și rolul acesteia.

16 DP – AUTOCUNOAȘTERE ȘI STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS. CINE SUNT EU?  Fiecare elev își va prezenta o fotografie la vârsta școlară și va

preciza luna și anotimpul în care s-a născut.  Elevii vor realiza câte un ecuson personalizat, din diverse materiale.  Joc: „Zilele de naștere” (Un coleg va descrie anotimpul în

care s-a născut, fără a preciza numele acestuia, iar cei care s-au născut în anotimpul descris se vor ridica în picioare).

17 UNITATEA II – CARTEA CLR – PROPOZIȚIA  Cadrul didactic va prezenta elevilor cărți de diferite forme,

dimensiuni, cu sau fără imagini.  După observare se vor identifica copertele, filele și paginile

unei cărți.  Se vor evidenția asemănările și deosebirile dintre o carte de



  

colorat, o carte de povești cu ilustrații și o carte ce conține doar text. Se vor număra paginile unei cărți (de maximum 31 de pagini) și se va insista pe faptul că în partea stângă a cărții este un număr cu soț, iar în partea dreaptă fără soț. Se va memora poezia „Cartea”, de Virgil Carianopol. Se vor trasa după contur și se vor scrie semne grafice. Audierea poveștii „Căsuța din oală”.

 Se vor intui imaginile și, pe baza acestora, se vor alcătui

propoziții.  Conversații scurte pe baza unor imagini.  Joc: „Mai spune ceva” (Cadrul didactic rostește un cuvânt, iar

elevii trebuie să completeze cu alte cuvinte pentru a forma propoziții).  Elevii vor alcătui propoziții pe baza imaginilor, vor număra

cuvintele propoziției și le vor prezenta grafic, trasând atâtea linii, câte cuvinte are fiecare propoziție.  Se va trasa după contur și se va scrie scrie semnul grafic „Valul.”  Comunicare orală  Exerciții de formulare de propoziții formate din trei cuvinte.  Exerciții de numărare a cuvintelor din propoziție.

18 MEM – GRUPARE DE OBIECTE ȘI FORMAREA DE MULȚIMI SIMȚURILE  Elevii vor grupa corpurile după criterii date (animale și păsări

domestice, încălțăminte, fructe, forme geometrice de aceeași mărime).  Se vor colora baloanele care au aceeași mărime.  Cadrul didactic le va prezenta elevilor carduri pe care sunt desenate figuri geometerice de forme, culori și mărimi diferite, iar aceștia le vor grupa în funcție de criteriul precizat.  Se va trasa după contur și se va scrie semnul grafic „Semicercul cu deschizătură în sus și în jos”.

44

 Elevii vor observa imaginile, vor identifica elementele fiecărei

mulțimi și vor tăia elementul care nu face parte din mulțime.  Se va realiza corespondența între un element și mulțimea

căreia îi aparține (delfin – mulțimea animalelor acvatice, pară – mulțimea fructelor, creion – mulțimea rechizitelor).  Elevii vor desena două mulțimi după criteriile precizate de cadrul didactic.  Se vor trasa după contur și se vor scrie semnele grafice „Semicercul” și „Cercul”.

45

19

 Elevii vor colora cu roșu ciupercuțele care formează un șir

crescător și cu verde ciupercuțele care formează un șir descrescător.  Se va realiza corespondența între elementele a două mulțimi cu același număr de elemente (paletă de acuarele – pensulă; iepuraș – morcov).  Elevii vor număra elementele de același fel dintr-o mulțime și vor desena în tabel atâtea buline, câte elemente sunt din fiecare fel (păpuși – trei buline; mașinuțe – două buline; avioane – patru buline; iepuraș – o bulină).  Se vor trasa după contur și se vor desena semnele grafice „Pătrat” și „Dreptunghi”.

 Exerciții de descoperire a unor reguli și de colorare a

elementelor mulțimii, după anumite criterii.  Exerciții de numărare a elementelor unei mulțimi și de

desenare a unui număr identic de elemente.  Exerciții de realizare a corespondenței între două mulțimi cu

același număr de elemente.  Exerciții de realizare a corespondenței între un organ al

corpului omenesc și simțul corespunzător.

20 DP – TRĂSĂTURI FIZICE  Se vor organiza jocuri de identificare și de numire a

trăsăturilor fizice ale unor elevi din clasă (culoarea ochilor și a părului, lungimea părului).  Elevii vor observa imaginile din auxiliar, vor denumi trăsăturile fizice ale fiecărui copil și vor bifa caseta din dreptul copilului care are aceleași trăsături fizice cu ale sale.  Fiecare elev va desena autoportretul.

 Se vor organiza jocuri de identificare și de numire a trăsăturilor

fizice după criteriile: înălțime, greutate.  Cadrul didactic va aduce un carton de dimensiuni mai mari și se

va realiza conturul corpului celui mai scund copil din clasă.  Elevii vor crea scurte povestiri despre trăsăturile fizice ale unor

personaje din povești.  Câte un elev va ieși în fața clasei și va descrie după trăsăturile fizice un anumit coleg. Nu trebuie să-i pronunțe numele. Ceilalți elevi vor recunoaște cine este colegul descris.

 Elevii vor prezenta în fața grupului obiectele personale, pe

care le preferă.  Se vor evidenția caracteristicile fiecărui obiect.  Exercițiu-joc: Un copil va descrie un obiect, fără a-i rosti numele, iar ceilalți vor descoperi activitatea preferată de copilul respectiv, ghidându-se după obiectul descris.  Se vor intui imaginile și se vor descrie activitățile îndrăgite de fiecare copil. Dacă printre ele se regăsesc și activități practicate de elevi, acestea vor fi numerotate în ordinea preferințelor.

21 CLR – EDUCAREA LIMBAJULUI  Elevii vor da exemple de cuvinte care denumesc obiecte din 

  



mediul înconjurător și le vor despărți în silabe. Se vor intui imaginile din auxiliar, se vor identifica cuvintele care denumesc imaginile respective, se vor despărți în silabe și se vor colora doar imaginile care sunt denumite de cuvinte formate din două silabe. Se vor efectua exerciții de despărțire a cuvintelor în silabe, după modelul dat. Elevii vor număra silabele cuvintelor despărțite și le vor reprezenta prin simboluri. Se vor realiza exerciții de rostire a cuvintelor pe silabe în jocuri, cântece sau numărători ritmate. Numărători: Stan și Bran; Cân-tă la pi-an; Tra-la-la; Ieși a-fa-ră; Dum-nea-ta. Se va trasa după contur și se va scrie semnul grafic „Bucla”.

 Elevii vor intui fiecare imagine, vor despărți în silabe

cuvintele care denumesc imaginile și vor colora atâtea buline, câte silabe au cuvintele respective.  Se vor intui imaginile, se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile respective și se vor colora doar imaginile denumite de cuvintele formate din trei silabe.  Se vor trasa după contur și se vor scrie semne grafice.  Exerciții de despărțire a cuvintelor în silabe și marcarea

numărului de silabe ale fiecărui cuvânt, prin colorare.  Exerciții de colorare a imaginilor, după criterii date.  Scrierea de elemente grafice.

22

 Elevii vor fi împărțiți pe trei grupe, fiecare grupă având

sarcina să găsească cuvinte formate din: o silabă (grupa I), două silabe (grupa a II-a), trei silabe (grupa a III-a). Va câștiga grupa care găsește cele mai multe cuvinte.  Se vor identifica cuvintele care denumesc fiecare imagine, se vor despărți în silabe și se vor încercui doar imaginile denumite de cuvinte formate dintr-o singură silabă (sac, urs, arc, pix).  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile și se va scrie în casetă cifra corespunzătoare numărului de silabe.  Se vor trasa după contur și se vor scrie semne grafice.

 Joc: „Găsește silaba”. (Cadrul didactic rostește o silabă, iar elevii

vor completa cu alte silabe pentru a obține un cuvânt.)  Se vor completa traseele melcilor având grijă să nu se atingă

marginile pistei.

23 CLR – FIȘĂ DE LUCRU

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

1

2

3

4

•Desparte în silabe și încercuiește cifra corespunzătoare numărului de silabe.

24 CLR – FIȘĂ DE LUCRU

• Desparte în silabe cuvintele care denumesc fiecare imagine și desenează atâtea liniuțe câte silabe are fiecare cuvânt.

25 MEM – GRUPARE DE OBIECTE ȘI FORMARE DE MULȚIMI IGIENA CORPULUI  Elevii vor număra elementele fiecărei mulțimi, vor realiza

corespondența element cu element și vor identifica mulțimile cu „mai multe elemente”, „mai puține elemente”, „tot atâtea elemente”.  Se vor rezolva exercițiile de continuare a unui șir pe baza unei reguli (formă, culoare, număr de elemente).  Se va trasa după contur și se va desena semnul grafic „Triunghiul”.

 Exerciții de încercuire a mulțimilor cu mai puține elemente.  Exerciții de numărare a elementelor fiecărei mulțimi și

desenarea de cerculețe al căror număr să fie cu o unitate mai mic decât numărul elementelor mulțimii.  Scrierea semnelor grafice: „<”, „>”.

17

26  Se vor viziona prezentări PowerPoint cu efectele

pozitive/negative ale îngrijirii/neîngrijirii dinților.  Activitate practică: Periajul corect al dinților (poate fi invitat un stomatolog).  Se va selecta imaginea care prezintă igiena dinților și se va colora.  Joc de rol: „La stomatolog”.

 Exerciții de verificare a cunoștințelor însușite în această unitate

de învățare.  Recitarea poeziei „Simțurile”.

 Se va trasa conturul castelului, apoi se va colora, urmărind

codul culorilor.

27 MEM – FIȘĂ DE LUCRU • Identifică simțul sugerat de fiecare imagine și colorează caseta din dreptul fiecărei imagini conform codului culorilor de mai jos:

AUZ

VĂZ

MIROS

GUST

PIPĂIT

28 DP – DIN PREFERINȚELE MELE CORPUL OMENESC  Cadrul didactic va prezenta eșantioane de diferite culori, iar

elevii vor identifica fiecare culoare.  Pentru fiecare culoare, elevii exemplifică un obiect, din mediul

înconjurător, care să aibă culoarea respectivă.  Elevii vor marca pe imagine culoarea preferată.  Se vor identifica alimentele prezentate în imagini și se vor

încercui doar alimentele care reprezintă hrana preferată a fiecăruia.  Se va colora animalul preferat, dintre cele prezentate.

 Exerciții de observare și de denumire a părților componente

ale corpului omenesc.  Joc: Puzzle –„Reîntregește imaginea”.  Exerciții de colorare în culori diferite, a părților componente

ale corpului.  Exerciții de verificare a competențelor dobândite în unitatea tematică „Cartea”.

29 DP – FIȘĂ DE LUCRU

• Identifică imaginile și bifează caseta din dreptul imaginii care arată câte părți, din fiecare fel, alcătuiesc corpul omenesc.

30 UNITATEA III – BUCURIILE TOAMNEI CLR – SUNETUL [a] ȘI LITERELE „A” ȘI „a” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [a] și poziția acestuia în cuvintele

„alune”, „mac”, „lalea”.  Cadrul didactic va rosti clar cuvintele „albină”, „autobuz”,

    

„avion”, „alune”, „arici”, „ardei”. Elevii vor identifica sunetul inițial al fiecărui cuvânt, vor despărți în silabe și vor reprezenta grafic fiecare silabă. Elevii vor da exemple de cuvinte care conțin sunetul [a] în diferite poziții (la început, în interior, la sfârșit). Se vor intui literele „A” și „a” de tipar, punându-se accent pe elementele componente. Se va realiza corespondența între litera „a” și imaginile denumite de cuvintele a căror literă inițială este „a”. Joc: Cadrul didactic va prezenta carduri cu imagini ale unor obiecte denumite de cuvinte care au ca sunet inițial sunetul [a]. Pe dosul paginii va fi litera „a”.

 Se vor iniția dialoguri scurte despre toamnă și se vor extrage

din context cuvinte care conțin sunetul [a].  Se vor colora imaginile denumite de cuvintele care conțin



 

 

sunetul [a] la mijloc și se vor încercui imaginile denumite de cuvintele care conțin sunetul [a]. Se vor colora imaginile denumite de cuvintele care conțin sunetul [a] la mijloc și se vor încercui imaginile denumite de cuvintele care conțin sunetul [a] la sfârșit. Elevii vor identifica literele „a” și „A” de tipar de pe un panou cu mai multe litere și le vor încercui. Elevii vor recunoaște litera „A” pe tastatura calculatorului și vor scrie această literă la calculator sau cu ajutorul altor resurse digitale. Se va trasa după contur și apoi, prin unirea punctelor, se va desena litera „A”. Se va trasa după contur și se va desena litera „a”.

 Elevii vor trasa după contur și vor colora imaginea unui

avion, respectând codul culorilor.  Se vor despărți în silabe cuvintele „alune”, „albină”, „ac”, se

    

va reprezenta fiecare sunet printr-o bulină, se va identifica poziția sunetului [a] și se va colora bulina respectivă. Se vor identifica și încercui literele „A” și „a” în diferite cuvinte. Elevii vor completa cu litera „A” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine. Elevii vor trasa după contur și apoi se vor desena literele „a” și „A” de tipar. Se vor modela literele „A” și „a” din plastilină sau din alte materiale (aluat, sârmă, hârtie). Se memorează poezia „Ana și albina”.

31 CLR – FIȘĂ DE LUCRU 1 Încercuiește imaginile denumite de cuvinte care conțin sunetul [a] în interior:

2 Ținând seama de poziția sunetului [a] în cuvintele care denumesc imaginile de mai jos, desenează litera „a” în căsuța corespunzătoare.

3 Colorează imaginea, respectând codul culorilor.

32 MEM – NUMĂRUL ȘI CIFRA 1 PLANTE  Se vor observa imaginile, se vor intui cifra 1, ora 1 și un deget.  Elevii vor realiza corespondența element cu element și se va

scrie cifra corespunzătoare numărului de elemente ale fiecărei mulțimi.  Se va observa poziția numărului 1 pe axa numerelor.  Se vor identifica părțile componente ale unei plante și se vor colora bulinele în funcție de codul culorilor.  Activitate practică: sădirea în ghiveci a unei plante.  Elevii vor număra elementele mai multor mulțimi și vor tăia sau vor



  

adăuga atâtea elemente, câte trebuie pentru a rămâne o mulțime cu un singur element. Se vor rezolva exerciții de completare a unei mulțimi cu un singur element și de scriere a cifrei corespunzătoare numărului de elemente. Elevii vor recunoaște cifra 1 pe tastatura calculatorului și vor scrie această cifră la calculator sau cu ajutorul altor resurse digitale. Elevii vor învăța prima strofă din cântecul „Un elefant”. Se va scrie cifra „1” în casete de dimensiuni diferite.

 Elevii vor desena mulțimi cu un singur element.  Se va trasa după contur și se va scrie cifra „1” pe spații de

dimensiuni diferite.  Se va memora prima strofă din poezia „Chipul cifrelor”.  Se vor identifica obiecte din clasă care sunt în număr de două.  Se vor observa imaginile, se vor intui: cifra 2, ora 2 și două

degete.  Elevii vor realiza corespondența element cu element, vor

număra elementele fiecărei mulțimi și vor scrie cifra corespunzătoare numărului de elemente.  Se vor rezolva exerciții de continuare a unui șir, după criterii date.  Elevii vor observa poziția numărului 2 pe axa numerelor.  Elevii vor învăța strofa a doua din cântecul „Un elefant”.

33 DP – CURĂȚENIA – MAMA SĂNĂTĂȚII  Cadrul didactic va explica elevilor noțiunea de „igienă”.  Se vor purta discuții despre importanța respectării unor norme  

 

de igienă personală, pentru menținerea sănătății. Elevii vor identifica obiectele de igienă personală și vor explica modul de folosire a acestora. Se vor efectua exerciții de realizare a corespondenței între obiectele de igienă personală și activitățile la care sunt folosite. Se memorează poezia „Nu uitați”, de S. Mihnea. Ghicitori: „Un arici mititel, Curățăm dinții cu el.” (Periuța de dinți) „În mici tuburi se găsește Dinții bine îi albește.” (Pasta de dinți) „Zzz zzz Zzz zzz Eu sunt subțirică Dar tare voinică. Frec dinții cu putere Nu simți nicio durere Ca să fie sănătoși, Albi și arătoși.” (Periuța de dinți)

„Are dinți, e mititel Aranjăm părul cu el.” (Pieptănul)

„Eu de apă ajutat Fac clăbuc neîncetat Corpul să ți-l țin curat.” (Săpunul)

 Cadrul didactic le va arăta elevilor o păpușă cu fața și mâinile

murdare, cu dinții cariați și cu părul neîngrijit, spunându-le următoarea poveste: „Dimineața, când am venit la școală, am găsit la ușa clasei această păpușă care plângea. Am întrebat-o ce s-a întâmplat, iar ea mi-a spus că prietenii ei nu vor să se mai joace cu ea, deoarce nu le place cum arată. Nu știe ce să facă. Eu am adus-o aici ca să o ajutăm, s-o învățăm cum trebuie să procedeze pentru a-și recâștiga prietenii.”  Elevii o vor sfătui pe păpușă cum să-și îngrijească fiecare parte a corpului.

34 CLR – SUNETUL [m] ȘI LITERELE „M” și „m” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [m] și poziția acestuia în cuvintele 

  

„măr”, „camion”, „pom”. Cadrul didactic va rosti clar cuvintele „mure”, „morcov”, „mac”, „semințe”, „pom”, „zmeură”. Elevii vor despărți în silabe cuvintele respective, vor identifica poziția sunetului [m] și vor colora bulina corespunzătoare. Elevii vor da exemple de cuvinte care conțin sunetul [m] în diferite poziții. Se vor intui literele „M” și „m” de tipar, reliefându-se elementele componente. Se va realiza corespondența între litera „m” și imaginile denumite de cuvinte a căror literă inițială este „m” („moară”, „masă”, „motocicletă”).

 Se va memora un fragment din poezia „Moș Martin”.  Elevii vor realiza corespondența între imagine și litera inițială    

a cuvântului care denumește fiecare imagine. Elevii vor identifica literele „M” și „m”, vor încercui literele „M” și „m” scrise corect și le vor tăia pe cele scrise greșit. Se vor modela literele „M” și „m” din plastilină sau din alte materiale. Se vor face exerciții de imitare a scrierii literei „M” în aer. Elevii vor trasa după contur și apoi, prin unirea punctelor, vor desena literele „M” și „m”.

 Elevii vor trasa după contur și vor colora imaginea unei 

  

mașini. Se vor despărți în silabe cuvintele „masă”, „mac”, se va identifica poziția sunetului [m] și se va colora bulina respectivă. Elevii vor identifica și vor încercui literele „M” și „m” în diferite cuvinte. Elevii vor completa cu litera „M” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine. Se vor trasa după contur și se vor desena literele „M” și „m”.  Exerciții de verificare a

competențelor dobândite, referitoare la sunetul [m] și la literele „M” și „m” de tipar: recunoașterea literei, sesizarea sunetului, exemplificare, scrierea, modelarea literei din aluat, scrierea literelor „m” și „M” pe tastatura unui calculator sau cu ajutorul altor resurse digitale.  Scrierea de elemente grafice care intră în componența literelor de mână: grup de două liniuțe cu punct, pe spațiul mic.

35 MEM – NUMERELE ȘI CIFRELE 2 ȘI 3 PLANTE  Elevii vor realiza corespondența element cu element

(ochi–mână–punct de pe zar).  Se vor realiza desene de completare a unor mulțimi după numărul dat.  Elevii vor scrie cifra 2 în casete de dimensiuni diferite.  Elevii vor recunoaște și vor scrie cifra 2 pe calculator.  Se vor face exerciții de recunoaștere a cifrei 2.  Elevii vor desena o mulțime cu două elemente.  Se vor rezolva exerciții de realizare a corespondenței între

mulțimi cu cifra corespunzătoare.  Se va memora a doua strofă din poezia „Chipul cifrelor”.  Elevii vor scrie cifra 2 pe spații de dimensiuni diferite.  Se vor identifica obiecte din mediul încojurător care sunt în

număr de trei.  Se vor observa imaginile și se vor intui: cifra 3, ora 3 pe ceas și

trei degete.  Se vor desena tot atâtea triunghiuri câte mere are prima

mulțime.  Elevii vor realiza corespondența element cu element, vor

număra elementele fiecărei mulțimi și vor scrie cifra corespunzătoare acestora.  Elevii vor observa poziția numărului 3 pe axa numerelor.  Se va învăța a treia strofă din cântecul „Un elefant”.  Se vor efectua exerciții de compunere și de descompunere a

numărului 3 în toate variantele. Se vor folosi: bețișoare, numărătoare, frunze, castane, ghinde etc.  Elevii vor realiza corespondența între mulțimi cu același număr de elemente și cifra corespunzătoare.  Elevii vor scrie cifra 3 în casete de dimensiuni diferite, observând modelul dat.

36 CLR – SUNETUL [n] ȘI LITERELE „N” ȘI „n” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [n] și poziția acestuia în cuvintele  

 



„nucă”, „cană”, „balon”. Se vor intui literele „N” și „n”, reliefându-se elementele componente ale acestora. Elevii vor observa imaginile; pentru cuvântul „nucă” vor încercui litera inițială a acestui cuvânt dintr-un șir de litere; pentru cuvântul „căpșună” vor încercui o literă care se află în interiorul cuvântului, pentru cuvântul „avion” vor încercui litera care se află la finalul cuvântului. Elevii vor da exemple de cuvinte în care sunetul [n] se află în diferite poziții. Se vor identifica imaginile, se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile și elevii vor colora caseta corespunzătoare numărului de silabe. Elevii vor selecta și vor colora litera „N”, dintr-un șir de litere.

 Se va memora un fragment din poezia „Noaptea”.  Elevii vor urmări modelul și vor realiza reprezentarea grafică

a cuvintelor care denumesc imaginile.  Se va colora imaginea în care sunt numai literele învățate.  Se vor efectua exerciții de imitare a scrierii literei „N” în aer.  Elevii vor trasa după contur și vor desena prin unirea

punctelor literele „N” și „n” de tipar pe spații de dimensiuni diferite.

 Elevii vor trasa după contur și vor colora imaginea unei nuci.  Se vor despărți în silabe cuvintele „nod”, „nasture”, se va

14

Nn

N NAE NORA NINA NANU ANICA n nor nuca natura canapea con

identifica poziția sunetului [n] în cuvintele respective și se va colora bulina corespunzătoare.  Elevii vor identifica și vor încercui literele „N” și „n” în diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „N” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Se vor trasa după contur și se vor desena literele „N” și „n” de tipar.

37 MEM – NUMĂRUL ȘI CIFRA 3 IGIENA ALIMENTAȚIEI  Exerciții de recunoaștere a unor fructe și legume.  Exerciții de identificare a fructelor și legumelor care trebuie

spălate înainte de a fi folosite.  Exerciții de colorare a celui de-al treilea element dintr-un șir.

 Se vor efectua exerciții de numărare a unei mulțimi cu trei

elemente.  Elevii vor desena o mulțime cu trei elemente.  Elevii vor memora a treia strofă din poezia „Chipul cifrelor”.  Se va scrie cifra 3 pe spații de dimensiuni diferite.  Exerciții de colorare a unui element din fiecare mulțime.  Exerciții de numărare a fructelor din fiecare coș și trasarea

drumului prin labirint pentru a ajunge la borcanul corespunzător.  Exerciții de descompunere conform indicațiilor.  Joc: „Domino”.

 Exerciții de numărare a elementelor unor mulțimi și colorarea

elementelor care sunt în număr mai mic.  Exerciții de identificare a fiecărui pom fructifer și desenarea

fructului corespunzător.  Exerciții de încercuire a alimentelor care dăunează sănătății

dinților.  Exerciții de realizare a corespondenței între mulțimi și cifra

corespunzătoare numărului de elemente.  Exerciții de numărare și scriere a cifrei corespunzătoare.  Exerciții de identificare a fructelor dintr-un desen și a numărului

acestora.

38 DP – IGIENA PERSONALĂ  Elevii vor observa imaginile și vor identifica toate situațiile în 

 

 

care este necesară spălarea mâinilor. Cadrul didactic va formula pentru primele două imagini întrebări de genul: Ce trebuie să faci înainte de a mânca? Ce trebuie să faci după ce te joci cu animalele? De ce? Unii elevi vor formula întrebări pe baza celorlalte patru imagini, iar alții vor da răspunsurile adecvate. Cadrul didactic va reprezenta într-o manieră atractivă regulile pe care trebuie să le respecte orice persoană atunci când se spală pe mâini: Folosirea apei și săpunului. Spălarea tuturor suprafețelor precum: încheieturile, palmele, degetele, spațiul dintre degete, sub unghii. Frecarea mâinilor cel puțin 20 de secunde. Ștergerea mâinilor cu un prosop mereu curat. Se vor realiza desene care prezintă obiecte de igienă personală și reguli simple de igienă. Elevii vor memora poezia „Tanu”, de Elena Farago.

39 CLR – SUNETUL [i] ȘI LITERELE „I” ȘI „i” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [i] și poziția acestuia în cuvintele 

   

„inimă”, „albină”, „nai”. Elevii vor observa imaginile și vor rosti clar cuvintele care denumesc imaginile respective (iepure, iarbă, liliac, in); vor despărți în silabe fiecare cuvânt și vor reprezenta grafic fiecare silabă. Elevii vor descoperi regula și vor completa, ca în model. Se vor da exemple de cuvinte care conțin sunetul [i] în poziții diferite. Se vor intui literele „i” și „I” de tipar, reliefându-se părțile componente. Se va realiza corespondența între litera „i” și imaginea denumită de un cuvânt a cărui literă inițială este „i” (inimă, ie, ilic).

 Se va memora următoarea strofă:

„I” este un iepuraș Iscusit, dar și poznaș, El bate din poartă-n poartă, Scrisorile să le-mpartă.”  Elevii vor identifica imaginile, vor colora numai acele imagini

   

denumite prin cuvinte ce îl conțin pe [i] la mijlocul lor și le vor încercui pe cele denumite de cuvintele ce îl conțin pe [i] la finalul lor. Se vor identifica imaginile și se va scrie reprezentarea grafică a cuvintelor care denumesc imaginile. Elevii vor modela litera „I” din sârmă. Se vor realiza exerciții de imitare a scrierii literei „I” în aer. Elevii vor trasa după contur și apoi, prin unirea punctelor, vor desena literele „I” și „i” (se va urmări modelul).

40  Elevii vor trasa după contur și vor colora imaginea unui 

  

iepuraș. Se vor despărți în silabe cuvintele „ibric”, „ie”, se va reprezenta grafic fiecare sunet printr-o bulină și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [i]. Se vor identifica și se vor încercui literele „I” și „i” de tipar în diferite cuvinte. Elevii vor completa cu litera „I” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine. Se vor trasa după contur literele „I” și „i”, pe spații de dimensiuni diferite.

 Exerciții de verificare a competențelor însușite în unitatea

tematică „Bucuriile toamnei”.  Exerciții de realizare a corespondenței între imagine și litera

inițială a cuvântului care denumește imaginea.  Exerciții de despărțire în silabe a cuvintelor care denumesc

imaginile și silaba care se regăsește în cuvânt.  Exerciții de încercuire a literelor date respectând codul

culorilor.

41 CLR – FIȘĂ DE LUCRU 1 Găsește în careu cuvintele care denumesc imaginile de mai jos și încercuiește-le. Scrie apoi cuvintele găsite, în dreptul fiecărei imagini.

R E S N T M

L X P A O I

TW I N PO I G V I M I

Z M A M A A

O I T R F F

X A E V S D

V C P F D C

E T O B I R

S C C A O P

MIMI 2 Trasează conturul fiecărei imagini în culoarea literei inițiale a cuvântului care o denumește.

m n a i

42 MEM – NUMĂRUL ȘI CIFRA 0 CONDIȚII DE VIAȚĂ  Se va intui imaginea unei colivii goale și se va insista asupra

    

faptului că aceasta reprezintă o mulțime vidă (fără niciun element). Se va intui cifra 0. Elevii vor număra elementele fiecărei mulțimi și vor completa cu cifra corespunzătoare fiecăreia. Se vor rezolva exerciții de tăiere a elementelor unei mulțimi pentru a rămâne câte indică cifra dată. Se va identifica poziția numărului 0 pe axa numerelor. Identificarea părții componente care se consumă, a plantelor din imagine.

 Exerciții de colorare a unor obiecte pe care este scrisă cifra 0.  Exercițiu de identificare a plantelor care au beneficiat de    

53

condiții corespunzătoare de apă, aer, lumină, căldură. Exerciții de compunere și descompunere a unor numere Exerciții de ordonare crescător și descrescător a numerelor învățate. Completarea unor serii numerice. Scrierea cifrei 0 în chenare de dimensiuni diferite.

 Elevii vor observa și vor identifica mulțimea peștilor din

acvariu.  Elevii vor desena mulțimi vide (ex. o cușcă de cățel goală, o ogradă împrejmuită cu gard, poarta deschisă și în afara curții un puișor).  Se va scrie cifra 0 pe spații de dimensiuni diferite.

43 MEM – FIȘĂ DE LUCRU 1 Taie din fiecare mulţime atâtea elemente câte sunt necesare pentru a avea numărul indicat.

2

1

3

0

2 Observă axa numerelor şi scrie pe fiecare simbol ce număr reprezintă.

;

;

;

;

3 Numără bulinele de pe fiecare aripă a fluturaşului şi scrie cifrele corespunzătoare pentru a observa descompunerea numărului dat.

44 DP – IGIENA PERSONALĂ  Se va identifica fiecare situaţie prezentată în imagini.  Elevii vor spune care sunt regulile de igienă prezentate în

fiecare dintre ele.  Joc de rol: „La frizer”.  Audierea unui scurt text despre igiena personală.

Ce i s-a întâmplat lui Catrinel Catrinel era elevă în clasa pregătitoare şi era tare, tare dezordonată. Într-o noapte, a avut un vis care a speriat-o foarte tare. S-a jucat mult în curte, a obosit şi apoi s-a trântit în pat, aşa murdară cum era. Mama abia a reuşit să o dezbrace şi să-i pună pijamaua. Catrinel a visat că rochiţa albastră a intrat foarte supărată şi i-a zis: „Tu m-ai pătat azi cu cerneală! Acum nu mai sunt nici curată, nici frumoasă. Plec de la tine şi nu mă mai întorc niciodată.” Apoi a visat că ciorapii îi spuneau că i-a rupt în genunchi şi că vor pleca şi ei şi nu vor mai reveni. Cămăşuţa se văita şi ea: „Uite cât sunt de murdară, căci tu nu te speli seara după joacă şi nici dimineaţa. Plec şi eu de la tine!” Apoi a ieşit pe uşă. Pantofii plini de noroi se plângeau că nu au fost curăţaţi. Catrinel a început să plângă în somn.  Se vor formula întrebări și răspunsuri pe baza textului:

În ce clasă era Catrinel? Cum era fetița? Cum s-a trântit seara în pat? Ce a făcut mama? Ce i-a spus fetiței, în vis, rochița? Ce i-au spus ciorapii? Dar cămășuța? Din ce cauză plângeau pantofii? De ce credeți că fetița a început să plângă în somn? Ce ați învățat din această poveste?

45 UNITATEA IV – NE PREGĂTIM DE SĂRBĂTORI CLR – SUNETUL [e] ȘI LITERELE „E” ȘI „e” DE TIPAR  Elevii identifică sunetul [e] şi poziţia acestuia în cuvintele

„elefant”, „bec”, „pere”.  Cadrul didactic va rosti clar o propoziţie, iar elevii vor selecta

doar cuvintele care au la început sunetul [e].  Elevii vor da exemple de cuvinte care conţin sunetul [e] în

diferite poziţii.  Se vor intui literele „E” şi „e” de tipar, evidenţiindu-se

elementele componente. Elevii vor observa imaginile; pentru cuvântul „elicopter” vor încercui litera iniţială a acestui cuvânt, dintr-un şir de litere (E); pentru cuvântul „penar”, vor încercui litera care se află în interiorul cuvântului (E); pentru cuvântul „frunze” vor încercui litera care se află la sfârşitul cuvântului (E). Elevii vor observa imaginile şi vor scrie lângă fiecare imagine litera cu care seamănă. Se va colora litera „E”. Cadrul didactic prezintă carduri cu imagini denumite de cuvinte care conţin sunetul [e], iar elevii vor alcătui propoziţii cu respectivele cuvinte.



  

 Se memorează un fragment din poezia „Electricianul”.  Elevii vor intui imaginile, vor descoperi drumul care duce de

la imagine la litera iniţială a cuvântului care denumeşte imaginea şi vor trasa drumul respectiv.  Se vor modela literele „e” şi „E” de tipar din diverse materiale.  Se vor face exerciţii de imitare a scrierii literelor „E” şi „e” în aer.  Elevii vor trasa după contur şi apoi, prin unirea punctelor, vor desena literele „E” şi „e”, pe spaţii de dimensiuni diferite.

 Elevii vor trasa după contur şi vor colora imaginea unui 

  

„elicopter”. Se vor despărţi în silabe cuvintele „evantai” şi „elice”, se va reprezenta grafic fiecare sunet printr-o bulină şi se va colora bulina corespunzătoare sunetului [e]. Elevii vor identifica şi vor încercui literele „E” şi „e” în diferite cuvinte. Elevii vor completa cu litera „E” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine. Se vor trasa după contur literele „E” și „e”, pe spații de dimensiuni diferite.

46 MEM – NUMĂRUL ȘI CIFRA 4 IGIENA ALIMENTAȚIEI  Se vor identifica obiecte din mediul înconjurător care sunt în

număr de patru.  Se vor observa imaginile şi se vor intui: cifra 4, ora 4 pe ceas

şi patru degete.  Elevii vor observa realizarea corespondenţei, element cu

   

element, pornind de la o mulţime cu trei elemente spre mulţimi cu câte patru elemente. Se vor completa prin desenare elementele unor mulţimi pentru a avea de fiecare dată mulţimi cu patru elemente. Elevii vor observa poziţia numărului 4 pe axa numerelor. Exerciții de realizare a corespondenței dintre planta și fructul acesteia. Se va învăţa strofa a patra din cântecul „Un elefant”.

 Elevii vor număra elementele de acelaşi fel ale unei mulţimi şi    

vor scrie, în tabel, cifra corespunzătoare numărului acestora. Se vor efectua exerciţii de compunere şi de descompunere a numărului 4. Se vor realiza exerciţii de numărare crescător şi descrescător în concentrul 0-4. Elevii vor identifica vecinii unor numere date şi vor scrie serii numerice. Se va scrie cifra 4 în casete de dimensiuni diferite, urmărinduse modelul.

Se va memora a patra strofă din poezia „Chipul cifrelor”. Se vor număra elementele mulţimii zebrelor. Elevii vor desena o mulţime cu patru elemente. Se va trasa după contur şi se va scrie cifra 4, pe spaţii de dimensiuni diferite.  Se vor viziona filme despre igiena alimentaţiei şi se vor discuta secvenţele prezentate.

   

 Vizionarea unor filme despre

igiena alimentației.  Discutarea secvențelor

vizionate în filmuleț.  Exerciții de identificare a

alimentelor din piramidă și explicarea rolului fiecărui aliment în dezvoltarea armonioasă a corpului uman.  Prezentarea unor filmulețe referitoare la rolul hranei ca sursă de energie.

47 DP – PROGRAMUL ZILNIC AL ȘCOLARULUI  Se vor intui imaginile şi se vor numerota activităţile din

programul zilnic, în ordinea desfăşurării lor (se trezeşte, se spală pe faţă, se spală pe dinţi, se îmbracă, serveşte micul dejun, se încalţă).  Elevii vor colora fiecare secvenţă prezentată.  Se va discuta şi despre alte activităţi desfăşurate care nu sunt prezentate în imagini.

 Se vor intui imaginile şi se discută despre activităţile ilustrate.  Se va stabili timpul în care se desfăşoară activităţile    

respective, numerotându-le corespunzător. Elevii vor stabili şi alte activităţi din programul zilnic care nu au fost prezentate în imagini. Se vor colora imaginile. Cadrul didactic va prezenta elevilor şi alte imagini ale organizării unei zile de şcoală. Joc: „Cum, ce, cu cine învăţăm la şcoală?”

48 CLR – SUNETUL [r] ȘI LITERELE „R” și „r” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [r] și poziția acestuia în cuvintele: 

  



„roșie”, „morcov”, „nufăr”. Se va intui fiecare imagine, se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile și se va bifa, în casetă, poziția sunetului [r]. Elevii vor da exemple de cuvinte în care sunetul [r] apare în diferite poziții. Elevii vor intui literele „R” și „r” de tipar, reliefându-se elementele componente. Se va intui fiecare imagine, se va scrie în casetă litera inițială a cuvântului care denumește fiecare imagine, apoi se va citi enunțul obținut. Se vor desfășura diferite jocuri, folosindu-se cardurile cu imagini și cu litere.

Se va memora un fragment din poezia „Racul”. Se vor modela literele „R” și „r” de tipar din diverse materiale. Elevii vor imita scrierea literei „R” în aer. Se vor desena literele „R” și „r” în tabel, mărindu-le treptat. Elevii vor realiza corespondența între imagine și denumirea acesteia, apoi vor uni cu un zar pe care vor desena atâtea puncte, câte sunete / litere are cuvântul respectiv.  Se vor face exerciții de colorare a literei „R”.  Se vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, vor desena literele „R” și „r” de tipar.     

 Elevii vor trasa după contur și vor colora imaginea unei rațe.  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile:

„ramură”, „rac”, se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina care reprezintă sunetul [r].  Elevii vor identifica și vor încercui literele „R” și „r” din diferite cuvinte.  Elevii vor completa cu litera „R” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Se vor trasa după contur litere „R” și „r”, pe spații de dimensiuni diferite.

49 MEM – NUMĂRUL ȘI CIFRA 5 IGIENA ALIMENTAȚIEI  Se vor identifica obiecte din mediul înconjurător care sunt în   

   

număr de cinci (degetele unei mâini, colțurile unei stele etc.) Elevii vor observa imaginile și vor intui: cifra 5, ora 5 pe ceas și cinci degete. Se vor efectua exerciții de compunere și de descompunere a numărului 5. Elevii vor realiza corespondența element cu element și se va insista asupra: „mulțimi cu tot atâtea elemente”, „mulțimi cu mai multe elemente”, „mulțimi cu mai puține elemente”. Se va observa poziția numărului 5 pe axa numerelor. Se vor desena părțile componente ale unor plante, conform cerinței. Se va învăța a cincea strofă din cântecul „Un elefant”. Jocuri cu carduri.

 Elevii vor completa mulțimile cu tot atâtea elemente, câte indică

   

cifra sau vor scrie, în casetă, cifra corespunzătoare numărului de elemente. Se vor identifica și se vor scrie vecinii numerelor: 4, 2 și 3. Elevii vor scrie cifra 5 în casete de dimensiuni diferite, urmărindu-se modelul. Se va memora a cincea strofă din poezia „Chipul cifrelor”. Joc: „Nu te supăra, frate!”

 Se vor număra elementele mulțimii iepurașilor.  Elevii vor desena o mulțime cu cinci elemente.  Se va trasa după contur și se va scrie cifra 5 pe spații de

dimensiuni diferite.  Exerciții de recunoaștere a răspunsurilor la ghicitori despre    

fructe și legume. Exerciții de descompunere a numărului 5 în cât mai multe variante. Exerciții de desenare a unui aliment preferat. Exerciții de memorare a ghicitorii preferate. Decodificarea mesajului încifrat în ghicitori.

50 DP – DEZVOLTARE EMOȚIONALĂ ȘI SOCIALĂ BUCURIE, TRISTEȚE, FRICĂ, FURIE  Se vor viziona secvențe din desene animate sau din filme   



pentru copii și se vor audia fragmente din povești. Elevii vor observa imaginile, vor identifica povestea din care face parte fiecare imagine. Se vor identifica și se vor denumi emoțiile de bază ale personajelor din poveștile prezentate în imagini. Cadrul didactic le va prezenta elevilor enunțuri lacunare, iar elevii vor completa enunțul cu unul din cuvintele: bucuros, trist, speriat, furios. (Ex: „Mihai merge la aniversarea colegului său și este ... .” „Băiatul a spart cana și este ... .”). Joc: „ Roata emoțiilor.”

 Elevii vor observa imaginile și vor denumi trăirile emoționale ale

copiilor din fiecare imagine.  Cadrul didactic va citi fiecare enunț lacunar, iar copiii vor

completa cu un cuvânt potrivit: „Elena a primit un dar de la Moș Crăciun și este (fericită).” .................... „Andrei a spart globulețul și este (trist).” ............ „Pentru că Grivei stă afară în frig, Dinu este (îngrijorat).” ............................ „Irina și Pavel sunt (bucuroși) pentru că au venit colindătorii.” ............................  Jocuri de mimă realizate astfel încât elevii să sesizeze starea de bucurie, de tristețe sau de furie.

51 CLR – SUNETUL [u] ȘI LITERELE „U” ȘI „u” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [u] și poziția acestuia în cuvintele:

„urs”, „iepure”, „cadou”.  Se vor intui literele „U” și „u” de tipar, reliefându-se elementele

componente.  Elevii vor da exemple de cuvinte care să conțină sunetul [u], în  





diferite poziții. Se vor citi silabele de pe fiecare floare și frunză. Se vor identifica cele două jumătăți ale unui obiect, se vor citi silabele de pe fiecare jumătate, apoi se vor citi cuvintele formate („mama”, „mare” și „nume”). Elevii vor realiza corespondențe între litera „u” și imaginile denumite de cuvinte a căror literă inițială este „u” („urcior”, „usturoi”, „umeraș”). Jocuri cu carduri.

 Se va memora un fragment din poezia „Urcuș”.  Elevii vor colora imaginile denumite de cuvinte care îl conțin pe



  

„u” la mijloc și le vor încercui pe cele denumite de cuvinte care îl conțin pe „u” la sfârșitul lor. Se va identifica fiecare imagine, se va despărți în silabe cuvântul care denumește imaginea respectivă și se va colora, cu verde, bulina care arată poziția sunetului [u]. Vor fi modelate literele „U” și „u” de tipar din diferite materiale. Se vor face exerciții de imitare a scrierii literelor „U” și „u”. Elevii vor trasa după contur și apoi, prin unirea punctelor vor desena literele „U” și „u” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

 Elevii vor trasa după contur și vor colora imaginea unei

umbrele.  Se vor despărți în silabe cuvintele: „unu” și „usturoi”, se va

reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului.  Elevii vor identifica și vor încercui literele „U” și „u” de tipar în diferite cuvinte.  Se vor completa, cu litera „U”, cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Se vor trasa după contur literele „U” și „u” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

52 MEM – NUMĂRUL ȘI CIFRA 6 ANIMALE  Se vor identifica obiecte în mediul înconjurător care sunt în     

număr de șase. Elevii vor observa imaginile și vor intui: cifra 6, ora 6 pe ceas, șase degete. Se va realiza corespondența element cu element, între mulțimi cu cinci și cu șase elemente. Elevii vor număra elementele fiecărei mulțimi și se va scrie cifra corespunzătoare numărului de elemente. Se va identifica poziția numărului 6 pe axa numerelor. Se vor identifica părțile componente ale corpului raței și se vor colora bulinele, respectând codul culorilor.

 Se vor identifica și număra elementele care compun fiecare

mulțime, punându-se accent pe compunerea numărului 6.  Elevii vor scrie, în cerculețe, cifrele corespunzătoare

numărului de elemente de același fel.  Se vor face exerciții de numărare înainte și înapoi, în

variante complete sau de la un punct al seriei, din 1 în 1 cu/fără manipularea obiectelor.

56

1

2

Se va memora strofa a șasea din poezia „Chipul cifrelor”. Elevii vor număra elementele mulțimii elefanților. Se va desena o mulțime cu șase elemente. Se va trasa după contur și se va scrie cifra șase, pe spații de dimensiuni diferite.  Joc cu carduri.

   

53 DP – ROATA EMOȚIILOR  Elevii vor observa fiecare imagine și vor formula întrebări și

răspunsuri pe baza acesteia, insistându-se pe identificarea emoțiilor personajelor prezentate (trăirile emoționale din prima zi de școală, din momentele în care sunt certați de părinți, în momentul despărțirii de bunici, în diferite competiții sportive, în momentul apariției unui nou membru al familiei, de la serbarea de premiere).  Joc: „Roata emoțiilor”, (Dintr-un carton se realizează o roată împărțită în cinci părți egale pe care sunt desenate fețe ce exprimă cele cinci emoții de bază: bucurie, teamă, mânie, tristețe, surprindere. Un elev va învârti roata, iar când aceasta se va opri, elevul va descrie un moment din viața lui în care a trăit emoția la care s-a oprit roata.)

 Elevii vor identifica starea emoțională a fiecărui copil

prezentat în imagine, după mimică.  Se va realiza corespondența între fiecare personaj și simbolul emoției sugerate.  Se vor identifica: momentul prezentat în fiecare imagine, starea emoțională declanșată de momentul respectiv și se va desena simbolul care să denumească emoția sugerată.  Elevii vor recita o poezie, în diferite ipostaze (cu ton vesel, trist sau speriat).

54 CLR – BILETUL. FELICITAREA  Identificarea unor litere ascunse  Numărarea literelor găsite și asocierea cifrei corespunzătoare

în tabel.  Exerciții de identificare a sunetului [u] și marcarea poziției

acestuia în diferite cuvinte.

 Exerciții de despărțire a cuvintelor în silabe și scrierea cifrei

corespunzătoare numărului de silabe.  Completarea unor silabe pentru a obține cuvintele care

denumesc imaginile.  Scrierea de elemente grafice care intră în componența literelor

de mână: bastonașul cu întorsătură în partea de sus pe spațiul mic și pe spațiul mare.

 Se vor intui imaginile și se vor descoperi înțelesurile cuvântului

„bilet” (biletul scris, biletul de călătorie, biletul de la spectacol).  Cadrul didactic le va citi elevilor câteva bilete.  Elevii vor descoperi că biletul scris cuprinde: data, formula de

adresare, mesajul scurt și numele celui care îl scrie.  Elevii vor redacta câteva bilete, folosind diferite semne, linii

   

curbe, linii frânte, apoi vor citi mesajul transmis prin aceleași semne. Cadrul didactic va prezenta elevilor câteva felicitări și le va citi mesajele transmise prin acestea. Se va cere elevilor să spună cu ce ocazie se pot trimite felicitări. Se vor confecționa felicitări, iar mesajele vor fi scrise cu litere de tipar rupte sau decupate din reviste/ziare. Se va scrie, la calculator, mesajul unei felicitări.

55 MEM – NUMĂRUL ȘI CIFRA 7 ANIMALE

 Se vor identifica obiecte în mediul înconjurător care sunt în

număr de şapte.  Elevii vor observa şi vor intui: cifra 7, ora 7 pe ceas, şapte

degete.  Elevii vor identifica imaginile şi vor forma mulţimi numai cu

elementele care sunt în număr de şapte.  Se va identifica poziţia numărului 7 pe axa numerelor.  Se vor identifica părțile componente ale animalului din

imagine și se vor numerota, conform cerinței.  Se va învăţa a şaptea strofă din cântecul „Un elefant”.

 Elevii vor separa elementele unor mulţimi pentru a obţine mai

multe variante de descompunere a numărului 7.  Se vor rezolva exerciţii de comparare a două numere şi de

încercuire a numărului mai mare/mai mic.  Se vor efectua exerciţii de scriere a vecinilor unor numere

date.  Elevii vor scrie cifra 7 în casete de dimensiuni diferite,

urmărindu-se modelul.  Joc: Domino

   

Se va memora strofa a şaptea din poezia „Chipul cifrelor”. Elevii vor număra elementele mulţimii caiselor. Se va desena o mulţime cu şapte elemente. Se va trasa după contur şi se va scrie cifra 7, pe spaţii de dimensiuni diferite.

56 DP – ROATA EMOȚIILOR  Elevii vor formula întrebări şi răspunsuri pe tema „Ce îmi

place/ce nu îmi place să mănânc?”, „Ce îmi place/ce nu îmi place să beau?”, „Ce îmi place/ce nu îmi place să îmbrac?”  Pe baza temelor respective vor realiza desene.  Se vor evidenţia emoţiile sugerate de fiecare desen realizat.  Joc de mimică (Un elev va prezenta un card pe care este desenat un aliment sau un obiect de îmbrăcăminte, iar alt elev va primi cardul și, cu ajutorul mimicii, va exprima starea emoțională sugerată de acel obiect. Ceilalți copii din clasă vor verbaliza această stare emoțională. Jocul va continua până când fiecare elev va fi pus în situația de a mima o stare emoțională.)

57 CLR – SIMBOLURI UZUALE  Se vor viziona filmulețe în care apar diferite simboluri întâlnite

în situații cotidiene.  Se va identifica semnificația fiecărui simbol: M – metrou, H –

spital, + – farmacie, semafor, trecere de pietoni, intrare, ieșire, I – informații.

E R I Ș IE

58 CLR – FIȘĂ DE LUCRU 1 Încercuiește, cu roșu, litera mare de tipar și cu, verde, litera mică de tipar, apoi, scrie pe zar atâtea puncte câte litere din fiecare fel sunt. i I

a S i O v I A I L m s i P I e E B s r

R

u

U

e

E

w R o P L e R t r T f F r R S r M r U G b d u U s A A e u U N n L D G g a a B d f e L E w j E m M e A t e D e T 2 Trece firul de ață numai prin imaginile denumite de cuvinte a căror literă inițială ajută la formarea cuvântului „nume”.

3 Unește cuvântul cu imaginea denumită și cu zarul pe care sunt desenate atâtea puncte, câte silabe are cuvântul respectiv. ie

marinar

inima

mac

59 MEM – VERIFICARE  Verificarea competențelor matematice și de explorare a

mediului dobândite.  Exerciții de compunere și descompunere a numerelor

naturale 0-7.  Exerciții de realizare a corespondenței în funcție de cerință.  Exerciții de numărare și completare a unui domino.

 Exerciții de numărare și completare a unor mulțimi.  Exerciții de realizare a corespondenței în funcție de cerință.  Exerciții de descoperire a unei reguli și de continuare a unor

șiruri.

60 MEM – FIȘĂ DE LUCRU 1 Uneşte mulţimea cu cifra corespunzătoare numărului de elemente.

5 6 7

2 Numără buburuzele de pe fiecare frunză, scrie cifra corespunzătoare, apoi află numărul total de buburuze.

3 Roag-o pe doamna învăţătoare să-ţi citească, iar tu bifează corespunzător.

Îmi place șunca. Nu-mi place înghețata. Nu-mi place cașcavalul. Nu-mi place șunca. Nu-mi place înghețata. Îmi place cașcavalul. Nu-mi place șunca. Îmi plac înghețata și cașcavalul. .

61 UNITATEA V – IARNA CLR – SUNETUL [o] ȘI LITERELE „O” ȘI „o” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [o] şi poziţia acestuia în cuvintele:

„oaie”, „crocodil”, „radio”.  Se vor da exemple de cuvinte în care sunetul [o] apare în

diferite poziţii.  Elevii vor realiza reprezentarea grafică a cuvintelor care

denumesc imaginile și vor colora cu verde bulina care ține locul sunetului [o].  Se vor intui literele „O” şi „o” de tipar şi elevii vor recunoaşte obiecte care să semene cu această literă.  Joc: „Magicianul” (Magicianul adună în pălăria sa toate obiectele care conţin în denumirea lor sunetul „o”. Elevii vor colora aceste obiecte. Jocul se va realiza şi cu obiecte din clasă.)  Se va memora o strofă din poezia „Omul de zăpadă”.  Elevii vor identifica firul care duce de la litera mare de tipar

spre un balon în care se va desena litera mică de tipar; fiecare balon va fi colorat diferit.  Elevii vor recunoaşte literele „O” şi „o” de tipar pe diferite suporturi (ziare, reviste, tastatura calculatorului).  Se vor alcătui propoziţii în care toate cuvintele să înceapă cu sunetul [o].  Se vor trasa după contur şi, prin unirea punctelor, se vor desena literele „o” şi „O” de tipar.

 Elevii vor trasa şi vor colora conturul unor ouă.  Se vor despărţi în silabe cuvintele care denumesc imaginile:

„oglindă”, „os”; se va reprezenta grafic fiecare sunet şi se va colora bulina care reprezintă sunetul [o].  Elevii vor identifica şi vor încercui literele „O” şi „o” din diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „O” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Se vor trasa după contur literele „O” şi „o” de tipar, pe spaţii de dimensiuni diferite.

62 MEM – NUMERELE ȘI CIFRELE 8 ȘI 9 ANIMALE  Se vor identifica obiecte din mediul înconjurător care sunt în

număr de opt.  Elevii vor observa imaginile și vor intui: cifra 8, ora 8 pe ceas

şi opt degete.  Elevii vor număra elementele de acelaşi fel, le vor sorta şi vor

trece în tabel cifra corespunzătoare numărului de elemente de fiecare fel.  Se va identifica poziţia numărului 8 pe axa numerelor.  Se vor separa elementele mulțimilor, conform cerinței.  Se va învăţa strofa a opta din cântecul „Un elefant”.  Elevii vor număra elementele fiecărei mulţimi şi vor colora

caseta în care este scrisă cifra corespunzătoare numărului de elemente.  Elevii vor descoperi regula și vor completa tabelul.  Se vor rezolva exerciţii de: aflare a vecinilor unui număr, completare de serii numerice şi scriere de şiruri crescătoare şi descrescătoare în concentrul 0-8.  Elevii vor scrie cifra 8 în casete de dimensiuni diferite, urmărind modelul.  Se va memora strofa a opta din poezia „Chipul cifrelor”.  Elevii vor număra elementele mulţimii leilor şi vor desena o

mulţime cu opt elemente.  Se va trasa după contur şi se va scrie cifra 8, pe spaţii de

dimensiuni diferite.  Joc cu carduri.

 Se vor identifica obiecte din mediul înconjurător care sunt în

număr de nouă.  Elevii vor observa imaginile și vor intui: cifra 9, ora 9 pe ceas

şi nouă degete.  Cadrul didactic va prezenta mulţimi cu număr diferit de

elemente, iar elevii le vor identifica pe cele cu un număr de nouă elemente.  Se vor colora vagoanele unui tren, după criterii date (roşu – al şaptelea vagon, galben – al optulea vagon, albastru – al nouălea vagon).  Elevii vor număra păsările de pe fiecare ramură şi vor realiza corespondenţa între fiecare mulţime de păsări şi cifra corespunzătoare numărului de elemente.  Se va identifica poziţia numărului 9 pe axa numerelor.

63 DP – REGULILE DE COMUNICARE ÎN ACTIVITATEA ȘCOLARĂ  Elevii vor intui fiecare imagine.  Cadrul didactic va citi fiecare enunţ corespunzător imaginii.  Se vor identifica următoarele situaţii: anunţarea răspunsului,

aşteptarea rândului, completarea răspunsurilor colegilor după ce aceştia au încheiat, exprimarea opiniei personale, criticarea ideii, nu a colegului.  Elevii vor reprezenta prin desen diferite reguli de comunicare la şcoală, pentru a fi vizualizate de colegi (vorbim pe rând, ascultăm activ, respectăm programul şcolar, adresăm întrebări etc.).  Joc: „Continuă propoziţia”.

 Se va intui fiecare imagine.  Cadrul didactic le va citi enunţurile corespunzătoare.  Pentru fiecare imagine se vor formula întrebări de genul:

Unde se petrece acţiunea? Care este formula de adresare folosită? Ce alte formule de adresare ar putea fi folosite în aceleaşi situaţii?  Se vor crea situaţii diferite pentru ca elevii să exerseze şi să reţină formulele de adresare corespunzătoare.  Joc: „La bibliotecă”.

64 CLR – SUNETUL [c] ȘI LITERELE „C” ȘI „c” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [c] şi poziţia acestuia în cuvintele:

„cal”, „cocoş”, „melc”.  Se vor da exemple de cuvinte în care sunetul [c] este

poziţionat diferit.  Se vor intui literele „C” şi „c” de tipar şi se vor face asocieri cu

obiecte din mediul înconjurător.  Elevii vor realiza corespondenţa între imagine, fiecare literă

componentă şi cuvântul care denumeşte imaginea.  Se vor citi literele şi silabele de pe copaci şi se vor forma

cuvinte.

 Se va memora o strofă din poezia „Casa”.  Elevii vor intui fiecare imagine şi vor completa cu litera „C”,

pentru a obţine cuvântul corespunzător imaginii.  Se vor citi cuvintele „ou” şi „nuc”, se va identifica imaginea

corespunzătoare fiecărui cuvânt şi se va colora imaginea respectivă.  Se vor modela literele „C” şi „c” de tipar din diverse materiale.  Se vor trasa după contur şi se vor desena literele „C” şi „c”, pe spaţii de dimensiuni diferite.  Se vor alcătui cuvinte şi propoziţii folosindu-se „Jocul literelor şi al cifrelor”.

 Elevii vor trasa şi vor colora conturul unui căţel.  Se vor despărţi în silabe cuvintele care denumesc imaginile:

„carte”, „căpşună”, se va reprezenta grafic fiecare sunet şi se va colora bulina corespunzătoare sunetului [c].  Elevii vor identifica şi vor încercui literele „C” şi „c” de tipar, în diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „C” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Se vor trasa după contur şi se vor desena literele „C” şi „c” de tipar, pe spaţii de dimensiuni diferite.

65 MEM – NUMĂRUL ȘI CIFRA 9 NUMĂRUL 10  Se va învăţa strofa a noua din cântecul „Un elefant”.  Elevii vor număra elementele unor mulţimi şi vor scrie

cardinalul mulţimii respective.  Elevii vor desena atâtea elemente, câte sunt indicate de

cardinalul mulţimii respective.  Se va completa cu cifra corespunzătoare, pentru a obţine şirul

crescător al numerelor cu soţ şi al numerelor fără soţ.  Cadrul didactic va insista asupra faptului că pe o parte a străzii

casele sunt reprezentate de numere cu soţ, iar pe cealaltă parte, de numere fără soţ.  Se va scrie cifra 9 pe spaţii de dimensiuni diferite, urmărind modelul.    

Se va memora strofa a noua din poezia „Chipul cifrelor”. Elevii vor număra elementele mulţimii buburuzelor. Se va desena o mulţime cu nouă elemente. Se va trasa după contur şi se va scrie cifra 9 pe spaţii de dimensiuni diferite.

 Se vor identifica obiecte din mediul înconjurător care sunt în

număr de 10.  Elevii vor observa imaginile și vor intui: scrierea numărului 10, ora 10 pe ceas și 10 degete.  Se va realiza corespondența între baloane și copilul pe tricoul căruia este scrisă cifra corespunzătoare numărului de baloane.  Se vor rezolva exerciții de compunere și descompunere a numărului 10, în varinate de câte două, trei sau patru numere.  Elevii vor identifica poziția numărului 10 pe axa numerelor.  Elevii vor număra punctele de pe fiecare casetă și vor completa corespunzător.  Se vor colora atâtea casete, câte indică cifra din fiecare

bulină; se va respecta codul culorilor.  Elevii vor scrie cifrele care alcătuiesc numărul 10, pe spații de

dimensiuni diferite.

66 DP – REGULI DE COMUNICARE ÎN ACTIVITATEA ŞCOLARĂ  Se vor formula întrebări şi răspunsuri pe baza imaginilor.  Elevii vor identifica acţiunile desfăşurate de fiecare copil şi vor

colora în caseta alăturată cu roșu (dacă procedează corect) sau cu verde (dacă procedează greşit).  Se vor organiza şi desfăşura jocuri de rol cu marionete, ilustrând modalităţi pozitive/negative de interacţiune verbală sau fizică (se ajută unii pe alți, se exprimă politicos/se întrerup, se lovesc, se împing).

 Se vor formula întrebări şi răspunsuri pe baza imaginilor.  Se vor organiza şi desfăşura jocuri de selecţie şi de plasare

de jetoane: „DA” (comunicare eficientă)/„NU” (comunicare ineficientă).

67 CLR – SUNETUL [l] ŞI LITERELE „L” ŞI „l” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [l] şi poziţia acestuia în cuvintele:     

„lună”, „stilou”, „crocodil”. Elevii vor intui literele „L” şi „l”, reliefându-se elementele componente. Elevii vor selecta doar cuvintele alcătuite din litere învăţate şi vor colora casetele respective. Se va trasa drumul de la imagine la o casetă în care se va scrie litera iniţială a cuvântului care denumeşte imaginea. Se vor recunoaşte şi se vor încercui literele „L” şi „l” de tipar în texte din: ziare, reviste, cărţi sau pe tastatura calculatorului. Se vor alcătui propoziţii, pornind de la cuvinte date.

 Se va memora o strofă din poezia „Luna”.  Elevii vor despărţi în silabe cuvintele care denumesc

imaginile; vor găsi silabele fiecărui cuvânt şi vor realiza corespondenţa între ele.  Se va colora litera „L” de tipar.  Elevii vor modela literele „L” şi „l” de tipar, din diverse materiale.  Elevii vor trasa după contur şi, prin unirea punctelor, vor desena literele „L” şi „l” de tipar, pe spaţii de dimensiuni diferite.

 Elevii vor trasa după contur şi vor colora imaginea unui leu.  Se vor despărţi în silabe cuvintele care denumesc imaginile:

„lebădă”, „lalele”, se va reprezenta grafic fiecare silabă şi se va colora bulina corespunzătoare sunetului [l].  Elevii vor identifica şi vor încercui literele „L” și „l” de tipar, în cuvinte diferite.  Se vor completa cu litera „L” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Se vor trasa după contur literele „L” și „l” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

68 MEM – COMPARAREA ȘI ORDONAREA NUMERELOR DE LA 0 LA 10 PLANTE ȘI ANIMALE HRANA CA SURSĂ DE ENERGIE    

Se va memora ultima strofă din poezia „Chipul cifrelor”. Elevii vor număra elementele mulțimii puișorilor. Vor desena o mulțime cu zece elemente. Se vor trasa după contur și se vor scrie cifrele care alcătuiesc numărul 10, pe spații de dimensiuni diferite.

 Exerciții de compunere și descompunere a numărului 10.  Exerciții de scriere a șirului numerelor de la 1 la 10, crescător

și descrescător.  Exerciții de identificare a animalelor și a păsărilor domestice,

a animalelor sălbatice, a plantelor care se cultivă în grădina de legume, a plantelor de cultură de pe câmp, a pomilor fructiferi și scrierea codului corespunzător cerinței.  Exerciții de recunoaștere a plantei și de identificare a părții

componente care se consumă.  Exerciții de desenare a unor părți componente ale plantelor,

după criterii date.  Exerciții de realizare a corespondenței între o plantă și fructul

acesteia.  Exerciții de observare a unor imagini și de formulare de întrebări și răspunsuri pe baza imaginilor.  Numerotarea imaginilor pentru a realiza drumul pâinii.  Cadrul didactic va prezenta diferite grupuri de obiecte (bile,

bețișoare, puncte etc.) pentru a putea fi comparate: prin figurarea lor unele sub altele, încercuirea părților comune ale grupurilor, punerea în corespondență, element cu element.  Elevii vor intui imaginile (șoricelul în fața pisicii, șoricelul în oglindă, pisica în fața șoricelului) pentru a le compara.  Se vor număra elementele a două mulțimi, se va realiza corespondența element cu element, apoi vor identifica mulțimea cu mai puține, cu același număr de elemente, cu mai multe elemente.

69 DP – REGULI DE COMUNICARE ÎN ACTIVITATEA ȘCOLARĂ  Elevii vor intui imaginile.  Se va identifica povestea din care face parte fiecare imagine.  Elevii vor povesti secvențe din cele trei povești („Ursul păcălit de

vulpe”, „Punguța cu doi bani” și „Ridichea uriașă”).  Se va organiza și desfășura joc cu marionete (marionetă urs,

marionetă vulpe, marionetă cocoș, marionetă boier, marionetă ridiche, marionetă șoricel).  Elevii vor lucra în perechi, reprezentând personajele respective; fiecare copil care va mânui una dintre marionete va crea replici din poveștile respective.

 Elevii vor intui imaginile și vor identifica povestea din care face  parte fiecare imagine („Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici”,

„Scufița-Roșie” și „Fata babei și fata moșneagului”).  Se vor identifica personajele prezentate în imagini.  Cadrul didactic va citi replicile fiecărui personaj, iar elevii vor

reține aceste replici pentru a fi interpretate și continuate, atunci când vor juca rolul personajului respectiv.  Elevii vor desena personajul preferat din poveștile prezentate.

70 CLR – SUNETUL [ă] ŞI LITERELE „Ă” ŞI „ă” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [ă] și poziția acestuia în cuvintele:   

 

„mănușă”, „păpușă”. Se vor da exemple de cuvinte care conțin sunetul „ă” în diferite poziții. Elevii vor intui literele „Ă” și „ă” de tipar, reliefânduși părțile componente. Se vor observa imaginile și se vor citi cuvintele care denumesc imaginile; se va insista pe cuvântul articulat și pe cel nearticulat (cana-cană, luna-lună, nuca-nucă, mama-mamă). Elevii vor realiza corespondența între litera „ă” și imaginea denumită de un cuvânt care are la sfârșit sunetul [ă]. Joc „Fazan” (mama-mașina ...).

 Elevii vor desena în tabel literele precizate, mărindu-le treptat.  Se va realiza corespondența între litera mare și litera mică de

tipar, pentru a reîntregi imaginea denumită de un cuvânt a cărui literă inițială este litera respectivă.  Elevii vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, vor desena literele „Ă” și „ă” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.  Joc cu carduri.

 Elevii vor despărți în silabe cuvintele care denumesc

imaginile: „mănușă”, „mătură”, vor reprezenta grafic fiecare sunet și vor colora bulina corespunzătoare sunetului [ă].  Vor identifica și vor încercui literele „Ă” și „ă” de tipar în cuvinte diferite.  Se vor completa cu litera „Ă” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Se vor trasa după contur și se vor desena literele „Ă” și „ă” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

71 CLR – VERIFICARE  Exerciții de verificare a competențelor dobândite în unitatea

de învățare „Iarna”.  Elevii vor citi literele, silabele și cuvintele din coloane.  Se vor citi propozițiile date și se va stabili corespondența

între propoziție și imaginea corespunzătoare.  Se vor alcătui propoziții după imaginile date.

 Exerciții de verificare a competențelor dobândite în unitatea de

învățare „Iarna”.  Se vor forma și se vor scrie cuvintele de pe ramuri.  Exerciții de colorare a imaginii.  Joc cu carduri.

72 CLR – FIȘĂ DE LUCRU 1 Găsește silaba indicată la începutul fiecărui șir și subliniaz-o, respectând codul culorilor.

ma

fa ra

am ma pa ma



cu lă

ru

ca ro

at

ac ma

ri





bu da lă

za ra ca

pe

ca fi

ca ar ac

nu am ro

ro

co do

ru

ou ro

2 Colorează casetele pe care sunt scrise cuvinte care au atâtea litere, câte indică numărul de buline de pe zar; respectă codul culorilor.

ac

lac

an

oală

cale

oi

cal

om

cuc

mică

măr

mare

3 Colorează cu aceeași culoare literele, pentru a forma numele copiilor.

MONICA LUCA MĂLINA

M O

L

I

L

Ă

M A

U

I

N

C

N

C

A

A

73 MEM – COMPARAREA ȘI ORDONAREA NUMERELOR DE LA 0 LA 10. VERIFICARE  Se vor rezolva exerciții de ordonare crescător și descrescător

a numerelor reprezentate de cifrele de pe mărgele.  Elevii vor ordona numerele de pe mingi, după criterii date,

   



apoi le vor compara prin încercuirea numărului mai mic/mai mare/egal. Vor desena figuri geometrice, după criterii date și vor compara numărul acestor figuri. Se vor realiza exerciții de identificare a vecinilor unui număr și de selectare a numerelor, după un criteriu dat. Elevii vor identifica numerele lipsă de pe axa numerelor și vor scrie cifra corespunzătoare simbolului de pe axă. Se vor număra bulinele de pe fiecare aripă a buburuzei, se vor scrie cifrele corespunzătoare numărului de buline, apoi se vor compara aceste numere prin încercuirea numărului mai mare/mai mic/egal. Se vor completa serii numerice de genul:

5

10

9

4

3

6

 Elevii vor număra și vor scrie cifra corespunzătoare numărului de

elemente ale fiecărei mulțimi.  Se vor intui imaginile și se va observa compunerea numerelor: 7,

6 și 10 și se vor scrie cifrele corespunzătoare numărului de elemente.  Vor identifica poziția anumitor numere pe axa numerelor și vor scrie cifra corespunzătoare.  Se va realiza corespondența între ușă și cheia corespunzătoare.

 Exerciții de identificare a vecinilor unui număr.  Exerciții de formare a unor grupe de câte 6 și 7 elemente.  Exerciții de completare a numerelor lipsă dintr-un șir crescător și

descrescător.  Exerciții de completare a succesorului și predecesorului unor

numere date.

74 MEM – FIȘĂ DE LUCRU 1 Numără bulinele și completează cu cifra corespunzătoare:

6

10

2 Colorează bulinele respecând codul culorilor și completează numărul total de bile din fiecare șir:

5 și 3 2 și 7 6 și 0 3 Încercuiește numărul mai mare din fiecare serie. a)

c)

b)

d)

75 DP – REGULI DE COMUNICARE ÎN ACTIVITATEA ȘCOLARĂ  Se audiază povestea „Soarele și omuleții de zăpadă”,

adaptare după Maria Muscalu și Mihai Muscalu.  Se vor formula întrebări și răspunsuri pe baza textului audiat.  Se vor ordona planșele care prezintă evenimentele din

poveste, ținând cont de desfășurarea evenimentelor.  Elevii vor denumi stările personajelor din poveste.  Joc de mimă (Elevii vor mima în fața clasei situațiile: se ajută

unii de alții, se exprimă politicos, se împing, apoi vor reprezenta prin desen aceste situații.)

 Elevii vor intui imaginile și vor explica fiecare situație

prezentată.  Se va realiza corespondența între imagine și simbolul potrivit.

76 JOC •Colorează drumul care duce la alimentul sănătos.

77 UNITATEA VI – FENOMENE ALE NATURII CLR – SUNETUL [t] ȘI LITERELE „T” ȘI „t” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [t] și poziția acestuia în cuvintele:

„tigru”, „fluture”, „tort”.  Se vor da exemple de cuvinte care conțin sunetul [t] în poziții

diferite.  Se vor intui literele „T” și „t”, reliefându-se elementele

componente ale acestora.  Elevii vor pronunța cuvintele care denumesc imaginile de pe

fiecare vagon al trenului și vor marca în casetă de câte ori se aude sunetul corespunzător literei de pe locomotivă.  Elevii vor completa casetele cu litera inițială a cuvântului care denumește fiecare imagine și vor citi noul cuvânt format (rama, carte, inima).

 Se vor memora versuri din poezia „Toba”.  Elevii vor scrie cuvintele care denumesc imaginile, ca în

model.  Cadrul didactic va da exemplu de o propoziție, iar elevii vor

număra cuvintele propoziției respective și vor identifica cuvântul care conține sunetul [t] la început; se va despărți în silabe cuvântul identificat.  Elevii vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, vor desena literele „T” și „t” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

 Se va trasa și se va colora imaginea unui tractor.  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile:

„tigru” și „telefon”, se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [t].  Elevii vor identifica și vor încercui literele „T” și „t” de tipar, în diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „T” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Se vor trasa după contur și se vor desena literele „T” și „t” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

78 CLR – SUNETUL [s] ȘI LITERELE „S” ȘI „s” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul „s” și poziția acestuia în cuvintele:

„struț”, „pisică”, „râs”.  Se vor da exemple de cuvinte care conțin sunetul [s] în diferite

poziții.  Elevii vor intui literele „S” și „s” de tipar și vor găsi obiecte din

mediul înconjurător cu care se aseamănă.  Se vor citi cuvintele, se va identifica imaginea denumită de

cuvântul citit și se va scrie în caseta de sub imaginea respectivă cifra din dreptul cuvântului.  Elevii vor citi literele și silabele de pe copaci și vor forma cuvinte cu ajutorul acestora.  Se vor încercui literele „S” și „s” de tipar în texte din ziare, reviste, cărți și pe tastatura calculatorului.  Se vor scrie la calculator cuvintele „sanie”, „casă”, „cui”, „soc”, „scară”, „soare”.

 Se va memora o strofă din poezia „Sania”.  Cadrul didactic le va spune elevilor: „Sorin nu a fost atent și a

picat cerneală pe caiet, acoperind câteva litere. Găsește literele respective pentru a întregi cuvântul, apoi scrie-l pe liniatură.”  Elevii vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, vor desena literele „S” și „s” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.  Jocuri de formare de cuvinte și de propoziții cu ajutorul cardurilor.

79 MEM – ADUNAREA ȘI SCĂDEREA ÎN CONCENTRUL 0-10 PREZENȚA APEI ÎN NATURĂ Pornind de la exerciții concrete, cadrul didactic îi va familiariza pe elevi cu noțiunile de „adunare” și de „scădere”. Se vor identifica simbolurile operațiilor matematice (plus: „+”, minus: „–” și egal „=”). Elevii vor intui imaginile și vor observa cum s-a efectuat fiecare operație matematică. Pe baza modelelor date, elevii vor rezolva operații de adunare și de scădere. Se vor compune și descompune mulțimi de obiecte, având drept cardinal un număr de elemente mai mic decât 10. Se vor efectua exerciții de adăugare și extragere de elemente dintr-o mulțime de obiecte, fiecare operație fiind însoțită de numărarea obiectelor.  Joc: „Învăț prin joc: Adunarea”, „Învăț prin joc: Scăderea”, „Învăț prin joc: Adunarea și scăderea” – Editura Diana.

          

 Exerciții de realizare a corespondenței între imagine și operația

corespunzătoare.  Exerciții de observare și discutare a imaginilor.  Identificarea pe baza imaginilor a formei sub care se află apa în natură.  Exerciții de adunare și de scădere prin numărarea elementelor reprezentate în imagini.  Exerciții de rezolvare a unor operații și de identificare a

drumului corect.  Exerciții de observare și discutare a imaginilor.  Identificarea pe baza imaginilor a formei sub care se află apa

în natură.  Exerciții de adunare și de scădere prin numărarea elementelor

reprezentate în imagini.  Exerciții de identificare a

numărului care se ascunde sub bulgărele de zăpadă.  Exerciții de completare a semnului „+” sau „-” pentru a obține rezultatele date.  Exerciții de aflare a rezultatelor unor operații și de completare a casetelor cu desenele potrivite, urmărind modelul dat.

80 DP – FIINȚE ȘI OBIECTE PREFERATE  Elevii vor observa imaginile și vor identifica fiecare membru

al familiei.  Fiecare elev își va prezenta propria familie și va descrie un moment important din viața sa.  Se va realiza un jurnal în imagini „Eu și familia mea” în care elevii își desenează membrii familiei.

     

Elevii vor intui imaginea și vor formula întrebări și răspunsuri pe baza acesteia. Fiecare copil va povesti un eveniment important din viața sa, petrecut la bunici. Elevii vor intui imaginile, vor descrie fiecare activitate prezentată în imagini.

 Se vor selecta imaginile care prezintă activități ce pot fi

desfășurate de către copii și se vor colora doar bulinele din dreptul acelora pe care fiecare elev le desfășoară în gospodăria sa.  Elevii vor descifra mesajul următoarei ghicitori: „Cine e cu tine La rău și la bine Și te prețuiește? Cine te învață, Primii pași în viață? Cine te iubește?” (Mama și tata)

81 CLR – SUNETUL [v] ȘI LITERELE „V” ȘI „v” DE TIPAR  Elevii vor trasa și vor colora imaginea unei stele.  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile

„solniță”, „struț”, se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [s].  Elevii vor identifica și vor încercui literele „S” și „s” de tipar, în diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „S” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Se vor trasa după contur și se vor desena literele „S” și „s” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

 Elevii vor identifica sunetul [v] și poziția acestuia în

cuvintele: „veveriță”, „avion”, „morcov”.  Se vor da exemple de cuvinte în care sunetul [v] este  poziționat diferit.  Elevii vor intui literele „V” și „v” de tipar, reliefându-se

elementele componente.  Vor identifica și vor citi literele de tipar învățate, apoi vor

realiza corespondența între litera mică și litera mare de tipar.  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc fiecare

   

imagine și se va marca, în casetă, căsuța corespunzatoare sunetului „v” (dacă se află la început, la mijloc sau la sfârșit, ca în model). Se vor efectua exerciții de identificare a cuvântului care are la început sunetul [v], dintr-o propoziție. Joc de formare de cuvinte și propoziții, cu ajutorul cardurilor. Elevii vor copia cuvintele: „var”, „covor”, „tavă”, „vie”, „vacă”, „navă”.  Se va memora poezia „Veverița”.  Elevii vor identifica drumul prin labirint și îl vor trasa până la

litera inițială a cuvântului care denumește fiecare imagine.  Se vor trasa după contur și prin unirea punctelor se vor scrie

literele „V” și „v” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.  Elevii vor trasa după contur





 

și vor colora imaginea unei văcuțe. Se vor despărți în silabe cuvintele: „vapor”, „vultur”, se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [v]. Elevii vor identifica și vor încercui literele „V” și „v” de tipar din cuvinte diferite. Se vor completa, cu litera „V”, cuvintele. Se vor trasa după contur și se vor desena literele „V” și „v” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

82 MEM – ADUNAREA ȘI SCĂDEREA CU 2 PROBLEME CU OPERAȚII DE ADUNARE/SCĂDERE CU 1-2 UNITĂȚI FENOMENE ALE NATURII Exerciții de adunare și scădere prin numărare a diferitelor obiecte (bețișoare).  Exerciții de identificare a numărului de elemente ale fiecărei mulțimi și desenarea unui număr de obiecte care reprezintă suma sau diferența dintre cele două mulțimi.  Jocuri de adunări și scăderi pe calculator. 

 Exerciții de completare a numărului care lipsește și

desenarea de liniuțe conform modelului dat.  Exerciții de adăugare sau tăiere a unor elemente pentru a

rezolva exercițiile date.  Exerciții de aflare a sumei de trei termeni.  Jocuri cu carduri.  Exerciții de completare a număruui care lipsește pentru a obține    

rezultatul dat. Exerciții de identificare a regulii „ Adună 2, scade 1”. Exerciții de identificare a elementelor cerute dintr-o imagine, apoi completarea casetelor în funcție de cerința dată. Jocuri cu carduri. Se discută despre transformările apei din natură.

 Compunerea unor probleme pe baza imaginilor date și

rezolvarea acestora în funcție de cerința dată.  Recunoașterea fenomenelor naturii din imaginile prezentate, identificarea semnelor fenomenelor naturii și realizarea corespondenței.  Se discută despre fenomenele naturii întâlnite în țara noastră.

83 DP – MESERII ȘI ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE ÎN TIMPUL LIBER  Elevii vor observa și vor identifica meseriile prezentate în

imagini.  Se vor formula întrebări și răspunsuri pe baza mai multor meserii.  Joc de rol: „Meseriile părinților mei” (Câțiva copii vor ieși în fața colegilor și vor prezenta meseriile părinților lor, argumentând de fiecare de dată de ce meseria părinților lor este mai importantă decât meseriile părinților celorlalți colegi. Ex.: „Tatăl meu este medic. Meseria lui este cea mai importantă pentru că ... .” „Ba nu! Mama mea este învățătoare și este mult mai importantă meseria ei, pentru că ... .”  Se vor memora două strofe din poezia „Ce miros au meseriile”, de Gianni Rodari: „Orice meserie Are un miros, copii! A pâine și a plăcinte Miroase-n brutării. […] Va mirosi a pește Pescarul cel vânjos. Și numai trândăvia Nu are un miros.”  Elevii vor observa imaginile și vor identifica activitățile

desfășurate în timpul liber (drumeție pe munte, timpul petrecut la mare).  Elevii vor da exemple de activități pe care le desfășoară membrii familiilor lor, în timpul liber.  Elevii vor observa jurnalul unui copil prezentat în imagini.  Cadrul didactic îi va îndruma pe elevi în alcătuirea jurnalului

personal.

84 DP – FIȘĂ DE LUCRU • Colorează imaginea:

85 CLR – SUNETUL [p] și LITERELE „P” și „p” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [p] și poziția acestuia în cuvintele:  „pară”, „copac”, „dulap”.  Se vor da exemple de cuvinte în care sunetul [p] se află în

poziții diferite.  Elevii vor intui literele „P” și „p” de tipar, reliefându-se

elementele componente.  Se vor denumi imaginile de pe bărci și se vor marca atâtea

casete, de câte ori se aude, în cuvânt, sunetul reprezentat de litera scrisă pe vapor.  Elevii vor intui fiecare imagine, vor scrie litera inițială a cuvântului care denumește imaginea și vor citi noul cuvânt format.  Joc de formare de cuvinte și propoziții cu ajutorul cardurilor.

 Se va memora o strofă din poezia „Puii”.  Elevii vor despărți în silabe cuvintele care denumesc

imaginile, vor identifica fiecare silabă și vor realiza corespondențe între silabele cuvântului format și imagine.  Se vor ordona literele pentru a forma cuvântul corect.  Elevii vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, vor desena literele „P” și „p” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

 Se va trasa după contur și se va colora imaginea unui pește.  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile:

„penar”, „pui”; se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [p].  Elevii vor identifica și vor încercui literele „P” și „p” de tipar, în diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „P” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Elevii vor trasa după contur și vor desena literele „P” și „p” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

86  Exerciții de citire a literelor, silabelor și cuvintelor date.  Exerciții de înlocuire a unor silabe pentru obținerea de

cuvinte noi.  Scrierea cuvintelor care denumesc imaginile prezentate.  Exerciții de tăiere a unor litere pentru a obține cuvântul care

denumește imaginea dată.

 Exerciții de verificare a competențelor dobândite în unitatea

tematică „Prietenii necuvântătoarelor”.  Exerciții de colorare a unor imagini.  Exerciții de identificare a unor silabe pentru a forma cuvinte

și scrierea acestora.  Joc cu carduri: formare de cuvinte.

87 CLR – FIȘĂ DE LUCRU 1 Taie literele care sunt în plus, pentru a rămâne un cuvânt, apoi, scrie cuvântul pe liniatură:

BPCĂMILĂ AURSPOT COVINETEL ACASTAVETEȘI VACĂRTO PSAVARINĂ

2 Ordonează cuvintele, pentru a obține o propoziție:

ESTE

MEU

VĂRUL VASILE

3 Găsește cuvântul care se poate forma cu toate literele de pe fiecare panou. Realizează corespondențe între litere, cuvântul format și imagine.

C

R T

E

A

MORCOV

O C O R V

M

CARTE

V

C O R

O

CASTEL

T E

L S

A C

COVOR

88 MEM – PROBLEME CU OPERAȚII DE ADUNARE/SCĂDERE CU 1-2 UNITĂȚI FENOMENE ALE NATURII  Compunerea unor probleme pe baza imaginilor date și rezolvarea

acestora în funcție de cerința dată.  Recunoașterea fenomenelor naturii din imaginile prezentate,

identificarea semnelor fenomenelor naturii și realizarea corespondenței.  Rezolvarea unor probleme după imagini, respectând cerințele date

 Exerciții de rezolvare a unor operații de adunare și scădere, apoi

realizarea corespondenței cu rezultatul corect.  Identificarea unor fenomene ale naturii și colorarea casetelor

respectând codul culorilor date.  Completarea unor tabele cu rezultatul corect sau cu semnele „< ,

>, = ”.

 Exerciții de identificare a unei reguli de calcul și aflarea

răspunsului corect.  Exerciții de desenare sau completare a semnului corespunzător  Exerciții de stabilire a ordinii desfășurării fenomenelor, pe baza

imaginilor prezentate.  Exerciții de trasare și de colorare a unor imagini  Exerciții de desenare a unor obiecte reprezentative pentru

imaginile prezentate.

89 MEM – FIȘĂ DE LUCRU • Observând modelul dat, scrie și efectuează operația indicată pe tastele calculatorului:

RCM

M-

M+

:

7 8 9 x 4 5 6 – 1 2 3 + , % 7

RCM

M-

M+

:

7 8 9 x 4 5 6 – 1 2 3 + , % 7

RCM

M-

M+

:

7 8 9 x 4 5 6 – 1 2 3 + 7 , %

CA CCE MU

+/–

=

CA CCE MU

+/–

=

CA CCE MU

+/–

=

RCM

M-

M+

:

7 8 9 x 4 5 6 – 1 2 3 + , % 7

RCM

M-

M+

:

7 8 9 x 4 5 6 – 1 2 3 + , % 7

RCM

M-

M+

:

7 8 9 x 4 5 6 – 1 2 3 + 7 , %

CA CCE MU

+/–

=

CA CCE MU

+/–

=

CA CCE MU

+/–

=

90 DP – CARACTERISTICI ALE FIINȚELOR. ANIMALE ȘI OBIECTE PREFERATE  Se vor desfășura jocuri de cunoaștere/intercunoaștere în care

fiecare copil își prezintă colegul sau colega.  Elevii îi vor descrie, în fața colegilor, pe prietenii lor și

activitățile comune ale acestora.  Se vor observa primele două imagini și se va descrie prietenia

dintre cele două fetițe (preferă aceleași jocuri, respectă regulile jocului, sunt tolerante, răbdătoare una cu cealaltă, la școală mănâncă împreună, fiecare oferă celeilalte din pachetul ei).  Joc de rol: „Prietenul secret” (Un elev va ieși în fața clasei și va descrie un prieten din clasă, atât din punct de vedere fizic, cât și moral, fără a-i pronunța numele. Ceilalți trebuie să recunoască persoana care este descrisă.)

 Elevii vor intui fiecare secvență a imaginii și vor denumi

animalul preferat al fiecăruia dintre copii.  Fiecare elev va descrie animalul său preferat, explicând

motivele pentru care iubește acest animal.  Fiecare va desena animalul lui preferat.  Elevii vor învăța cântecul „Iepurașul”, de D.D. Stancu.

 Elevii vor observa imaginea, vor discuta fiecare secvență

prezentată în imagine și vor descrie jucăriile preferate de copii.  Vor prezenta, prin descriere, în fața colegilor, jucăria lor preferată, fără a-i pronunța numele, ceilalți trebuie să ghicească despre ce jucărie este vorba.  Se va realiza un colaj cu jucăria preferată a fiecăruia, folosindu-se materiale reciclabile.

91 DP – FIȘĂ DE LUCRU 1 Reconstituie jucăria:  Decupează fiecare parte componentă.  Asamblează părțile și capsează-le în locurile indicate.

92 UNITATEA VII – PRIMAVĂRA CLR – SUNETUL „d” ȘI LITERELE „D” ȘI „d” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [d] și poziția acestuia în cuvintele:

„delfin”, „omidă”, „brad”.  Se vor da exemple de cuvinte în care sunetul [d] apare în

poziții diferite.  Se vor intui litere „D” și „d” de tipar, reliefându-se elementele

componente.  Elevii vor citi cuvintele de pe casete, le vor identifica pe acelea

care conțin litera „D” și vor colora casetele respective.  Elevii vor trasa drumul de la imagine, la caseta în care vor

scrie litera inițială a cuvântului care denumește imaginea.  Se va identifica, într-o propoziție, cuvântul care are ca sunet

inițial pe [d].  Elevii vor decodifica mesajul în cifrat în ghicitoarea „Delfinul”,

de Emilia Plugaru.  Se vor identifica litere mari și mici de tipar, se va realiza

corespondența între acestea și se va denumi cuvântul care reprezintă imaginea întregită.  Se vor efectua exerciții de completare a unor propoziții lacunare cu acele cuvinte care conțin litera „D”.  Elevii vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, vor desena litera „D” și „d” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.  Se va trasa după contur și se va colora imaginea unui

dovleac.  Se vor despărți în silabe cuvinte care denumesc imaginile:

„dulap”, „dromader”, se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [d].  Elevii vor identifica și vor încercui literele „D” și „d” de tipar, în diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „D” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Elevii vor trasa după contur și vor desene literele „D” și „d” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.  Elevii vor identifica sunetul

„ș” și poziția acestuia în cuvintele: „șoarece”, „mașină”, „cocoș”.  Elevii vor intui imaginile, vor despărți în silabe cuvintele și vor încercui litera inițială a cuvântului respectiv.  Se va intui fiecare imagine și se vor citi cuvintele cu același înțeles care denumesc imaginea.  Cadrul didactic va cere elevilor să identifice cuvinte cu același înțeles pentru: „codru”, „vesel”, „a alerga”, „trist”.

93 MEM – ADUNAREA ȘI SCĂDEREA CU 1-5 UNITĂȚI LIVADA  Exerciții de numărare și de scriere a cifrei corespunzătoare

numărului de fructe din livada din imagine.  Utilizarea denumirilor „sumă”, „total”, „diferență” în rezolvarea

unor exerciții.  Compunerea și descompunerea unor mulțimi de obiecte

având drept cardinal un număr de elemente mai mic decât 10.  Adăugarea și extragerea de elemente dintr-o mulțime de

obiecte, fiecare operație fiind însoțită de numărarea obiectelor.  Exerciții de identificare a rezultatului corect.  Exerciții de numărare și de scriere a cifrei corespunzătoare

numărului de fructe din imaginile prezentate și discutarea fiecărei imagini.  Utilizarea denumirilor „sumă”, „total”, „diferență” în rezolvarea unor exerciții.  Exerciții de numărare a jumătăților și sferturilor de fructe din imagini.  Compunerea și rezolvarea unor probleme după imagini.  Exerciții de numărare a elementelor unor mulțimi, de scriere

a cifrei corespunzătoare și de adunare prin numărare.  Exerciții de adunare și de scădere prin numărare și de

trecere a rezultatelor în tabel.  Elevii vor număra bulinele de pe fiecare aripă a buburuzei,

vor scrie cifrele corespunzătoare și vor efectua operațiile de adunare, scriind în casetă rezultatul.  Exerciții de identificare a regulii și de calculare, ca în modelul dat.  Se vor rezolva exerciții de compunere a numerelor 10 și 8 prin

completarea numărului lipsă.  Joc matematic: „Completează cu numărul/numerele”, pentru a

obține rezultatele date, folosind bețișoare.

94 DP – ASPECTE SPECIFICE ALE ORGANIZĂRII, ÎNVĂȚĂRII ȘI PREGĂTIRII PENTRU VIAȚĂ LA ȘCOLARUL MIC REGULI ELEMENTARE ALE NOILOR RUTINE  Se va intui fiecare secvență din imagine și se vor identifica

noile rutine ale vieții de școlar (orar zilnic, orar săptămânal, pauze, vacanță); se va discuta despre fiecare activitate prezentată.  Sub îndrumarea cadrului didactic, elevii vor realiza un program zilnic personalizat, un orar săptămânal.  Se vor realiza desene cu tema „Momente din vacanță”.  Se vor interpreta melodii preferate de copii, pentru alegerea uneia care să anunțe sosirea pauzei.

 Elevii vor desena activitatea de rutină pe care o impune salutul

de școlar.  Se vor viziona filmulețe cu activități din viața de școlar.  Elevii vor descifra mesajul ghicitorii:

„Ceas de ceas, Ce fac, mi-arată, Mă conduce Și mă-ndreaptă. Pe carton sau pe hârtie, Eu îl fac Precum se știe.” (Orarul)

95 CLR – SUNETELE [ș], [î] ȘI LITERELE „Ș”, „Δ ȘI „ș”, „î” DE TIPAR. CUVINTE CU ACELAȘI ÎNȚELES  Elevii vor intui și vor denumi fiecare imagine, vor despărți în

silabe cuvintele respective și vor colora bulina corespunzătoare sunetului [ș].  Joc: „Găsește cuvântul potrivit” (Cadrul didactic va spune un cuvânt, iar elevii vor găsi cuvântul cu același înțeles.)  Elevii vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, vor desena literele „Ș” și „ș” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

 Se va trasa după contur și se va colora imaginea unui șoricel.  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile:

„șapcă”, „șapte”, se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului „ș”.  Elevii vor identifica și vor încercui literele „Ș” și „ș” de tipar în diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „Ș” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Elevii vor trasa după contur și vor desena literele „Ș” și „ș” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

 Elevii vor identifica sunetul [î] și poziția acestuia în cuvântul:    



„înghețată”. Se vor da exemple de cuvinte care conțin sunetul [î] la începutul cuvântului și la sfârșit. Se vor intui literele „Δ și „î” de tipar, reliefându-se elementele componente ale acestora. Elevii vor recunoaște literele învățate și vor realiza corespondența între litera mare și litera mică de tipar. Se vor citi cuvintele, se va identifica imaginea denumită de fiecare cuvânt și se va scrie, în casetă, cifra corespunzătoare cuvântului. Elevii vor citi litera de pe fiecare pălărie, vor forma cuvinte cu aceste litere și vor colora numai pălăria pe care sunt scrise literele ce alcătuiesc cuvântul care denumește imaginea (pom).

96  Exerciții de realizare a corespondenței între jumătățile unor

   

imagini, formarea cuvântului, întregind jumătățile, citirea acestuia și colorarea imaginii. Exerciții de copiere a unor cuvinte. Exerciții de desenare a conturului literelor „Δ și „î” de tipar. Exerciții de identificare a unui cuvânt a cărui literă inițială este „î”, dintr-o propoziție. Jocuri de alcătuire de cuvinte și de propoziții cu ajutorul cardurilor.

 Se va trasa după contur și se va colora imaginea unei 

  

înghețate. Elevii vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile: „împărat”, „îmbrăcăminte”, vor reprezenta grafic fiecare sunet și vor colora bulina corespunzătoare sunetului [î] Se vor identifica și încercui literele „Δ și „î” de tipar, în cuvinte diferite. Elevii vor completa cu litera „Δ cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine. Se vor trasa după contur și se vor desena literele „Δ și „î” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

97 MEM – ADUNAREA ȘI SCĂDEREA CU 1-5 UNITĂȚI, PRIN NUMĂRARE GRĂDINA DE LEGUME. PĂDUREA  Exerciții de numărare și de scriere a cifrei corespunzătoare

numărului de legume din imaginea prezentată și discutarea acesteia.  Utilizarea denumirilor „sumă”, „total”, „diferență” în rezolvarea unor exerciții.  Compunerea și rezolvarea unor probleme după imagini.  Exerciții de comparare și scrierea semnului corespunzător.  Identificarea legumelor din imagine și colorarea acestora.  Exerciții de identificare a operației matematice reprezentate în

imagini și scrierea rezultatului, efectuând operațiile prin numărare.  Exerciții de adunare și de scădere prin joc.  Exerciții de adăugare a cinci elemente la mulțimi cu un număr

de elemente date și scrierea rezultatului, efectuând operațiile prin numărare.  Exerciții de tăiere a șase elemente din mulțimi cu un număr de elemente date și scrierea rezultatului, efectuând operațiile prin numărare.  Exerciții de calculare și comparare cu rezultatul dat.  Exerciții de identificare a unor operații în funcție de semnul de comparare dat.  Discuții despre plantele și copacii care trăiesc în pădure.  Exerciții de recunoaștere a fructelor de pădure din imaginea

prezentată, de numărare a acestora și de scriere a cifrei corespunzătoare numărului de fructe, de fiecare fel.  Rezolvarea unor probleme în funcție de operațiile date.  Exerciții de adunare și de scădere pe baza imaginilor.

76

98 DP – ÎNTÂLNIREA DE DIMINEAȚĂ  Se va intui imaginea și se vor formula întrebări și răspunsuri

pe baza acțiunii ce se desfășoară la întâlnirea de dimineață.  Se vor purta discuții de explorare/explicare a intereselor și a

experiențelor anterioare ale copiilor (la începutul fiecărei zile/teme/săptămâni), în cadrul „Întâlnirii de dimineață”.  Se vor viziona filmulețe cu activități sportive, muzicale, artistice, de performanță, desfășurate în copilărie.

99 CLR – SUNETUL [â] ȘI LITERELE „” și „â” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [â] și poziția acestuia în cuvântul

„România”.  Se vor da exemple de cuvinte în care sunetul [â] se găsește în

interior.  Se vor intui literele „” și „â” de tipar, reliefându-se elementele

componente.  Elevii vor denumi fiecare imagine și vor completa cuvântul cu

litera care lipsește; se vor citi aceste cuvinte.  Se vor citi litere și silabele de pe copaci și se vor forma

cuvinte cu ajutorul acestora.

 Cadrul didactic le va spune elevilor: „Pârvu nu a fost atent și a

picat cerneală pe caiet, acoperind câteva litere. Găsește literele respective, pentru a reîntregi cuvintele, apoi, scrie cinci dintre aceste cuvinte, pe liniatură”.  Elevii vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, vor desena literele „” și „â” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

 Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile:

„pâine”, „mână”, se va reprezenta grafic fiecare silabă și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [â].  Elevii vor identifica și vor încercui litera „â” în diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „â” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Elevii vor trasa după contur și vor desena literele „” și „â” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

100 CLR – FIȘĂ DE LUCRU 1 Taie silabele care sunt în plus, pentru a rămâne numai cele necesare în formare cuvintelor care denumesc una din imagini. Realizează corespondențe:

ma dro

der sa

ner ro

ra

peș

șor

ti co

dil

cro

ro

fi cu

fa pi



si

2 Desparte în silabe cuvintele, apoi, colorează caseta corespunzătoare numărului de silabe:

șarpe iepure dop sacoșă cașcaval

1 1 1 1 1

2 2 2 2 2

3 3 3 3 3

it u e

ă

4 4 4 4 4

3 Unește cuvintele cu înțeles asemănător:

d

rum

im



s

po

ă c e t

p

n a i o

pr

ă

ș ive

te

101 CLR – FIȘĂ DE LUCRU 1 Completează cuvântul cu litera„ î” sau „â”:

T _ NĂR

_ MPĂRAT

C _ INE

UR_

T_R_

_ NCĂPERE

2 Ordonează silabele și cuvintele pentru a forma o propoziție. Silabele unui cuvânt au aceeași culoare.

A

RO MA MÂ RI VE NI

O NIT ÎN

A.

3 Formează cuvinte cu literele de pe mărgele și scrie-le pe liniatură:

Î

N M

D

Â

A

I

T Ă

N

E

102 MEM – ADUNAREA ȘI SCĂDEREA CU 1-5 UNITĂȚI, PRIN NUMĂRARE Elevii vor rezolva, prin numărare, exerciții de adunare și de scădere.  Cadrul didactic va reprezenta axa numerelor și se vor efectua exerciții de adunare și de scădere, pe baza acesteia.  Joc: „Căsuța” (Cadrul didactic va desena o căsuță, ca în model, și va scrie pe acoperiș o cifră care va fi rezultatul unor operații de adunare. Elevii vor găsi aceste operații, urmărind numărul cărămizilor de pe fiecare șir. De fiecare dată cadrul didactic va schimba cifra de pe acoperiș.) 

5

2+3=5 3+2=5 4+1=5 1+4=5  Elevii vor număra elementele fiecărei mulțimi și vor completa desenul cu atâtea elemente câte sunt

necesare pentru a obține rezultatul precizat.  Joc: „Învăț prin joc”, Editura Diana.

–2 5

+1

–3

+4

103 DP – EXPLORAREA INTERESELOR ȘI EXPERIENȚELOR ANTERIOARE  Elevii vor intui fiecare imagine și vor urmări traseul educațional

parcurs de fiecare copil prezentat în imagini, pentru a ajunge la ceea ce își dorește, explorându-și interesele și experiențele anterioare.  Cadrul didactic va antrena elevii în formularea unor întrebări și răspunsuri despre activitatea căreia fiecare îi acordă suficient timp pentru a deveni cel mai bun.  Se vor viziona filmulețe sau prezentări cu personalități marcante, din diferite domenii (Nadia Comăneci, Florin Ristei, Oana Sîrbu etc.)

104 UNITATEA VIII: UNIVERSUL CLR – Sunetul [b] și literele „B” și „b” de tipar  Elevii vor identifica sunetul [b] și poziția acestuia în cuvintele

„balon”, „albină”, „cub”.  Se vor da exemple de cuvinte în care conțin sunetul [b].  Se vor intui literele „B” și „b” de tipar, reliefându-se elementele

componente.  Elevii vor denumi fiecare imagine, vor identifica poziția

sunetului [b] în fiecare cuvânt și vor bifa caseta, astfel: prima casetă – sunetul se află la început, a doua casetă – sunetul se află în interior, a treia casetă – sunetul se află la sfârșit.  Se vor identifica imaginile, se va scrie litera inițială a fiecărui cuvânt care denumește imaginea și se vor citi cuvintele formate.  Elevii vor alcătui propoziții pornind de la un cuvânt dat.  Se vor efectua exerciții de formare de cuvinte cu ajutorul cardurilor.

 Elevii vor intui fiecare imagine și vor denumi obiectul respectiv;

le vor încercui numai pe acelea care, în denumirea lor, conțin litera „b”.  Cadrul didactic va rosti câte o silabă, iar elevii vor alcătui cuvinte cu ajutorul silabelor date.  Elevii vor identifica într-o propoziție cuvântul care conține sunetul [b] la început.  Se vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, se vor desena literele „B” și „b” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

 Elevii vor trasa după contur și vor colora imaginea unei

bufnițe.  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile:

„barză”, „banane”, se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [b].  Elevii vor identifica și vor încercui literele „B” și „b” de tipar, în diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „B” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Elevii vor trasa după contur și vor desena literele „B” și „b” de tipar pe spații de dimensiuni diferite.

105 MEM – NUMERELE NATURALE DE LA 10 LA 20 PĂMÂNTUL, SOARELE, LUNA

 Elevii vor observa cum se formează numerele de la 10 la 20

(se pot folosi bețe de chibrituri sau bețișoare).  Se vor citi numerele de la 10 la 20 și se va insista asupra

pronunției corecte (unsprezece, paisprezece, șaptesprezece, optsprezece, cincisprezece).

 Elevii vor completa șirul crescător și descrescător al numerelor

de la 10 la 20.  Se vor scrie cifrele corespunzătoare numerelor lipsă și se vor identifica vecinii acestora.  Elevii vor colora imaginea, respectând codul culorilor dat de numere.

 Elevii vor număra pătrățelele, vor scrie cifrele corespunzătoare

numărului de pătrățele, apoi vor compara aceste numere, încercuindu-l pe cel mai mare.  Se vor ordona numerele, formând șiruri crescătoare și descrescătoare.

106

 Se vor număra elementele mulțimilor de: rachete, avioane,

ozn-uri, comete, fulgi de zăpadă, cercuri, coifuri, picături de apă și se vor scrie cifrele corespunzătoare numărului de elemente ale fiecărei mulțimi, prin trasare după contur.

 Se vor formula întrebări și răspunsuri despre Univers.  Cadrul didactic va prezenta filme scurte despre Pământ,

Soare, Lună.  Se vor efectua exerciții de recunoaștere a unor corpuri și de

marcare a celui care dă lumină și căldură.  Elevii vor identifica planeta Pământ, în imagine, și o vor

colora.

 Exerciții de numărare și delimitare a unor mulțimi, conform

cerinței.  Exerciții de identificare și scriere a vecinilor numerelor de la

10 la 20.  Exerciții de descoperire a regulii și continuarea șirului, pe axa

numerelor.

107 DP – ABILITĂȚI ȘI ATITUDINI DE ÎNVĂȚARE TEHNICI SIMPLE DE ÎNVĂȚARE  Se vor intui imaginile și se vor formula întrebări și răspunsuri pe

baza acestora.  Elevii vor descrie mediul de învățare al fiecărei clase din imaginile prezentate și vor găsi asemănări și deosebiri cu mediul de învățare al clasei lor.  Se vor viziona filmulețe care prezintă mediul de învățare în cadrul unor alternative educaționale („Step by step”, „Waldorf” etc.).

 Se va intui fiecare imagine și se va identifica modul de organizare

a fiecărei activități de învățare (întreruperea jocului, pregătirea materialelor necesare învățării, eliminarea surselor care distrag atenția, relaxarea).

 Elevii vor observa imaginile și vor identifica distribuirea și

asimilarea unor sarcini în clasă.  Dacă printre sarcinile prezentate în imagini, se regăsesc și unele

pe care le execută elevii, aceștia vor bifa caseta din dreptul personajului care realizează acea sarcină.

108 SUNETUL [j] ȘI LITERELE „J” ȘI „j” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [j] și poziția acestuia în cuvintele:

„jucărie”, „prăjitură”, „garaj”.  Se vor da exemple de cuvinte în care sunetul [j] este poziționat

diferit.  Se vor intui literele „J” și „j” de tipar, reliefându-se elementele

componente.  Elevii vor denumi cuvintele de pe fiecare vagon și vor bifa atâtea

casete, câte sunt necesare pentru a marca de câte ori se aude sunetul corespunzător literei de pe fiecare elefant.  Se vor citi cuvintele „lac”, „loc”,„rod”, „sat”, se va înlocui prima literă cu cea indicată. Se vor scrie și citi cuvintele noi.

 Elevii vor citi, vor identifica acel cuvânt care denumește

imaginea și vor colora caseta respectivă.  Se va desena câte un obiect denumit de câte un cuvânt a

cărui literă inițială este dată.  Se vor despărți în silabe cuvinte date de cadrul didactic și se

vor identifica silabele care conțin sunetul [j].  Elevii vor trasa după contur literele „J” și „j” de tipar.  Se va trasa după contur și se va colora imaginea unor jaluzele.  Elevii vor despărți în silabe cuvintele care denumesc

imaginile: „jir”, „jder”, vor reprezenta grafic fiecare sunet și vor colora bulina corespunzătoare sunetului [j].  Se vor identifica și încercui literele „J” și „j” de tipar.  Se vor completa cu litera „J” cuvintele reprezentate grafic.  Elevii vor trasa după contur și vor desena literele „J” și „j”.  Verificarea competențelor dobândite în unitatea tematică

„Universul”.  Joc cu carduri.

109 CLR – FIȘĂ DE LUCRU 1 Încercuiește literele cu ajutorul cărora vei forma cuvântul care denumește imaginea. Scrie, în casetă, cuvântul respectiv.

B

A O N H E T A B L M O

Â

D J

R

Ă C E T G

M O R I J V B H U U

2 Urmărește firul de aceeași culoare și citește cuvintele de pe fiecare etichetă, pentru a forma o propoziție. Copiază propoziția de pe firul galben.

BUCUR

JUCĂRIA. MERG

JIANU LOCUIEȘTE

REPARĂ

LA BUCUREȘTI.

JOI ÎN

JIMBOLIA.

110 MEM – COMPARAREA ȘI ORDONAREA NUMERELOR DE LA 10 LA 20 APARATE CARE UTILIZEAZĂ ELECTRICITATEA  Se vor număra obiecte din mediul înconjurător care sunt în

număr de unsprezece, doisprezece... douăzeci.  Elevii vor număra elementele unor mulțimi, vor realiza

corespondența element cu element, vor scrie cifrele corespunzătoare numărului de elemente și vor compara numărul după criterii date (mai mare/mai mic/egal).  Se vor număra elementele unor mulțimi și se vor scrie în

casetă cifrele corespunzătoare numerelor care cresc cu o unitate față de numărul de elemente; aceste numere vor fi comparate.  Elevii vor număra elementele unor mulțimi și vor trasa după contur cifre corespunzătoare numărului de elemente.  Elevii vor număra elementele fiecărei mulțimi și se vor scrie, în

caseta indicată de fir, cifrele corespunzătoare numărului de elemente.  Se vor ordona, în șir crescător, numerele respective.  Se vor formula întrebări și răspunsuri despre importanța

aparatelor electrice în viața omului.  Se vor purta discuții despre regulile de siguranță în mânuirea

aparatelor electrice.  Elevii vor da exemple de aparate electrice pe care le cunosc/pe care le au în gospodăria lor.  Se vor identifica imaginile, se vor selecta și se vor colora numai imaginile care prezintă aparate electrice.  Elevii vor identifica și alte surse de electricitate (baterii, acumulatori), care asigură funcționarea unor aparate.

111 MEM – FIȘĂ DE LUCRU 1 Ordonează și compară numerele:

19 16 13

15

20

12

17 14 0 2

2 Observă regula, completează șirul cu numerele care lipsesc, apoi colorează diferit numerele pare și impare.

19

10

17

14

3 Completează fiecare zar cu atâtea puncte, câte sunt necesare pentru ca, pe fiecare latură, să obții același număr:

112 DP – ALBUMUL CLASEI  Un elev va ieși în fața clasei și își va prezenta fiecare coleg.  Cadrul didactic va strânge fotografiile tuturor copiilor din clasă

și, împreună, vor realiza albumul clasei.  Lucrând în același mod, fiecare își va realiza albumul personal,

cu colegii din clasă.

113 DP – FIȘĂ DE LUCRU • Găsește colegul/colega Mariei:

114 UNITATEA IX – COPILĂRIE FERICITĂ CLR – SUNETUL [h] ȘI LITERELE „H” și „h” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [h] și poziția acestuia în cuvintele:

„haină”, „pahar”, „șah”.  Se vor da exemple de cuvinte în care sunetul [h] apare în

poziții diferite.  Se vor identifica în careu cuvinte care încep cu litera „H” și se

vor colora casetele respective.  Elevii vor realiza corespondențe între litera „h” și imaginile

care denumesc cuvinte ce conțin sunetul [h].

 Se va memora o strofă din poezia „Hoinarul”.  Elevii vor desena litera „H”, mărind-o treptat.  Se vor identifica literele lipsă dintr-un cuvânt, se va completa

cuvântul și se vor scrie două cuvinte pe spațiul dat.  Elevii vor trasa după contur literele „H” și „h”.

    

Se va trasa după contur și se va colora imaginea unui hocheist. Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile. Elevii vor identifica și vor încercui literele „H” și „h” de tipar. Se vor completa cu litera „H” cuvintele reprezentate grafic. Elevii vor trasa după contur și vor desena literele „H” și „h” de tipar.

115 MEM – NUMERELE NATURALE DE LA 20 LA 31 UNDE ȘI VIBRAȚII  Cadrul didactic va prezenta un număr de zece obiecte, le va

grupa și va forma zecea; va reprezenta zecea printr-un simbol.  Elevii vor număra elementele fiecărei mulțimi, vor grupa câte

zece elemente.  Se vor scrie zecile, unitățile și apoi numărul format din zeci și unități.  Jocuri cu carduri. (Cadrul didactic le va cere elevilor să indice un număr după criteriul dat: „Arată cardul pe care este scris numărul format din douăzeci și patru unități” etc).   Elevii vor citi și vor scrie cifrele corespunzătoare numerelor: 23,

27, 31, 26, 30, 22. Se vor scrie pe axa numerelor cifrele corespunzătoare

numerelor reprezentate prin diferite simboluri.  Urmărind șirul crescător al numerelor de la 1 la 31, elevii vor

identifica numerele lipsă și le vor scrie în casetele alăturate.  Se va completa o serie numerică.  Elevii vor identifica numerele date și vor scrie vecinii acestora.  Se vor desena mulțimi cu atâtea elemente, câte indică numărul

dat.  Elevii vor observa reprezentarea grafică a unei zeci și a unei

unități; se vor desena mulțimi cu numere de elemente date, folosind simboluri pentru zeci și pentru unități.  Joc cu carduri.  Cadrul didactic le va cere elevilor să enumere câteva obiecte

din mediul înconjurător care produc diferite sunete.  Se va intui fiecare imagine și se vor reda sunete produse de

fiecare obiect.  Joc: „Recunoaște sunetul” (Un elev iese în fața clasei și redă

sunetul produs de un obiect sau de o ființă. Colegii trebuie să ghicească cui aparține acel sunet.)

116 MEM – COMPARAREA ȘI ORDONAREA NUMERELOR DE LA 20 LA 31 FORȚE ȘI MIȘCARE  Elevii vor număra și vor compara numere de la 20 la 31.  Se vor intui imaginile, se vor număra bilele de pe fiecare sârmă,

    

se vor scrie aceste numere și se vor compara prin încercuirea numărului mai mare, mai mic sau egal. Cadrul didactic va prezenta elevilor, numere cuprinse între 20 și 31, iar elevii le vor ordona crescător sau descrescător. Elevii vor forma numere de câte două cifre, folosind cifrele 1, 2, 3, apoi, le vor ordona crescător. Elevii vor descoperi regula de formare a fiecărui șir și vor completa cu numerele lipsă. Se vor efectua exerciții de comparare a numerelor de la 20 la 31. Elevii vor identifica și vor compara forțele folosite în imaginile date.

 Cadrul didactic va prezenta elevilor numere cuprinse între 20 și 31,

iar elevii le vor ordona crescător sau descrescător.  Elevii vor forma numere de câte două cifre, folosind cifrele 1, 2, 3,

apoi le vor ordona crescător.  Elevii vor descoperi regula de formare a fiecărui șir și vor completa

cu numerele lipsă.  Se vor efectua exerciții de comparare a numerelor de la 20 la 31.

 Se vor intui imaginile și se vor identifica forțele care acționează

în fiecare situație (forța gravitațională, împingere, tragere).  Se vor formula întrebări și răspunsuri pe baza imaginilor și se

vor exemplifica alte situații în care sunt folosite aceste forțe.  Elevii vor intui imaginile și vor compara forțele care acționează

asupra fiecărui obiect. Elevii vor intui imaginile și vor observa cum își schimbă forma obiectele prezentate, atunci când asupra lor se exercită o forță.  Jocuri de mișcare pentru evidențierea forțelor și a efectelor acestora (deformarea, ruperea, spargerea).

117 DP – EXPLORAREA MESERIILOR HOBBY-URI ȘI ACTIVITĂȚI PREFERATE  Cadrul didactic va prezenta secvențe din filmulețe care

ilustrează diferite hobby-uri (muzică instrumentală, sport, pictură etc.).  Elevii vor observa imaginile, vor identifica hobby-ul fiecărui copil prezentat și vor desena instrumentele folosite de fiecare copil pentru practicarea hobby-ului său.  Se vor formula întrebări și răspunsuri pe baza imaginilor prezentate.  Rebus: „Ghicește hobby-ul!” (Cadrul didactic le va prezenta elevilor, pe o planșă mai mare, rebusul de mai jos. Va spune că trebuie să-l completeze cu hobby-ul fiecărui copil, ascultând cu atenție propozițiile citite.)

1. Ana mânuiește cu mult talent pensula și acuarelele. Hobby-ul ei este............................... . 2. Dan fredonează zilnic o melodie la chitară. Hobby-ul lui este................................... . 3. În fiecare după-amiază, Mihai își ia rachetele și mingea și merge pe teren. Hobby-ul lui este............................ . 4. Duminica, Andrei își pregătește undița și merge la balta din apropiere. Hobby-ul lui este..................................... . 5. Loredana petrece foarte mult timp la bibliotecă. Hobby-ul ei este ............................................. . 6. În fiecare zi Ioana pune muzică la DVD și face diferite mișcări pe muzică. Hobby-ul ei este..................................... .

1.

2.

3.

4.

5.

6.

118 CLR – SUNETUL [ț] ȘI LITERELE „Ț” ȘI „ț” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [ț] și poziția acestuia în cuvintele:

„țap”, „rață”, „lanț”.  Se vor da exemple de cuvinte în care sunetul [ț] se află în

poziții diferite.  Se vor intui literele „Ț” și „ț” de tipar, reliefându-se elementele

componente.  Elevii vor identifica doar cuvintele care conțin litera „Ț”, le vor

citi și apoi vor colora caseta pe care sunt scrise aceste cuvinte.  Se vor intui imaginile, se va identifica litera inițială a cuvântului care denumește imaginea și se va încercui această literă, dintr-un șir de litere.  Joc: „Fazanul”.

 Elevii vor citi literele și silabele de pe copaci și vor forma

cuvinte cu ajutorul acestora.  Se va scrie pe spațiul dat cuvântul care are același înțeles cu

„patrie”.  Se vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, se vor

desena literele „Ț” și „ț” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.  Joc cu carduri: formare de cuvinte și de propoziții.

 Elevii vor trasa după contur și vor colora imaginea unui țap.  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile:

„țevi”, „țurțuri”, se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [ț].  Elevii vor identifica și vor încercui literele „Ț” și „ț” de tipar, în diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „Ț” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Elevii vor trasa după contur și vor desena literele „Ț” și „ț” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

119 MEM – ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR DE LA 0 LA 31, FĂRĂ TRECERE PESTE ORDIN. EFECTE POZITIVE ȘI NEGATIVE ALE UNOR ACȚIUNI ASUPRA MEDIULUI  Elevii vor observa formarea unor numere (Z + U; ZU – UZU –

   

Z). Se vor efectua exerciții de adunare și de scădere în concentrul 0-31, prin numărarea unor obiecte. Elevii vor observa și apoi vor reprezenta operații de adunare și de scădere, folosind axa numerelor. Joc: „Învăț prin joc”, Editura Diana. Elevii vor observa formarea unor numere prin adunare și prin scădere. Se vor efectua exerciții de completare a casetei cu rezultatul operației indicate și de completare a casetei cu operația corespunzătoare.

 Elevii vor observa modul de obținere a rezultatului unui calcul cu

ajutorul unei numărători.  Se vor număra elementele fiecărei mulțimi și se va scrie, în

casetă, rezultatul corespunzător operației matematice indicate.  Se vor efectua pe calculator jocuri de adunare, de scădere, de adunare și scădere. (Jocurile vor fi organizate sub forma unui concurs între echipe.)  Se discută despre efectele pozitive și negative ale unor acțiuni asupra mediului.

120  Elevii vor efectua exerciții de aflare a unui termen, prin

numărare.  Se vor realiza corespondențe între operațiile care au același

rezultat.  Se vor completa casetele, cu semnele: „+”, „–” și „=”, pentru

ca expresia matematică să fie adevărată.  Joc cu carduri.  Se vor executa exerciții de adunare/scădere/adunare și

scădere, la calculator.

21

 Elevii vor observa, pe numărătoare, modul de obținere a unei

sume sau a unei diferențe.  Cadrul didactic va explica modul de calcul, în scris, insistând

pe așezarea unităților sub unități și a zecilor sub zeci, pe realizarea adunării de jos în sus, iar la scădere, pe formula „cinci din opt”, nu „opt minus cinci”.  Elevii vor completa casetele cu termenul necunoscut, pentru a obține rezultatul corect.  Se vor enumera elementele unei mulțimi și se vor scrie cifrele corespunzătoare numărului de elemente, se vor desena, într-o altă mulțime, atâtea elemente, câte arată cardinalul mulțimii, apoi, se vor număra elementele celor două mulțimi și se vor scrie cifre corespunzătoare numărului total de elemente.  Exerciții de realizare a corespondenței între obiectele și containerele în care se depozitează pentru o selecție corectă.

121 DP – EXPLORAREA MESERIILOR HOBBY-URI  Cadrul didactic va prezenta secvențe din filmulețe care

ilustrează diferite hobby-uri (muzică instrumentală, sport, pictură etc.).  Elevii vor observa imaginile, vor identifica hobby-ul fiecărui copil prezentat și vor desena instrumentele folosite de fiecare copil pentru practicarea hobby-ului său.  Se vor formula întrebări și răspunsuri pe baza imaginilor prezentate.  Rebus: „Ghicește hobby-ul!” (Cadrul didactiv le va prezenta elevilor, pe o planșă mai mare, rebusul de mai jos. Se va spune că trebuie să-l completeze cu hobbyul fiecărui copil, ascultând cu atenție propozițiile citite.)

1. Ana mânuiește cu mult talent pensula și acuarelele. Hobby-ul ei este............................... 2. Dan fredonează zilnic o melodie la chitară. Hobby-ul lui este................................... 3. În fiecare după-amiază, Mihai iși ia rachetele și mingea și merge pe teren. Hobby-ul lui este......................... 4. Duminica Andrei își pregătește undița și merge la balta din apropiere. Hobby-ul lui este..................................... 5. Loredana petrece foarte mult timp la bibliotecă. Hobby-ul ei este .................................................. 6. În fiecare zi Ioana pune muzică la DVD și face diferite mișcări pe muzică. Hobby-ul lui este.....................................

1.

2.

3.

4.

5.

6.

122 CLR – SUNETUL [g] ȘI LITERELE „G” ȘI „g” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [g] și poziția acestuia în cuvintele

„gutuie”, „măgar”, „steag”.  Se vor da exemple de cuvinte în care sunetul [g] apare în

poziții diferite.  Se vor intui literele „G” și „g” de tipar, reliefându-se

elementele componente ale acestora.  Elevii vor depista firul care duce din dreptul fiecărei litere

mari de tipar și vor scrie în balonul de la capătul firului litera mică de tipar.  Se vor citi silabele de pe jumătățile diferitelor obiecte, se va realiza corespondența între aceste jumătăți și se vor citi cuvintele formate.  Jocuri cu carduri.

 Se va memora o strofă din poezia „Greierașul”.  Se va intui fiecare imagine, se va scrie litera inițială a

cuvântului care denumește imaginea și se va citi noul cuvânt format.  Elevii vor citi, apoi vor copia propoziția „INA ESTE ELEVĂ”.  Elevii vor scrie la calculator cuvinte în care se regăsește litera „G”.  Se vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, se vor desena literele „G” și „g” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

 Elevii vor trasa după contur și vor colora imaginea unei

găini.  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile

„găleată”, „gogoșar”, se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [g].  Elevii vor identifica și vor încercui literele „G” și „g” de tipar în diferite cuvinte.  Se vor completa cu litera „G” cuvintele reprezentate grafic, urmărind fiecare imagine.  Se vor trasa după contur și se vor desena literele „G” și „g” pe spații de dimensiuni diferite.

123 MEM – ADUNAREA ȘI SCĂDEREA NUMERELOR DE LA 0 LA 31, CU TRECERE PESTE ORDIN  Exerciții de numărare a elementelor unor mulțimi și de

observare a modului de aflare a rezultatului.  Exerciții de adunare și de scădere cu trecere peste ordin,

folosind axa numerelor.  Jocuri de extragere repetată a unui anumit număr de elemente

dintr-o mulțime dată.  Exerciții de adunare și de scădere prin numărare, pornind de

la imagini date.  Exerciții de numărare cu pas indicat prin desen sau obiecte,

crescător și descrescător.  Exerciții de grupare a elementelor unor mulțimi, pentru

determinarea cardinalului acesteia.  Elevii vor număra elementele a două mulțimi și vor scrie

rezultatul care reprezintă totalul elementelor.  Se vor efectua exerciții de tăiere a unui anumit număr de

elemente și de scriere a rezultatului care reprezintă diferența.  Se vor efectua exerciții de completare a casetelor cu suma sau

cu diferența numerelor date.  Elevii vor realiza corespondența între operație și rezultatul

acesteia.  Se vor efectua exerciții de adunare și de scădere prin

numărarea unor obiecte.  Se vor desena elementele a două mulțimi după un exercițiu

dat.  Elevii vor calcula, prin numărare, și vor completa caseta cu

numărul corespunzător.  Se va realiza corespondența între operații și rezultatul

acesteia.  Elevii vor adăuga/tăia atâtea elemente, câte sunt necesare

pentru a obține un număr dat de elemente.

124 DP – HOBBY-URI  Elevii vor intui fiecare imagine.  Se vor formula întrebări și răspunsuri pe baza imaginilor

prezentate, reliefându-se hobby-urile fiecărui copil.  Fiecare elev va ieși în fața clasei și le va vorbi colegilor săi

despre activitatea preferată; dacă vor găsi asemănări între activitățile lor și activitățile prezentate în imagini, vor spune care sunt acestea.  Se va audia cântecul „Drag mi-e jocul românesc”.

125 CLR – SUNETUL [f] ȘI LITERELE „F” ȘI „f” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [f] și poziția acestuia în cuvintele

„frunză”, „nufăr”, „coif”.  Se vor da exemple de cuvinte în care sunetul se găsește în

poziții diferite.  Elevii vor intui literele „F” și „f” de tipar, reliefând elementele

componente.  Elevii vor denumi fiecare imagine, vor sesiza poziția sunetului

[f] în cuvintele respective și vor bifa caseta corespunzătoare.  Se vor identifica literele „F” de tipar dintr-un grup de litere și se

vor colora.

 Se vor citi silabele, se vor identifica jumătățile pe care sunt

scrise silabele ce formează un cuvânt, se va realiza corespondența între acestea.  Elevii vor scrie cuvintele formate, pe liniatură.  Elevii vor trasa după contur, și prin unirea punctelor, vor desena literele „F” și „f” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.  Se va memora o strofă din poezia „Fluturele”.

 Elevii vor trasa după contur și vor colora imaginea unui

fluture.  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile

„farfurie”, „felinar”, se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [f].  Elevii vor identifica și vor încercui literele „F” și „f” în cuvinte diferite.  Se vor completa cu litera „F” cuvintele reprezentate grafic, urmărind imaginile.  Se vor trasa după contur și se vor desena literele „F” și „f” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.

126 CLR – FIȘĂ DE LUCRU 1 Taie silabele care sunt în plus, pentru a rămâne numai cele necesare în formare cuvintelor care denumește una din imagini. Realizează corespondențe:

ma flu

der re

tu ro



nă șor

i co

țân

țar ro

fi po

po hi

tam

si

2 Desparte în silabe cuvintele, apoi, colorează caseta corespunzătoare numărului de silabe:

țurțure fazan han garofiță hotel

1 1 1 1 1

2 2 2 2 2

3 3 3 3 3

4 4 4 4 4

3 Unește cuvintele cu înțeles asemănător:



bu

re u d

ri u c

ale

e c

ă g r a

ru d o

ve

li e s

fug

e

e

127 MEM – PROBLEME ANOTIMPURILE  Pe baza unor imagini prezentate de cadrul didactic, elevii vor

compune probleme simple de adunare și de scădere.  Se vor compune oral probleme de adunare și de scădere pe

baza imaginilor prezentate și se vor completa casetele cu rezultatul operației corespunzătoare fiecărei probleme.  Cadrul didactic va prezenta o problemă a cărei rezolvare implică o operație de adunare, iar elevii o vor transforma într-o problemă care se rezolvă prin scădere.

 Se vor formula întrebări și răspunsuri despre caracteristicile

fiecărui anotimp.  Elevii vor observa tabloul anotimpurilor, vor identifica fiecare

anotimp și vor colora corespunzător.

 Se vor intui imaginile, se va identifica operația corespunzătoare

fiecărei imagini, se vor compune și rezolva probleme.  Se vor compune și rezolva probleme de completare a unui

termen.  Elevii vor rezolva exerciții de completare a unui număr pentru

echilibrarea balanței.

128  Elevii vor adăuga la fiecare mulțime câte două elemente, vor

număra elementele totale ale fiecărei mulțimi și vor scrie în tabel cifra corespunzătoare numărului de elemente.  Se vor rezolva exerciții de completare a unui lanț numeric.  Se vor rezolva exerciții de tipul: „Completează rezultatul”, „Completează termenul lipsă”, „Completează semnul matematic pentru a obține rezultatul dorit”.

 Elevii vor identifica fiecare anotimp. Se vor formula întrebări și

răspunsuri pe baza imaginilor.  Se va identifica imaginea necolorată, identică cu cea colorată

și se va realiza corespondența între acestea.  Se vor colora imaginile, respectând culorile specifice fiecărui

anotimp.  Elevii vor descifra mesajul următoarelor ghicitori:

„Ghioceii sunt pe câmpuri Rândunelele în crânguri Copacii înmuguresc Pe cine vestesc?” (Primăvara) „Anotimpul frunzelor uscate Lăzilor cu roade încărcate. Anotimpu-n care noaptea crește Și în care vremea se răcește.” (Toamna)

„Este cald și veselie, A-nceput vacanța mare. E plăcut să stai la soare Dar ce anotimp e oare?” (Vara) „A venit baba din munți Peste râuri făcând punți Și a prins punând povești Flori de gheață la ferești.” (Iarna)

 Se vor compune și rezolva probleme după imagini.

129 MEM – FIȘĂ DE LUCRU 1 Colorează exercițiile care dau rezultatul indicat.

8+9 17

18 + 4 21

21 - 8

19 + 2

22 - 5

19 - 7

2 Realizează corespondența între exerciții și rezultatul corect.

7+6

26

20 + 5

12

8+4

18

19 - 7

11

21 - 3

12

18 - 4

13

7+4

25

11 - 5

6

21 + 5

14

3 Observă imaginea, compune o problemă după aceasta, apoi completează casetele cu operația corespunzătoare.

Sunt

și mai vin

Pune întrebarea și rezolvă!

=

130 UNITATEA X – PARCUL DE DISTRACȚII

CLR – SUNETUL [z] ȘI LITERELE „Z” ȘI „z” DE TIPAR. SUNETELE [CS] ȘI [GZ] ȘI LITERELE „X” ȘI „x” DE TIPAR  Elevii vor identifica sunetul [z] și poziția acestuia în cuvintele

„zmeu”, „frunză”, „aragaz”.  Se va realiza corespondența între literele mici și literele mari

de tipar.  Elevii vor denumi imaginile, vor despărți în silabe cuvintele

respective și vor colora bulina corespunzătoare sunetului „z”.  Elevii vor realiza corespondența între litera „z” și imaginile

denumite de cuvintele care conțin sunetul [z].  Se vor identifica cuvintele care conțin litera „Z” și se vor colora

casetele în care sunt scrise cuvintele respective.  Elevii vor intui imaginile, le vor denumi și vor observa că sunt

cuvinte cu înțeles opus (zi-noapte, alb-negru, sus-jos).  Elevii vor trasa după contur.  Elevii vor trasa după contur și vor colora imaginea unui zmeu.  Se vor despărți în silabe cuvintele care denumesc imaginile,

se va reprezenta grafic fiecare sunet și se va colora bulina corespunzătoare sunetului [z].  Elevii vor identifica și vor încercui literele „Z” și „z” de tipar.  Se vor completa cu litera „Z” cuvintele reprezentate grafic.  Se vor trasa după contur și se vor desena literele „Z” și „z”.  Elevii vor identifica sunetele [cs] și poziția lor în cuvinte.  Se vor da exemple de cuvinte în care litera „x” este redată

prin sunetele [cs] (excursie, axă, maxim, excavator) și [gz] (examen, exercițiu, exemplu).  Elevii vor realiza corespondența între literele mari și mici de tipar și imaginile denumite de cuvinte.  Elevii vor denumi fiecare obiect de pe remorcă, vor despărți

în silabe cuvintele respective și vor bifa atâtea casete, câte indică numărul sunetelor reprezentate de literele de pe autobuz.  Se vor trasa după contur și se vor desena literele „X” și „x”, pe spații de dimensiuni diferite.

131 MEM – FIGURI ȘI CORPURI GEOMETRICE  Cadrul didactic va prezenta o planșă pe care sunt desenate

diferite forme plane (pătrat, dreptunghi, triunghi, cerc).  Se va identifica fiecare figură plană, reliefându-se

caracteristicile fiecăreia.  Elevii vor descrie obiecte din mediul înconjurător asemănătoare

figurilor geometrice.  Se vor efectua exerciții de formare a unor mulțimi după criterii

date („Formează mulțimea pătratelor”, „Formează mulțimea figurilor plane roșii”, „Formează mulțimea triunghiurilor de aceeași mărime”).  Elevii vor trasa după contur figurile geometrice și le vor colora, respectând codul culorilor.  Elevii vor număra figurile geometrice de același fel și vor scrie

cifra corespunzătoare numărului de elemente, în tabel.  Se vor colora figurile obținute.  Cadrul didactic va citi poezia, iar elevii vor desena fiecare

element prezentat în poezie.  Elevii vor recunoaște și vor identifica în mediul înconjurător

  



obiecte asemănătoare corpurilor geometrice (minge – sferă; zar – cub; țeavă – cilindru). Se vor recunoaște și se vor identifica corpurile geometrice prezentate. Se vor denumi figurile geometrice prezentate și se va continua șirul respectând codul culorilor și al formelor. Elevii vor număra figurile geometrice care intră în componența unui camion și a unui puișor și vor scrie în tabel cifra corespunzătoare numărului de elemente. Sub îndrumarea cadrului didactic elevii vor construi un suport de creioane sau o cutie pentru cadouri folosind suportul desfășurat al unui cub.

 Exerciții de numărare a



  

figurilor plane de același fel și scrierea în casetă a cifrei corespunzătoare. Compunerea unor probleme respectând cerințele date. Ordonarea unor obiecte după criterii date . Audiție muzicală – jocuri populare din zonă. Învățarea pașilor unui joc popular.

132 DP – PORTOFOLIUL PERSONAL  Elevii vor intui imaginile și vor identifica fiecare colecție

prezentată (monede, mașinuțe, timbre, mărgele, soldăței, fundițe).  Sub îndrumarea cadrului didactic fiecare elev își va completa portofoliul personal cu o colecție preferată.  Se vor viziona filmulețe în care sunt prezentate diferite colecții.  Joc „Completează colecția preferată!” Cadrul didactic va desena pe o planșă sau pe tablă un tabel ca cel de mai jos: elevii vor veni pe rând în față și vor desena încă un obiect în dreptul celui preferat, pentru a reîntregi o anumită colecție.

133 CLR – LITERELE „K”, „k”, „Q”, „q”, „W”, „w”, „Y”, „y” DE TIPAR  Elevii vor denumi imaginile „kilogram”, „kilometru” și vor sesiza

poziția sunetului [k] în aceste cuvinte.  Se vor da exemple de cuvinte în scrierea cărora se folosește

litera „k”.  Se vor intui literele „K” și „k” de tipar, reliefându-se elementele

componente.  Elevii vor identifica și vor încercui imaginile denumite de

cuvinte în scrierea cărora se folosește litera „K”.  Se vor citi literele și silabele de pe copac și se vor forma

cuvinte cu acestea.  Elevii vor desena literele „K”, „X”, mărindu-le treptat.  Se va descoperi intrusul în cadrul unui model repetitiv.  Elevii vor trasa după contur și, prin unirea punctelor, vor

desena literele „K” și „k” de tipar, pe spații de dimensiuni diferite.  Elevii vor denumi imaginile, vor despărți în silabe cuvintele,

vor reprezenta grafic fiecare sunet și vor colora bulina corespunzătoare sunetelor respective.  Se vor identifica și se vor încercui literele „X”, „x” și „K”, „k” în diferite cuvinte.  Se vor completa cu literele „X” și „K” cuvintele reprezentate grafic, urmărind imaginile.  Se vor trasa după contur și se vor desena literele „X”, „x”, „K” și „k” de tipar.  Exerciții de recunoaștere și de identificare a unor imagini

denumite prin cuvinte în care apar literele „q”, „w”, „y”.  Exerciții de realizare a corespondenței între imagine și litera

inițială a cuvântului care denumește imaginea.  Citirea coloanelor de cuvinte.  Exerciții de ordonare a cuvintelor pentru a obține o propoziție.  Exerciții de alcătuire de propoziții după imagine, folosind

cuvinte cu sunetele nou învățate.

134 CLR – FIȘĂ DE LUCRU 1 Observă fiecare imagine și colorează doar literele care compun cuvântul ce denumește imaginea:

Z A ER BR EĂ T R OK UC A SA C X F L B UT UR E 2 Observă imaginile, citește propozițiile și scrie în caseta din fața propoziției cifra corespunzătoare imaginii.

1 Florin înalță un zmeu. Xenia udă florile.

2

135 MEM – UNITĂȚI NONSTANDARD PENTRU LUNGIME, PENTRU TIMP. BANII  Se vor efectua exerciții de măsurare a lungimii, folosindu-se

unități neconvenționale potrivite.  Elevii vor intui imaginile, vor observa de câte ori se repetă un

creion în aflarea lungimii obiectelor respective și vor încercui cifra corespunzătoare numărului de creioane folosite.  Cadrul didactic va prezenta elevilor o planșă cu diferite obiecte, iar elevii vor selecta și vor colora obiectele pe baza criteriilor precizate (mai lung, mai înalt, cel mai lung, cel mai scurt etc.).  Se vor efectua exerciții de ordonare cronologică a zilelor

săptămânii.  Elevii vor realiza un orar săptămânal cu ajutorul desenelor și

al simbolurilor.  Cadrul didactic va prezenta imagini cu anumite activități

desfășurate în timpul unei zile, iar elevii le vor așeza în ordine cronologică.  Se vor desfășura jocuri de plasare a unui eveniment în timp, utilizând repere cronologice (ieri, azi, mâine).  Se vor desfășura exerciții de observare a orei pe ceas.  Elevii vor intui imaginile, vor descrie fiecare anotimp prezentat

în imagine și vor realiza corespondența între anotimp și lunile care aparțin acestuia.  Se vor desfășura jocuri de plasare a zilei de naștere a fiecărui copil într-un anotimp.  Cadrul didactic va prezenta elevilor bancnote de 1 leu, 5 lei și

10 lei.  Se vor efectua exerciții de selectare și de colorare a banilor

potriviți pentru a putea cumpăra un obiect.  Elevii vor calcula sumele de bani strânse de doi copii și le vor

compara.  Joc de gestionare a unui mic buget și de utilizare a banilor în

„Parcul de distracții”.

136 MEM – FIȘĂ DE LUCRU 1 Descoperă regula și completează corespunzător. a)

b)

2 Colorează figurinele, schimbând culoarea după cum îți indică săgeata.

3 Bifează caseta din dreptul operației al cărei rezultat indică prețul fiecărei jucării.

5 + 1 + 1+ 1 + 1 = 1 + 5 + 1 + 1= 8 lei

5+1+1=

1 + 1 + 1+ 1+1 +1 = 5+1+1= 6 lei

1+5=

137 DP – FIȘĂ DE LUCRU • Desenează pe harta României un obiect reprezentativ pentru țara ta.

138 UNITATEA XI – VARA CLR – RECAPITULARE FINALĂ  Comunicare orală (oferirea unor răspunsuri la cererea

elementară de informații: „Cine?,” „Ce?”, „Unde?”, „Cum?”; recunoașterea unor enunțuri care nu se potrivesc, ca sens, cu un mesaj anterior, indicarea prin semne pentru a selecta detaliul corect dintr-un set de enunțuri; participarea la jocuri de rol de tip vorbitor-ascultător, vizionarea unor scurte secvențe din emisiuni pentru copii, repovestirea unor fragmente din poveștile audiate; evidențierea unor modele de comportament a unor personaje din textele audiate, exersarea unor formule de salut/de adresare, prezentare și solicitare, jocuri de modificare a poveștilor audiate, identificarea semnificației unor simboluri întâlnite în situații cotidiene).  Citirea și scrierea unor litere mari și mici de tipar.  Decorarea literelor mari și mici de tipar prin desene sau prin colorare.  Scrierea unor elemente grafice care intră în componența literelor de mână.

139  Citirea și scrierea unor cuvinte și identificarea unui anumit

sunet sau literă indicată.  Exerciții de despărțire a cuvintelor în silabe și de numărare a

acestora.  Exerciții de citire și de scriere a unor propoziții.  Exerciții de ordonare a unor cuvinte pentru a obține o

propoziție. Exerciții de identificare a unui cuvânt. Exerciții de alcătuire de propoziții după criterii date. Jocuri tip: labirint (pagina 80 din auxiliar). Scrierea unei felicitări cu ocazia zilei de 1 Iunie. Exerciții de scriere a unor cuvinte cu același înțeles și cu înțeles opus.  Scrierea unor litere, cuvinte, propoziții, la calculator.  Punerea in corespondență a unor cuvinte formate din una, două silabe cu imagini potrivite, reprezentând obiecte din universul apropiat.  Completarea unor propoziții lacunare.     

140 UNITATEA XI – VARA CLR – FIȘĂ DE LUCRU 1 Scrie sub fiecare imagine denumirea corespunzătoare.

2 Unește cuvintele cu același înțeles.

3. Unește cuvintele cu înțeles opus.

pădure

vine

zi

vesel

sosește

vesel

bolnav

răspunde

teamă

codru

trist

sănătos

bucuros

frică

întreabă

noapte

4 Ordonează cuvintele pentru a obține o propoziție.

GARD.

PE COCOȘUL

CÂNTĂ

141 MEM – RECAPITULARE FINALĂ  Numărarea elementelor unei mulțimi, prin evidențierea faptului

                       

    

că numărul de elemente ale acesteia este dat de ultimul număr din succesiunea 1, 2 ... X (unde X 31). Recunoașterea cifrelor pe tastele unui calculator sau ale altor resurse digitale. Scrierea și citirea numerelor de la 0 la 31. Numărarea înainte și înapoi, în variante complete. Explorarea mediului înconjurător pentru a identifica și a număra ființe și lucruri. Completarea unor serii numerice. Identificarea vecinilor unui număr. Colorarea elementelor unei mulțimi, după criterii date. Identificarea numerelor lipsă, de pe axa numerelor. Compunerea și descompunerea unor mulțimi de obiecte având drept cardinal un număr de elemente mai mic decât 31. Ordonarea și compunerea unor numere. Aflarea sumei/diferenței a două numere mai mici decât 31, fără și cu trecere peste ordin, prin numărare. Aflarea unui termen necunoscut folosind metoda balanței. Crearea unor probleme simple după imagini date. Formularea și rezolvarea unor probleme. Transformarea unei probleme de adunare, în problemă de scădere și invers. Reprezentarea prin desen a unor modele decorative, simple, folosind linii: orizontale, verticale, oblice. Identificarea și desenarea unor forme geometrice plane. Identificarea și colorarea unor corpuri geometrice. Recunoașterea părților componente: ale corpului omenesc; ale plantelor; ale animalelor. Recunoașterea: Soarelui, a Lunii și a Pământului, folosind imagini sau modele. Observarea unor modificări apărute în viața omului, animalelor, plantelor, în funcție de anotimp. Identificarea simțurilor și utilizarea acestora în explorarea mediului înconjurător. Identificarea unor surse de energie. Jocuri de mișcare pentru evidențierea forțelor și a efectelor acestora. Ordonarea unor obiecte după lungime. Plasarea unui eveniment în timp. Recunoașterea bancnotelor. Jocuri de utilizare a banilor.

142 MEM – FIȘĂ DE LUCRU 1 Colorează cu verde doar piesele ale căror numere corespund rezultatului fiecărui operații.

10 – 6 – 2 = 7

10 – 4 – 2 = 10 – 3 – 2 =

3

5 13 19

8

10 – 1 – 3 = 10 – 5 – 4 =

15 17

11

20

14 16

2+4+2= 3+3+4=

18

2

9

10

5+5+2= 12

4+6+1=

6

4

1 0

3+2+4=

2 Colorează casetele cu operațiile al căror rezultat este 10. Scrie la cine a ajuns foca.

10

2+8

1+9 6+3

5+5 7+3 5+4

3+5

12–2

6+4

3+4

4+6 6+4

9+1

3+6 6+4 12–2

1+9 6–1

11–1 10–3

3+7

1+3

0+7

6+3

2+8

3+6

5+5

6–0 3+7

8+1 3+7

7+3

6+4 5+5

10–10

4+5

2+8

10–1

6–6

1+5

5–0

4+6

7+3

11–1

10–2

5+1

3+6 5+5

7+3 2+8