Limbajul comunicării în negociere - e-birouvirtual.ro

Limbajul tacerii Tacerea poate fi, în anumite circumstanţe, într-adevăr de aur, dar tot atât de ... Deac, Ioan (2000) “Introducere in arta negocierii”...

26 downloads 341 Views 167KB Size
Limbajul comunicării în negociere 1. Comunicare nonverbala in procesul de negociere a. Limbajul tacerii Tacerea poate fi, în anumite circumstanţe, într-adevăr de aur, dar tot atât de deranjantă şi câteodată chiar periculoasă. Să ne gândim ce se întâmpla, de exemplu, când la sfârşitul unui discurs auditoriul comunică prin tăcere. Va fi dificil să se interpreteze această tăcere. Plictiseală? Dezaprobare? Respingere totală? Aprobare totală? Nefiind un răspuns clar, tăcerea este ambiguă şi vorbitorul este lăsat să ghicească ce poate însemna ea. Iar interpretarea poate fi gresită! Fiind fiinţe sociale, avem nevoie de confirmarea celor din jur. Una dintre cele mai crude pedepse sociale este ignorarea cuiva sau izolarea lui completă. Tăcerea deci, este un instrument puternic de comunicare, dar care trebuie folosit cu abilitate. b. Limbajul timpului Modul în care putem comunica prin limbajul timpului este corelat cu: precizia timpului, lipsa timpului şi timpul ca simbol. În orice cultură se pot distinge trei sisteme temporale distincte: a. timpul tehnic, b. timpul formal şi c. timpul informal. Timpul tehnic arată gradul de dezvoltare al ştiinţei şi tehnicii la un moment dat. Timpul formal (modul tradiţional în care este în mod conştient privit timpul) şi, mai ales, timpul informal (regulile şi expectaţiile legate de percepţia şi utilizarea timpului, pe care le-am învăşat în cursul socializării şi de care nu ne dăm totdeauna seama) furnizează o serie de informaţii despre tipul şi nivelul socializării, despre stima de sine sau despre atitudinea faţă de ceilalţi. Punctualitatea reprezintă unul dintre cele mai importante elemente din sistemul timpului informal. Desfăşurarea relaţiilor interpersonale depinde într-o mare măsură de punctualitatea partenerilor. c. Limbajul spatiului Limbajul spaţiului trebuie interceptat simultan în funcţie de 5 dimensiuni: mărime, grad de intimitate, înălţime, apropiere- depărtare, înăuntru – în afară. 1

Fiecare din noi are preferinţe în legătură cu distanţa faţă de cei cu care comunicăm. Fiintele umane au un simţ al „spaţiului personal" care este împărţit în 4 tipuri de distanţe, în funcţie de diferitele tipuri de instrucţiuni şi relaţii, fiecare dintre ele având o zonă apropiată şi o zonă îndepărtată, şi anume: Distanta intima Zona de contact sau de atingere: aceasta este rezervată pentru prieteni foarte apropiaţi şi pentru copii, aici putând include de asemenea, luptele sportive sau bătăliile. În cultura noastră nu se acceptă această apropiere între bărbaţi sau între bărbaţi şi femei care nu sunt în relaţii intime. Zona îndepărtată (mai mult de 0,5 m): suficientă pentru o strângere de mână, dar inacceptabilă pentru cei care nu sunt în relaţii intime (distanţă încălcată în anumite situaţii de excepţie, cum ar fi în lift sau în metroul aglomerat). Distanta personala Zona apropiată (0,5 - 0,8 m) este rezervată pentru cei care ne sunt apropiaţi. Zona îndepărtată (0,7 - 1,3 m) este limita dominaţiei fizice. Aceasta oferă un anumit grad de intimitate pentru discuţii personale. Astfel se pot transmite mesaje variate, de la „te ţin la distanţa lungimii unui braţ" până la „Te-am ales pe tine să-mi fi mai aproape decât ceilalţi musafiri". Distanta sociala Zona apropiată (1,2 - 2 m) este utilizată pentru discuţii de afaceri sau conversaţii ocazionale. Ea poate fi folosită pentru a indica dominarea, superioritatea sau puterea, fără a mai fi nevoie să rostiţi alte cuvinte. Zona îndepărtată (2 - 3,5 m) este folosită pentru relaţii sociale şi afaceri. Această zonă permite o mai mare libertate de comportare: se poate lucra fără a fi deranjaţi de ceilalţi sau fără a se purta discuţii. Distanta publica Zona apropiată (3,5 - 8 m) utilizată pentru întâlniri de informare, cum ar fi, de exemplu, o întrunire a staff-ului sau un profesor care ţine un curs etc.

2

Zona îndepărtată (mai mult de 8 m) este rezervată, de regulă, pentru politicieni sau alte personalităţi publice, deoarece trebuie asigurată protecţia şi subliniază dominaţia personală. Comunicăm confortabil atunci când distanţa faţă de interlocutor este de 1-2 m, distanţă ce defineşte spaţiul personal. Într-un spaţiu mai mic este greu să te concentrezi asupra comunicării. Cu cât o persoană este mai importantă, cu atît va tinde să aleagă o masă de birou mai mare, care impune o distanţă mai mare faţă de interlocutor. d. Limbajul trupului Corpul comunică prin gesturi, poziţie şi prin modul de mişcare. Limbajul gesturilor constituie un ansamblu mai mult sau mai puţin organizat de semne vizuale. În sens larg se înţelege prin gest „orice mişcare corporală involuntară sau voluntară, purtătoare a unei semnificaţii de natura comunicativă sau afectiva”. Gesturile nu sunt o dublare e vorbirii, ci un mijloc auxiliar de subliniere, de evidenţiere a ideilor, de nuanţare şi precizare a lor, atât în comunicrea zilnică, cât şi în unele situaţii speciale (oratorie, teatru). În cadrul acestui limbaj se disting :

gesturile propriu-zise – mişcări ale

extremităţilor corpului (cap, degete, braţe) si mimica – mişcări ale muşchilor feţei. Un sistem organizat de gesturi şi mimică capabil de a se substitui vorbirii sonore îl reprezintă pantomima. Gradul de folosire a gesturilor variază, ele sunt mai numeroase şi mai frecvente la copii decît la adulţi, la populaţiile tribale decât la cele civilizate, la meridionali decât la nordici, în raport direct cu gradul de afectivitate care străbate comunicarea. Utilizarea gesticulaţiei excesive este considerată ca nepoliticoasă în multe ţări, dar gesturile mâinilor au creat faima italienilor de popor pasional. Surse de informare: Deac, Ioan (2000) “Introducere in arta negocierii” Popescu, Dan (1998) “Comunicare şi negociere în afaceri” Prutianu, Stefan (2000) “Manual de comunicare si negociere in afaceri”

3